Бројеви вс Екцел | Разлика између Аппле бројева и Мс Екцел

Разлика између Аппле бројева и Екцел-а

Слично Екцел-у, Аппле инц је развио програм за прорачунске таблице познат као Аппле бројеви који имају исту функцију као Мицрософт Екцел, подаци из броја Аппле-а могу се користити и у програму Мицрософт Екцел увозом и извозом података, главна разлика између оба је у компатибилности , екцел је компатибилан на Виндовс-у и Мац-у, док бројеви јабука нису компатибилни на Виндовс-у.

Табеле су један од најважнијих алата данас у корпоративном свету. Тема на основу које се развијају такве прорачунске табеле је манипулација подацима и аналитичке вештине које таква путарина треба да пружи кориснику. Тренутно, у 21. веку, табеле развија Мицрософт који се назива екцел, Аппле назива Нумберс, Гоогле назива Гоогле листови итд. Све ове прорачунске табеле имају свој сет јединствених карактеристика и функционалности које помажу кориснику да складишти податке, њима манипулисати и из тога извући мудру слику.

Шта су Аппле бројеви?

Аппле Нумберс је прорачунска табела коју је развила компанија Аппле Инц. са седиштем у Калифорнији. Аппле Нумберс је лансиран 2007. године и прославио се због своје графичке супериорности над осталим облицима табеле. Аппле Нумберс је много кориснији у личне сврхе.

Шта је Екцел?

Екцел је прорачунска таблица коју је Мицрософт развио пре 32 године, 1987. године. То је најсвестранија табела која је тренутно доступна на тржишту, а најбољи део је то што је апликација отвореног кода коју чак и лаици могу да користе, а сразмерно много је лакша и усер-фриендли интерфејс.

Аппле Нумберс вс Екцел Инфограпхицс

Кључне разлике између Аппле бројева и Екцел-а

Кључне разлике су следеће -

  • Бројеве развија Аппле Инц, а Екцел Мицрософт.
  • Бројевима се управља на иОС платформи, док Екцелом управља Мицрософт Виндовс.
  • Бројеви подржавају око 31 језик, док Екцел подржава око 91 језик широм света.
  • Екцел ради на основу различитих листова у радној свесци који су видљиви као различити табови у радној свесци, међутим, Нумберс ради на основу података који се одржавају под разном табелом независно, а Нумбер ће извршити манипулацију подацима преузимајући податке из таквих различитих независних столови.
  • Једном када се подаци уносе у екцел, подаци ће изгубити семантичку вредност, док ће Нумберс задржати семантичку вредност података. На пример, ако цртамо податке произвођача аутомобила у „Колони А“ и њихове годишње податке о приходу у „колони Б“ и укупне податке о приходу у последњем реду „Колоне Б“, како бисмо проверили удео појединачни произвођач на тржишту, корисник ће морати да наведе референцу ћелија из којих се узимају подаци, док ће у Бројевима корисници морати да наведе име произвођача и одговарајуће годишње податке о приходима. Ово помаже кориснику да само наведе референцу произвођача, а Нумберс ће аутоматски исцртати податке, међутим, постаје превише тешко копирати исте у свим скуповима података што се лако може урадити у програму Екцел.
  • Бројеви имају укупно 262 уграђене функције, док Екцел има укупно 400 уграђених функција које су подељене у широких 11 категорија.
  • Бројеви се могу покретати само у Мац ОС-у, док Екцел може радити у Мац ОС-у и Мицрософт Виндовс-у.
  • Бројеви нису много једноставнији за употребу за велике скупове података, док је Екцел врло свестран за велике скупове података и све формуле се лако могу уцртати у све податке.
  • Аппле је објавио најновију верзију Нумберс-а као 5.3, док је Мицрософт објавио најновију верзију Екцел-а Мицрософт Екцел 2019.

Упоредна табела

ОсноваАппле НумберсЕкцел
Развијен од странеАппле ИнцМицрософт
Апликација доступна заиОС (иПхоне оперативни систем)Мицрософт Виндовс
Година покретањаУ 20071987. год
Језици који су подржани у апликацијиЗванично 31 језикЗванично 91 језик
Концепт одвојених картицаБројеви немају појам Таб у прорачунској табели, он користи разне табеле у које се уносе подациЕкцел има концепт различитих картица у једној прорачунској табели
Семантичке вредности податакаУ Бројевима подаци не губе семантичке вредности и на основу њихове природе функције се могу аутоматски извршитиУ програму Екцел подаци губе семантичке вредности. Због тога су све функције потребне за ручно извршавање.
Укупне функцијеУ Нумберс-у су званично доступне 262 уграђене функцијеУ МС Екцелу је званично доступно 400 функција које се могу широко поделити у 11 категорија
Лако и лако за употребуБројеви су релативно сложени за употребуЕкцел је упоредни једноставан за употребу и једноставнији за употребу
Оперативни системБројевима се може управљати само са Мац ОС-аЕкцел може да ради и на Мац ОС-у и на Виндовс ОС-у
ГрафикониУ Бројевима, са уметничке тачке гледишта, графикони могу бити горко представљениУ Екцелу, на основу цртања података, Екцел карте су горко представљене.
ПогодностБројеви су погоднији облик захтева за личну употребу.Екцел је погоднији за употребу у пословне сврхе.
Велики скупови податакаБројеви не могу бити од велике користи на великом скупу података у поређењу са екцеломЕкцел је идеалан за велике скупове података и таквим скуповима података може се лако манипулисати помоћу програма Екцел
Садашња верзијаАппле је објавио најновију верзију Нумберс-а 5.3Мицрософт је објавио најновију верзију Мицрософт Екцел 2019.

Закључак

За пословне људе је употреба прорачунске табеле изузетно неопходна за свакодневно пословање. Велике корпорације попут Мицрософт-а, Аппле-а и Гоогле-а настављају да одржавају апликацију на основу употребе и укуса и преференција индустрије, да би доказале да је њихов производ свестранији и бољи од других. Иако Екцел има већу популарност на тржишту, Нумберс такође има свој скуп људи који воле да га користе и ефикасно користе његове функције.

Корисници ће морати да верификују своје потребе, перцепцију и сходно томе, мораће да утврде употребу одређене апликације.