ЛТМ ЕБИТДА (ТТМ) | Израчунајте ЕБИТДА за последњих дванаест месеци

Шта је ЛТМ ЕБИТДА (ТТМ)?

ЛТМ ЕБИТДА (последњих дванаест месеци ЕБИТДА) је израчун зараде компаније пре нетирања камата, пореза и компонената амортизације и амортизације у протеклих дванаест узастопних месеци.

  • ЛТМ ЕБИТДА је важан показатељ који се користи у процени пословања јер је више усредсређен на пословне резултате компаније за непосредних последњих дванаест месеци.
  • Поред тога, један је од најбољих алата за мерење за израчунавање оперативног новчаног тока јер израчунава оперативни приход пре одбитка трошкова камата, пореза и трошкова амортизације, узимајући у обзир садашње сценарије.

Имајте на уму да је ЛТМ ЕБИТДА познат и као ТТМ ЕБИТДА (пратећи дванаест месеци)

ЛТМ ЕБИТДА прорачун

Погледајмо следећи биланс успеха компаније АБЦ.

Прво израчунајмо ЕБИТДА током календарске године

  • = ЕБИТДА (К1 2017) + ЕБИТДА (К2 2017) + ЕБИТДА (К3 2017) + ЕБИТДА (К4 2017)
  • = $123 + $154 + $192 + $240 = $708

Сада када смо израчунали ЕБИТДА календара, израчунајмо ЕБИТДА за последњих дванаест месеци (под претпоставком да обрачунавате ЛТМ ЕБИТДА у месецу априлу 2018)

  • ЛТМ ЕБИТДА = ЕБИТДА (К1 2018) + ЕБИТДА (К4 2017) + ЕБИТДА (К3 2017) + ЕБИТДА (К2 2017)
  • ТТМ ЕБИТДА = 300 УСД + 240 УСД + 192 УСД + 154 УСД = 886 УСД

Коришћење ЛТМ ЕБИТДА

  • ТТМ ЕБИТДА се користи у спајањима и преузимањима. Потенцијални купци више воле да вреднују цену стицања циљане компаније на основу ТТМ ЕБИТДА. Помаже им да утврде стварне оперативне перформансе предузећа без утицаја на његове финансијске и инвестиционе одлуке.
  • ЛТМ ЕБИТДА даје идеју о чистим резултатима пословања сваке младе компаније. Такође говори о ефекту синергије на оперативне перформансе било које реструктуриране компаније.
  • Инвеститори користе ЕБИТДА приликом израчунавања различитих показатеља процене и упоређују га са другим потенцијалним циљним компанијама. Међутим, куповина Циљне компаније може се извршити у било ком тренутку, а коришћење ЕБИТДА на крају године за израчунавање финансијских показатеља може указивати на нетачне резултате процене инвеститора. Стога је међу техничарима најприкладнија пракса да израчунавају ЛТМ ЕБИТДА узимајући само финансијску историју у последњих дванаест месеци и израчунавајући показатеље процене.

ТТМ ЕБИТДА у анализи односа

1) ТТМ ЕБИТДА маржа

ЛТМ ЕБИТДА маржа односи се на то колико оперативног готовине компанија може да генерише у односу на свој укупан приход у последњих дванаест месеци? Ово је један од кључних показатеља профитабилности који се израчунава као

ТТМ ЕБИТДА маржа = ТТМ ЕБИТДА / укупни ТТМ приход.

2) ТТМ ЕБИТДА покривеност

ТТМ ЕБИТДА коефицијент покривености је нека врста коефицијента солвентности која дефинише колико готовине је компанија у последњих дванаест месеци генерисала од својих оперативних активности за покривање својих финансијских обавеза, тј. Камата и трошкова закупа. Може се израчунати као

Однос покривености ЛТМ ЕБИТДА = ТТМ ЕБИТДА + Трошкови закупа ЛТМ / Расходи камата ЛТМ + Отплата принципа ЛТМ + Трошкови закупа ЛТМ

То су кључни финансијски показатељи са становишта инвеститора, а исти могу израчунати за (НТМ) наредних дванаест месеци како би имали бољу јасност у вези са компанијом. ЛТМ ЕБИТДА се такође користи као називник у процени циљне компаније, тј. Ентерприсе Валуе / ЛТМ ЕБИТДА.

Закључак

ЛТМ ЕБИТДА нам једноставно помаже да разумемо основни оперативни новчани ток компаније и колико је добро у управљању њиховим пословним одлукама. Међутим, многе компаније користе ову метрику за прозоре у којима обрађују своје рачуноводствене извештаје. Зато је увек боље узети у обзир структуру дуга, капиталне издатке и нето приход предузећа, док ТТМ ЕБИТДА разматрамо као једину метрику процене.