Формула упоредне предности (прорачун, примери, објашњење)

Шта је формула упоредне предности?

Формула упоредне предности је економски фактор који израчунава упоредну предност две земље које производе исту робу у својим земљама. На апсолутној основи, земља може произвести већу количину одређеног добра у односу на количину произведену за исто добро у другој. Али то не значи да је земља која производи више добара на апсолутној основи добила предност у односу на друге земље. Да би се пронашла предност на упоредној основи, важно је разумети опортунитетне трошкове за производњу других бунара.

Једнаџбу за израчунавање упоредне предности развио је Давид Рицардо 1817. Израчунава се проналажењем опортунитетних трошкова за скуп добара. Претпоставимо да две суседне државе произведу два комплета сличне робе. Дакле, да бисмо сазнали компаративну предност за те две робе, морамо открити опортунитетни трошак за производњу једног добра над другим добром, јер је број квалификоване радне снаге исти. Упоредна предност израчунава се као

Упоредна предност = Количина добра А за земљу Кс / Количина добра Б за земљу Кс

Ова формула ће нам помоћи да израчунамо опортунитетне трошкове за производ А; слично томе, морамо израчунати опортунитетни трошак за производ Б. Учинићемо то за обе земље, моћи ћемо да утврдимо компаративну предност одређеног добра за земљу у поређењу са другим гледајући производ формуле .

Примери формуле упоредне предности

Погледајмо неке једноставне до напредне примере једначине упоредне предности да бисмо је боље разумели.

Овај образац упоредне предности формуле Екцел можете преузети овде - образац упоредне предности формуле Екцел

Пример # 1

Покушајмо да схватимо концепт упоредне предности уз помоћ примера. Претпоставимо да две суседне државе, Италија и Француска, производе вино и производе одећу. Покушајмо да сазнамо која држава има компаративну предност у односу на другу за ове две робе. Количина сваког добра за сваку земљу представљена је у доњој табели. За Италију опортунитетни трошак за производњу вина износи 1,28 јарди платна, а опортунитетни трошак за производњу дворишта платна износиће 82 боце вина. За Француску опортунитетни трошак за производњу вина износи 0,86 јарди платна, а опортунитетни трошак за производно двориште платна износи 1,17 боца вина. На апсолутној основи, Италија производи већу количину обе робе. Али на упоредној основи, опортунитетни трошкови за производњу платна у односу на вино су мањи, па би Италија требало да произведе више платна. Слично томе, на упоредној основи за Француску, опортунитетни трошкови за производњу вина у односу на тканину су мањи, па би Италија требало да производи више вина.

Испод су дати подаци за формулу за израчунавање упоредне предности.

Претпоставимо да Италија на крају производи само платно, јер Италија има компаративну предност производње платна над Француском, а Француска на крају производи само вино, јер Француска има компаративну предност производње платна над Италијом. Погледајмо како ће то повећати укупну економску производњу за обе земље.

Претпоставимо да Италија има 7 радних дана, а Француска 9 радних дана.

Прорачун италијанске количине вина

Количина произведеног вина биће -7 * 430

=-3010

Прорачун италијанске количине тканине

Количина произведеног дворишта платна биће 7 * 550

=3850

Прорачун француске количине вина

Количина произведеног вина биће 9 * 350

=3150

Прорачун француске количине тканине

Количина произведеног дворишта платна биће -9 * 300

=-2700

Дакле, нето резултат производње ове робе за ове две земље биће већа производња вина за (-3010 + 3150) = 140 боца вина и (3850-2700) = 1150 јарди платна.

Пример # 2

Земље произвођачи нафте попут земаља које су део ОПЕЦ-а имају компаративну предност у производњи пуно хемикалија. Много хемикалија су нуспроизводи сирове нафте за које имају огромне резерве. Дакле, земља која производи сирову нафту има компаративну предност у односу на земљу која не производи сирову нафту у погледу производње хемикалија.

Пример # 3

Земља попут Индије има огромну компаративну предност у односу на западну земљу у погледу оутсоурцинг индустрије. Будући да Индија има огромну популацију младих образованих становника енглеског говорног подручја, ово делује као предност у обезбеђивању скале и ценовне конкурентности, што резултира тиме да се у Индији преузима пуно посла.

Релевантност и употреба формуле упоредне предности

Важно је утврдити компаративну предност робе међу земљама. Као што смо видјели у горњем примеру да ако жупаније производе на основу својих компаративних предности, тада укупан производ у привреди за обе земље може бити већи. То на неки начин повећава шансу за знатно побољшану глобалну трговину између две земље. У данашње доба глобализације упоредна предност игра главну улогу. Земље на крају производе робу у региону или земљи која има већу компаративну предност због рада, становништва или укупног екосистема.