Ризик девизног курса (дефиниција, управљање) | Три најбоље врсте са примерима

Шта је ризик девизног курса?

Ризик девизног курса је дефинисан као ризик од губитка који компанија сноси када је трансакција деноминована у валути која није валута у којој компанија послује. То је ризик који настаје услед промене релативних вредности валута. Ризик који компанија преузима је да може доћи до негативних флуктуација валута на датум када се трансакција заврши и размене валуте. Девизни ризик се такође јавља када предузеће има подружнице које послују у различитим земљама, а подружнице састављају своје финансијске извештаје у валути која се разликује од валуте у којој матично предузеће извештава о својим финансијским извештајима.

Увоз и извоз предузећа укључују велики број девизних ризика, јер увоз / извоз робе и услуга укључује трансакције у различитим валутама и размену валута касније. Ризик девизног курса такође утиче на међународне инвеститоре и институције које улажу у иностранство на међународна тржишта.

Врсте девизних ризика

# 1 - Ризик од трансакције

Трансакцијски ризик настаје када компанија купује производе или услуге у другој валути или ако потраживања има у валути која није у њиховој оперативној валути. С обзиром да су обавезе или потраживања деноминовани у другој валути, курс на почетку трансакције и на датум поравнања могао се променити због променљиве природе девизног тржишта. То може проузроковати добитак или губитак за компанију у зависности од смера кретања девизних курсева и тиме представља ризик за компанију.

Пример трансакционог ризика

Компанија Кс која послује у Сједињеним Америчким Државама купује сировине од компаније И у Немачкој. Оперативна валута за компаније Кс и И је УСД, односно ЕУР. Компанија купује сировине за 100 милиона евра и треба да плати компанији И 3 месеца. Претпоставимо да је на почетку трансакције курс УСД / ЕУР 0,80; дакле, да је компанија Кс унапред платила материјал, купила би 100 милиона ЕУР за УСД / 0,80 ЕУР * 100 милиона ЕУР = 80 милиона УСД.

Сада претпоставимо да би након три месеца амерички долар ослабио на 0,85 УСД / ЕУР, тада би компанија морала да плати 85 милиона УСД да би купила 100 милиона ЕУР да би компанији И платила у Немачкој. Према томе, компанија Кс мора да плати 5 милиона УСД додатно због колебљивости пара УСД-ЕУР. Да је долар апресирао у односу на евро, компанија Кс би платила мање за куповину 100 милиона евра.

# 2 - Ризик од превођења

Ризик од превођења настаје када нестабилност девизног курса утиче на извештавање финансијских извештаја компаније. Велика мултинационална компанија генерално је присутна у многим земљама и свака подружница извештава своје финансијске извештаје у валути земље у којој послује. Матична компанија генерално извештава о консолидованим финансијским извештајима и то укључује превођење страних валута различитих зависних предузећа у домаћу валуту. А ово може имати огроман утицај на биланс стања и биланс успеха компаније и на крају може утицати на цену акција компаније.

Пример ризика превођења

Компанија Кс која послује у Сједињеним Америчким Државама има подружнице у Индији, Немачкој и Јапану. Дакле, да би извештавала о консолидованим финансијама, компанија Кс треба да преведе ИНР, ЕУР, односно ИЕН у УСД. Дакле, ако ИНР, ЕУР и ИЕН осцилирају на девизном тржишту у односу на УСД, то може утицати на пријављену зараду и биланс стања компаније Кс. То на крају може утицати на цену акција компаније Кс.

# 3 - Економски ризик

Предузеће се суочава са економским ризиком када нестабилност на тржишту девизних курсева може проузроковати промене у тржишној вредности предузећа. У основи представља ефекте кретања девизних курсева на приходе и трошкове предузећа што у коначници утиче на будуће оперативне новчане токове предузећа и његову садашњу вредност.

Пример економског ризика

Промена курса пара валуте може проузроковати промене у потражњи за производом који компанија производи. С обзиром да кретање девизног курса утиче на потражњу и приход предузећа, може утицати на његову садашњу вредност.

Како управљати ризиком девизног курса?

  • Управљање ризицима трансакција - Најчешћи начин управљања ризиком девизног курса трансакција су стратегије заштите. У хеџингу, свака трансакција може бити заштићена начинима терминских послова, фјучерса, опција и других финансијских инструмената. Стратегија хеџинга се обично користи за закључавање будућег девизног курса по којем страна валута може да купује или продаје, чиме компанија остаје имуна на колебљивост на тржишту девизних курсева. Будући да је будући курс закључан на самом почетку, кретање девизног курса неће довести до губитака у компанији. Међутим, постоји и негативна страна за хеџинг трансакције - иако спречава губитке, такође може смањити добит од трансакције у случају повољних кретања валута, јер је курс закључан на почетку трансакције.
  • Управљање ризиком од превођења - Други девизни ризик, тј. Ризик превођења или билансни ризик, тешко је заштитити или контролисати, јер укључује ставке биланса стања као што су дугорочна имовина и обавезе које је тешко заштитити због своје дугорочне природе. И овај ризик се штити врло повремено.
  • Управљање економским ризиком - Трећи ризик, економски ризик, такође је тешко заштитити, јер је компликовано квантификовати ризик, а затим га заштитити. Економски ризик је резидуални ризик и често се коначно заштити и у многим случајевима остави без заштите.

Закључак

Да закључимо, можемо рећи да је девизни курс важан фактор за компаније које међународно послују, имају подружнице у иностранству и чија тржишна вредност зависи од девизних курсева и утиче на профитабилност и тржишну вредност предузећа. Различите врсте ризика девизног курса су трансакциони, преводилачки и економски ризик. А ови се могу заштитити у зависности од природе ризика.