Примери извештаја о новчаном току | Анализа и објашњење новчаних токова

Извештај о новчаном току са примерима

Извештај о новчаном току је финансијски извештај који пружа детаљну анализу како су се догодили приливи и одливи готовине због њеног пословања и свих спољних улагања и финансирања у датом обрачунском периоду. У комбинацији са билансом стања и билансом успеха, извештај о новчаним токовима описује целокупно финансијско здравље предузећа. Предност аналитичара у извештајима о токовима готовине је у томе што су они мање подложни рачуноводственим прилагођавањима због укупне зависности од прилива и одлива готовине.

Извештај о новчаном току углавном садржи испод 3 компоненте:

  • Новчани ток из оперативних активности
  • Новчани ток од инвестиционих активности
  • Новчани ток из финансијских активности

Примери извештаја о новчаном току

Испод су неки практични примери изјаве о новчаном току да бисте је боље разумели.

# 1 - Извештај о новчаном току Амазон-а

Размотримо пример извештаја о готовинском току Амазон-а за 2014., 2015. и 2016. годину доле и размотримо различите факторе који су утицали на његов новчани ток.

Видимо да се Амазонов готовински новац од 2014. до 2016. повећао са 14,6 на 19,3 милијарде долара. Почнимо да разговарамо о све 3 компоненте новчаних токова једну по једну:

# 1 - Новчани ток из оперативних активности

извор: Амазон СЕЦ поднесци

Амазонов новчани ток за оперативне активности повећао се са око 6,8 на 16,4 милијарде (више него двоструко за само 2 године), што је прилично импресивно. Један од разлога за то је повећање прихода Амазона углавном због АВС-а. Од 2015. до 2016. Амазон има неке добре политике управљања залихама због тога, његова „промена у залихама“ опада упркос повећању прихода.

# 2 - Новчани ток за инвестиционе активности

Његов „Новчани ток од инвестиционих активности“ састоји се првенствено од куповине имовине или зграда. Због проширења, улагање у некретнину итд. Порасло је са око 5 милијарди на 7 милијарди долара. Будући да су доспећа тржишних хартија од вредности прилично кратка, Амазон сваке године продаје неке од својих хартија од вредности, а купује друге, углавном због заштите. Износ купљених хартија од вредности у овом одељку биће приказан као негативна готовина, јер се готовина гаси док их купујете, док ће продате хартије од вредности бити позитиван.

# 3 - Новчани ток из финансијских активности

Финансирање активности подразумева узимање кредита, дугова итд. За куповину имовине. Амазон је 2014. године купио дугорочни дуг од око 6,4 милијарде како би проширио своје пословање. Због тога у 2014. има позитиван новчани ток од финансирања, али негативан у 2015. и 2016. јер сада покушава да исплати свој дуг.

# 2 - Валмарт Извештај о новчаном току

Валмарт је мултинационална малопродајна организација која има ланац супермаркета, посебно у САД-у. Има нето приход већи од 10 милијарди долара годишње. Од 2016. до 2018. његова готовина се смањила са 8,7 на 6,8 милијарди долара. Погледајмо компоненте његових новчаних токова:

# 1 - Новчани ток за оперативне активности

Извор: ВМТ-2018_Годишњи извештај

Готов новац од оперативних активности променио се са 27,5 на УСД 28,3 милијарде. Једна од главних компоненти је амортизација зграда. Валмарт даје у закуп физичку имовину као што су зграде, складишта итд. Они се сваке године амортизују, што се евидентира у нето приходу због рачуноводственог процеса, али се та амортизација поново враћа у новчани ток. Такође има врло строгу политику у свом обртном капиталу. Због тога ћете видети да је промена залиха и потраживања готово занемарљива или нула, док се њене обавезе повећавају сваке године, што укупно помаже у повећању стања готовине.

# 2 - Новчани ток од инвестиционих активности

Валмарт велики део свог прихода троши на инвестирање у своју малопродајну продавницу и зграде. Главну компоненту новчаног тока за инвестиционе активности видећете у „Исплати имовине и опреме“, која је готово доследна сваке године.

# 3 - Новчани ток за финансирање активности

Због велике куповине зграда компаније Цапек, сваке године мора да поднесе велику количину дуга. Његов новчани ток за финансирање променио се са -16,2 милијарде на 19,9 милијарди долара за 2016. до 2018

# 3 - Извештај о новчаним токовима софтвера АГ

Софтваре АГ био је други највећи продавац софтвера у Немачкој, са приходом од око 900 милиона евра у 2017. Његов нето приход у 2017. био је око 141 милион евра са „готовином и еквивалентима“ око 366 милиона евра. Погледајмо различите сегменте новчаног тока за ову компанију:

# 1 - Новчани ток за оперативне активности

Извор: софтвареаг.цом

Његов новчани ток од пословања смањен је са 203 милиона на 189 милиона. Једна од разлика између структуре готовинског тока горе наведених 2 компаније (Амазон и Валмарт) (које су биле ГААП стандард) и Софтваре АГ (што је МСФИ) је та што је у горње 2 компаније порез приказан у само једном ставка, позната као одложени порез. Али овде у другом реду, укупан износ пореза за годину је додат у један ред, а у другом реду је одузет плаћени износ пореза.

# 2 - Новчани ток за инвестиционе активности

Главне компоненте инвестиционих активности могу бити улагање у „имовину, постројења и нематеријална улагања“ и стицање других компанија. Инвестиција софтвера АГ у имовину, постројење је удвостручено од 2016. до 2017. (са 13 милиона евра на 25 милиона евра), што је главни разлог промене „Новчаног тока за инвестиционе активности“ са -60 милиона евра на -73 милиона евра.

# 3 - Новчани ток за финансирање активности

2017. године Софтваре АГ је откупио сопствене акције у вредности од око 90 милиона евра. Због тога је његова нето готовина од финансијских активности опала са (-80 милиона евра на -107 милиона евра).

Генерално гледајући на промену готовине и еквивалената, 2017. година није била здрава за Софтваре АГ. Његова нето готовина смањила се у 2017. години за 9 милиона, упркос нето приходу од 141 милион евра.

# 4 - Извештај о новчаном току ТЦС-а

ТЦС (Тата Цонсултанци Сервицес) је највећа софтверска компанија у Индији, са приходом од око 123.000 црорес рупија у 2018. и нето приходом од око 26.000 црорес рупија. То је компанија богата готовином са готовином и еквивалентима око Рс. 5.000 црорес у ФГ 18 у поређењу са Рс. 4.000 црорес у ФГ 17.

Извор: ТЦС.цом

# 1 - Новчани ток из оперативних активности

Готовински ток из Операција за ТЦС је стабилан на око Рс. 25.000 кр у 2017. и 2018. години, што је готово исто као нето приход предузећа.

# 2 - Новчани ток од инвестиционих активности

Новчани ток од инвестиција углавном се састоји од куповине инвестиција које укључују 709 круна (31. марта 2017. године: `890 круна), а приходи од отуђења / откупа инвестиција укључују` 1.182 круне (31. марта 2017. године: `726 круна) у поседу ТЦС фондације , формиран за вођење активности корпоративне друштвене одговорности Групе.

# 3 - Новчани ток из финансијских активности

У ФГ 18, ТЦС је откупио акције у вредности од Рс. 16.000 цр са тржишта. Такође, исплатила је дивиденде у износу од око 11.000 Рс, што су две главне компоненте његовог новчаног тока за финансирање активности.