Просечни период плаћања (формула) | Како израчунати овај однос?

Који је просечни период плаћања?

Просечни период плаћања односи се на просечни временски период који је организација узела за отплату својих обавеза у вези са куповином материјала који се купују на кредит од добављача компаније, а исти не мора имати никакав утицај на обртни капитал предузећа.

Формула просечног односа периода плаћања

Просечни период плаћања може се израчунати помоћу доле поменуте формуле.

Однос просечног периода плаћања = Просечне обавезе / (укупне куповине кредита / дана)

Где,

  • Просечне обавезе = Израчунава се тако што се прво дода почетно стање рачуна према предузећу са крајњим салдом рачуна, а затим рони за 2.
  • Укупне куповине кредита = Односи се на укупан износ куповине кредита које је компанија извршила током разматраног периода.
  • Дани = Број дана у периоду. У случају године, генерално се узима у обзир 360 дана.

Пример односа просечног периода плаћања

Испод је пример просечног односа периода плаћања

Овде можете преузети овај Екцел образац просечног периода плаћања - Екцел предложак просечног периода плаћања

Током обрачунске 2018. године, компанија А лтд је извршила укупне куповине кредита у вредности од 1.000.000 УСД. За обрачунску 2018. годину почетно стање рачуна предузећа је износило 350.000 УСД, а крајње стање рачуна предузећа 390.000 УСД. Користећи информације, израчунајте просечни период плаћања компаније. Узмите у обзир 360 дана у години за израчунавање.

Решење

  • Почетно стање на рачунима предузећа: 350.000 УСД
  • Завршно стање рачуна предузећа: 390.000 УСД
  • Укупне куповине кредита током године: 1.000.000 УСД
  • Неколико дана у периоду: 360 дана.

Сада да би се израчунао просечни период плаћања, прво ће се израчунати просечна потраживања као што следи:

Просечне обавезе на рачуну = (Почетно стање на рачуну + Крајње стање на рачуну) / 2

  • = ($350,000 + $390,000) / 2
  • = $370,000

Израчунавање просечног периода плаћања

  • = $370,000 / ($1,000,000/ 360)
  • = $370,000 / ($1,000,000/ 360)
  • = 133.20 дана

Тако је просечан период плаћања предузећа за обрачунску 2018. годину 133.20 дана.

Предности просечног периода плаћања

Испод су неке од предности које су следеће,

  • Постоје различити случајеви када компанија врши куповину на велико или обично према њеним захтевима. За плаћање против тога користе се олакшице кредитних аранжмана, које дају добављачи, што купцу даје неколико дана да изврши плаћање за куповину коју су извршили они. Дакле, помаже да се зна просечан број дана којима је предузеће требало током разматраног периода да отплати добављачима своје обавезе.
  • Израчун просечног периода плаћања компаније може рећи о различитим информацијама компаније, попут стања новчаног тока предузећа, његове кредитне способности итд., Што је корисно за многе заинтересоване стране компаније, посебно за инвеститоре , повериоци, менаџмент и аналитичари итд. да донесу одлуку засновану на компанији.

Мане просечног периода плаћања

Испод су неки од недостатака који су следећи,

  • Израчун просечног периода плаћања узима у обзир само финансијске податке. Занемарује нефинансијске аспекте као што је однос компаније са купцима, што може бити корисно за анализу кредитне способности предузећа од стране њених актера.
  • Подаци о просечном периоду плаћања корисни су за пословање. Ипак, у исто време није довољно донети одлуку о питањима управљања готовином и кредитне способности компаније. За то су потребне и друге информације попут просечног периода прикупљања и периода обраде залиха итд.

Важне тачке

Различите важне тачке повезане са просечним периодом плаћања су следеће:

  • Да би се израчунао просечни период плаћања предузећа, пре свега, потребне су цифре које се односе на просечне рачуне које компанија треба да плати. Ови подаци су присутни у билансу стања предузећа под главницом текућих обавеза.
  • У случају да је израчунати период плаћања кратак, онда то показује да компанија врши брзо плаћање својим купцима. С друге стране, ако је израчунати период плаћања велик, то показује да компанија не врши брзу уплату својим купцима. Међутим, ако је период плаћања врло кратак, то показује да компанија није у могућности да у потпуности искористи погодност услова кредитирања коју дозвољавају добављачи компаније.
  • Пуно пута добављачи нуде попусте компанијама које изврше превремену уплату на своје обавезе. У ту сврху менаџери компаније покушавају да изврше доспела плаћања одмах како би искористили могућност таквог попуста који нуде добављачи. У случају да је могућност попуста доступна, тада треба упоредити износ попуста и користи од понуђеног кредитног трајања да би се изабрало између њих две.

Закључак

Просечни рок плаћања је један од важних показатеља солвентности предузећа и помаже компанији да прати и зна њену способност да плати износ који треба платити својим повериоцима. Такође говори о различитим информацијама компаније, као што су положај новчаног тока предузећа, његова кредитна способност итд., Што је корисно за многе заинтересоване стране компаније, посебно за инвеститоре, повериоце, менаџмент и аналитичаре, итд. да донесе одлуку на основу информација у вези са предузећем.

Међутим, његова калкулација узима у обзир само финансијске податке и занемарује нефинансијске аспекте као што је однос компаније са својим купцима.