Уноси у евидентирани приход (Водич корак по корак)

Унос у дневник за обрачунати приход

Приписани приход је приход који продавац препозна, али купцу не наплаћује. У билансу стања се третира као средство и нормално је у сваком послу. Приписани приход се често користи у рачуноводствене сврхе за одређивање концепта подударања. Свака пословна трансакција евидентира се у предузећу помоћу уноса у дневник, јер унос у дневник поставља темељ рачуноводственог света. Како се унос преноси за сваку трансакцију у предузећу, нагомилани приход такође има свој дневник у књигама рачуна. То се може боље разумети помоћу примера.

У овом чланку ћемо покушати да разумемо концепт обрачунатог прихода, као и уносе у дневнике и рачуноводствене трансакције повезане с тим.

Примери уноса у евидентирани приход

Пример # 1

Компанија КСИЗ се бави уговарањем послова и послује на Блиском истоку и Источној Африци. Компанија закључује уговор са компанијом ЈР Ассоциатес за изградњу хотела на арапском језику. Договор је такав да ће ЈР Ассоциатес платити КСИЗ по 50.000 долара након сваке прекретнице. Који је унос у дневник за ово ако је укупна вредност уговора 100.000 УСД.

Први унос у часопису биће -

Након друге прекретнице, два уноса ће се евидентирати један сторнирање почетног обрачуна и други за фактурисање клијента.

Пример # 2

31. децембра 2019. године, Јеффери, инвестицијска банкарска компанија која послује у Сједињеним Америчким Државама, пружила је услуге у вредности од 500 америчких долара клијенту, који се бави БПО-ом, а банка је помогла у омогућавању трансакције са њима. Обје стране су се договориле да ће клијент платити услугу инвестиционих банака након јануара 2019. године, а трансакција није евидентирана у књигама рачуна. Дакле, у овом случају, следећи унос у дневник мора бити прослеђен у пословне књиге

Први унос у часопису биће -

Пример # 3

АБЦ лимитед прима приход од камата у износу од 1.000 америчких долара на банковни депозит који је депоновао у Народној банци Абу Дабија за децембар 2010. и 3. јануара 2011. АБЦ Лимитед припрема пословне књиге за годину која се завршава 31. децембра 2010, колико је стекло улазак уколико посао прође.

Предузеће би требало да евидентира запис у самој години, јер се ради о обрачунској години која се завршава 31. децембра 2010. У књигама рачуна ће се донети следећи унос.

Први унос у часопису биће -

А 3. јануара, када се прими камата, следећи унос биће пренесен у пословне књиге

Пример # 4

Компанија Телеперформанце, која је компанија са седиштем у Француској, бави се консалтингом и послује на азијском и азијско-пацифичком тржишту. Компанија закључује уговор са Интеленет Глобал Сервицес за управљање позивним центром у Индији. Договор је такав да ће компанија платити по 100.000 долара Телеперформанцеу након сваке прекретнице. Који је унос у дневник за ово ако је укупна вредност уговора 200.000 УСД.

Први унос у часопису биће -

Након друге прекретнице, два уноса ће се евидентирати један сторнирање почетног обрачуна и други за обрачун клијенту