СУМИФ са ВЛООКУП | Комбинујте СУМИФ са ВЛООКУП Екцел функцијом

Комбинована употреба сумифа (влоокуп)

Сумиф са ВЛООКУП-ом је комбинација две различите условне функције, СУМИФ се користи за сумирање ћелија на основу неког услова који узима аргументе опсега који има податке, а затим критеријуме или услов и ћелије за сабирање, уместо критеријума које користимо ВЛООКУП као критеријум када је у више колона доступна велика количина података.

СУМИФ је функција представљена у програму Екцел из верзије 2007 за сумирање различитих вредности које се подударају са критеријумима. ВЛООКУП је једна од најбољих формула за прикупљање података из других табела. Када постоји више услова и колона, сумиф (влоокуп) се користи за извођење вишеструких прорачуна на екцел листу. Недостатак функције СУМИФ која враћа једини број превазилази се употребом ВЛООКУП-а. ВЛООКУП помаже у враћању било које врсте података из табеле на основу одговарајућих критеријума.

Објашњење

СУМИФ функција: Функција Тригонометрије и математике збраја вредности када је успостављени услов тачан. Збирна вредност добија се на основу само једног критеријума.

Када се бавимо функцијом СУМИФ у екцелу, користи се следећа формула

  • Домет: То је опсег ћелија који се користи за процену утврђених критеријума
  • Критеријуми: Услов је збрајања вредности. То може бити референца ћелије, број и још једна екцел функција. Када желимо да комбинујемо СУМИФ и ВЛООКУП, функција влоокуп биће унета на место критеријума
  • Укупни опсег: Опсег ћелија је наведен за сабирање нумеричких вредности.

Сада је формула модификована у

Формула = СУМИФ (Опсег, Влоокуп (вредност претраживања, низ табела, индексни број колоне, [преглед опсега]), [опсег збира])

  • Вредност претраживања: Одређује вредност коју треба претражити у табели. То може бити референца или вредност.
  • Низ табела: То је опсег табеле који садржи две или више од две колоне.
  • Број индекса колоне: То је релативни индекс колоне који се одређује за враћање потребних података из одређене колоне.
  • [Преглед домета]: Или 0 или 1 одређује да ли треба вратити тачну вредност или приближну вредност. Али, то није обавезно за корисника. 0 означава тачно подударање, а 1 приближно подударање.

Како се користи СУМИФ са функцијом ВЛООКУП?

Комбинована употреба сумифа (влоокуп) је корисна у претраживању података на основу појединачних критеријума. У Екцел-у се на више начина користе за прорачун претраживањем података. Они се заједнички користе у пословном окружењу за обављање различитих задатака за доношење добрих одлука. Да бисмо ефикасно користили ове функције заједно,

Прво, функцију СУМИФ треба унети користећи две методе.

Прва метода: Формула треба да куца са тастатуре као што је приказано на доњој слици.

Други метод: СУМИФ функција се може уметнути са картице „Формула“, као што је приказано на слици.

Након уноса функције СУМИФ, формула за ВЛООКУП се уноси унутар функције СУМИФ заменом елемента „Критеријуми“. Сви параметри ВЛООКУП-а, укључујући вредност претраживања, низ табела, индексни број колоне и преглед опсега. Треба их приложити у заграде како би се избегле грешке у формули. Опсег вредности који се збрајају укључени су у елементе опсега збира функције СУМИФ. Напокон су притиснути тастери ЦТРЛ, СХИФТ и ЕНТЕР како би олакшали вредности као низ.

Примери

Овде можете преузети овај СУМИФ Витх ВЛООКУП Екцел Темплате - СУМИФ Витх ВЛООКУП Екцел Темплате

Пример # 1 - Употреба сумифа (влоокуп) заједно за одређивање неке вредности

Овај пример показује како заједно користити сумиф (влоокуп) за проналажење збира продаје у истом месецу у различитим годинама. Следећи подаци се узимају у обзир за овај пример, као што је приказано на снимку екрана.

Разматрана табела претраживања приказана је као што је поменуто у наставку. Обухватао је референтне вредности за месеце од јануара до децембра.

Након уноса података у главну табелу и табелу претраживања, функција СУМИФ се користи за одређивање укупне продаје остварене у различитим месецима у години. Овде се као вредност претраживања узима месец. Формула која комбинује сумиф (влоокуп) приказана је као,

Укупна продаја у јануару месецу утврђена је као 17263.3. Када смо променили вредност изгледа у други месец, генерише се одговарајућа укупна продаја.

Пример # 2 - Одређивање збира на основу подударања критеријума у ​​различитим радним листовима

У овом примеру, табела претраживања и главна табела узимају се у различите листове, а не у један лист. Подаци табеле за претрагу приказани су на доњем снимку екрана.

Подаци главне табеле приказани су на доњем снимку екрана.

Да би се утврдила укупна продаја, као продајна вредност узима се име продавца, а идентификациони подаци запосленог користе се у референтне сврхе. Формула се уноси како је приказано у наставку и примећује се мало промена у формули у поређењу са првим примером.

У овом примеру, уместо одабира низа претраживања, помиње се само Лоокуп_табле. Притиском на три тастера, укључујући ЦТРЛ, СХИФТ и ЕНТЕР, добијају се тачни резултати.

Када се име продавца промени у имена која се помињу у претраживању, збир продаје варира и даје нови резултат.

Предности

Следе предности овог коришћења функција.

  • Вредности можемо лако извући из друге табеле за обављање прорачуна.
  • Утврђивање збира вредности представљених у опсегу који испуњава критеријуме поменуте у различитим аспектима предузећа.

Ствари које треба запамтити

  • Док користите функцију ВЛООКУП, број индекса колоне не сме бити мањи од 1 да би се избегле грешке.
  • Индексе треба давати у ступце претраживачке табеле означавањем бројевима 1, 2, 3 итд.
  • ЦТРЛ + СХИФТ + ЕНТЕР у екцелу треба користити уместо уноса Кеи јер се ВЛООКУП уноси као формула низа.
  • Дефинисање две табеле, укључујући Маин и Лоокуп, потребно је за издвајање вредности и одређивање збира вредности низа.
  • СУМИФ пружа тачне резултате само за нумеричке податке, неће успети за другу врсту података.