Тежине испита ЦФА нивоа 2, план студија, савети, пролазне цене, накнаде

ЦФА ниво 2

Ако гледате савете за припрему за испит ЦФА нивоа 2, може се претпоставити да сте већ завршили курс ЦФА нивоа 1. Пре свега, честитамо и пуно среће за ЦФА ниво 2! Сада, погледајмо ЦФА ниво 2 и покушајмо да га издамо са сличним интензитетом или чак и више. ЦФА ниво 2 испит се сматра најтежим од три нивоа ЦФА испита.

Ово је свеобухватан водич који ће вам помоћи да сазнате основу онога што можете очекивати од испита ЦФА нивоа 2. Да бисмо започели, покриваћемо наставни план, план / савете, пролазност и резултате. Читајте полако, разумејте све како идете и нека овај чланак буде ваш први корак у припреми.

Без икаквог одлагања, почнимо.

    Такође, погледајте Потпуни водич за ЦФА испит

    О испиту ЦФА Левел 2


    ИспитЦФА ниво 2 испит
    НакнадеСтандардна котизација

    930 америчких долара (завршава се 15. фебруара 2017.)

    Основна подручјаЕтика, квантитативне методе, економија, финансијско извештавање и анализе, корпоративне финансије, капиталне инвестиције, фиксни приходи, деривати, алтернативна улагања, управљање портфељем и планирање богатства
    Датуми испита ЦФА®ЦФА® ниво 2 спроводи се једном годишње (1. недеља јуна)
    ДоговорЦФА Левел 2 је целодневни шестосатни испит. Кандидати морају да положе ЦФА ниво 1 пре него што пређу у ниво ЦФА нивоа 2, али им је дозвољено да понове испит ако не успеју да положе.
    ФорматСет предмета / Мини студије случаја
    Број питања120 питања.

    20 комплета предмета са по 6 питања са више избора

    Јутарња сесија - 10 комплета предмета

    Поподневна сесија - 10 комплета предмета

    Пролазност46% у јуну 2016. године
    Препоручено радно времеПрепоручује се најмање 300 сати припреме за ЦФА ниво 2.
    Шта даље?Након што положите ЦФА Левел 2, можете се појавити на завршном ЦФА Левел 3. Када очистите ЦФА Левел 3, имате право на ЦФА Повељу (под условом да имате потребно професионално радно искуство)
    Право на повељу ЦФАМорате имати једно од следећег:

    Диплома (или еквивалент)

    Будите на завршној години студија

    Имати четири године професионалног радног искуства

    Имати комбинацију професионалног рада и универзитетског искуства које износи најмање четири године

    Званични сајтввв.цфаинституте.орг

    Тегови испита ЦФА нивоа 2 / наставни план


    Програм ЦФА нивоа 2 је прилично свеобухватан. У овом одељку ћемо размотрити сваки предмет, тежину ЦФА нивоа 2 испита и како треба да приступите сваком предмету на почетку припреме.

    извор: Институт ЦФА

    Ако пажљиво посматрате, видели бисте да се на ЦФА нивоу 2 пондер даје сваком субјекту у готово сличној склоности (не баш тачно). На нивоу 1 и нивоу 3, интензитет се разликује у зависности од предмета (чак и неколико предмета које можете прескочити), али на нивоу ЦФА нивоа 2 морате да проучите све предмете.

    Етика и професионални стандарди - 10 - 15% тежине

    Етика је за мене била једна од најизазовнијих тема. Пошто нисам постигао добар резултат на ЦФА нивоу 1 у етичком одељењу, био сам одлучан да проводим више времена на овом одељку. Мој задатак би био да проверим какав је ваш резултат на ЦФА нивоу 1. Ако сте постигли више од 70%, онда већ имате одличне темеље. Међутим, ако постигнете нижи резултат, молим вас проведите доста времена на овом одељку. Не заборавите да се одељак Етика поново појављује на ЦФА нивоу 3.

    Квантитативне методе - 5-10%

    Не занемарујте квантитативне методе. Из овог одељка можете добити 1 до 2 вињете. За мене су квантитативне методе поново биле један од најјачих одељака и више сам волео да довршим ове скупове питања пре него што бих покушао да радим друге тешке одељке. Квантитативне методе су и формуле и концептуално оријентисане. Ако сте из инжењерства / математике, овде се не бисте требали суочавати са многим проблемима. Остали, молим вас, одвојите време да увежбате овај одељак.

    Економија - 10%

    Очекујте 2 вињете из овог одељка о економији. Теме овде су утврђивање и прогноза девизног курса, економски раст и регулација, Макро наспрам микроекономије. Нажалост, овај одељак је био један од мојих слабијих одељака. Прочитао сам овај одељак два пута и увежбавао што више питања

    Финансијско извештавање и анализе - 15-20%

    Свидео ми се овај одељак Анализа финансијских извештаја. За мене је то био најлакши и најзанимљивији. Морам рећи да је и овај одељак најтежи, посебно ако сте из нерачуноводственог порекла. Финансијско извештавање ЦФА нивоа 2 залази дубоко у појединачне концепте, па вас молим да одвојите време да увежбате што више питања. За мене је то био крај питања из поглавља из ЦФА Институте Боокс.

    Корпоративне финансије - 5-15%

    Овде можете очекивати 1-2 вињете. Теме укључују буџетирање капитала, структуру капитала, дивиденде и откуп откупа акција, корпоративно управљање, спајања и преузимања и корпоративне перформансе. Пронашао сам да је овај одељак уско повезан са Финансијским извештавањем и анализом. Претпостављам да је ово слабо виси воће. Требали бисте савладати овај концепт да бисте постигли добар резултат на испиту ЦФА Левел 2.

    Капиталне инвестиције - 15-25%

    Ово је заједно са финансијским извештавањем и анализом један од основних делова нивоа ЦФА 2. Теме укључују индустријску анализу и анализу предузећа, модел процене попуста на дивиденде, бесплатан новчани ток према предузећу, бесплатни новчани ток до капитала, тржишни капитал вишеструки и Вишеструки процени вредности предузећа и метода преосталог дохотка. Морате савладати овај! Верујте ми, и овај је лак!

    Фиксни приход - 10-20%

    Можете очекивати 2-3 вињете из одељка Фиксни приход. Овај је омиљен код оних који се добро сналазе у квантитативној анализи. Теме укључују структуру термина, будуће терминске погодности, приносе, свопове, оквир процене без арбитраже, процену обвезница, уграђене опције, моделе кредитне анализе, замену кредита итд. Многи кандидати сматрају да је овај део тежак. Зато, молим вас, започните са основним основама теме и увежбавајте питања што је више могуће.

    Деривати 5-15%

    Очекујте 1-2 вињете од одељења за деривате. Теме овде укључују одређивање цена терминских обавеза, потенцијалних потраживања, стратегија трговања опцијама итд. Ово је поново омиљена тема Куант оријентисаних момака. Овде постоје разне формуле, међутим, прво морате да прођете кроз основне темеље. Такође обавезно вежбајте ова питања помоћу ЦФА калкулатора.

    Алтернативне инвестиције - 5-10%

    Очекујте 1-2 вињете током испита ЦФА нивоа 2. Овде важне теме укључују улагања у некретнине, процене приватног капитала, робе и деривате на производе. Ова тема је више концептуалне природе са неким нумеричким. Не избегавајте овај одељак јер може постати прекидач у послу.

    Управљање портфељем и планирање богатства 5-10%

    Очекујте 1-2 вињете од управљања портфељем и богатством. Ово истовремено може бити врло лако или тешко. Пажљиво читајте теме. Обухвата процес управљања портфељем, изјаве о инвестиционим политикама, мултифакторске моделе, ВАР, економску анализу, активно управљање и трговање. Проведите време у учењу Изјава о инвестиционој политици, јер је ово темељ најважније теме која се налази на нивоу ЦФА 3.

    Пролазне цене ЦФА нивоа 2


    Важно је добро учити. Међутим, претходно познавање пролазности помоћи ће вам да појачате припрему. У овом одељку ћемо погледати огромне податке. Од 1963. до 2016. истражићемо све податке и сазнати колико је ЦФА ниво 2 заиста лаган.

    Пролазне стопе ЦФА нивоа 2 између 1964-1981

    Пролазне стопе за ниво ЦФА 2 биле су веома високе у почетним годинама. Између 1964-1981, просечна стопа проласка за ниво ЦФА 2 била је 78%.

    извор: Институт ЦФА

    Пролазне стопе ЦФА нивоа 2 између 1982-2000

    Између 1982-2000, просечна стопа проласка за ниво ЦФА 2 пала је са 78% из ранијег периода на 64%.

    Међутим, немојте повећавати укупан број кандидата за ЦФА ниво 2. Број кандидата који су се појавили за ЦФА ниво 2 драматично се повећао током овог периода.

    извор: Институт ЦФА

    Пролазне стопе ЦФА нивоа 2 између 2001-2016

    • Између 2000-2016. Просечна стопа проласка за ниво ЦФА 2 опала је даље од ранијих периода на 44%.
    • У јуну 2016. пролазност за ниво ЦФА 2 била је 46%.
    • Такође, можете приметити да се укупан број кандидата који се појављују на ЦФА нивоу 2 непрекидно повећавао током овог 15-годишњег периода.

    извор: Институт ЦФА

    Као што видите интензитет ЦФА нивоа 2, морате заиста вредно да учите. Закопчајте се и почните са припремама.

    Кључне информације о формату испита за ниво 2 ЦФА


    Пре него што наставимо и разговарамо о саветима за учење, погледајте формат испита како бисте се могли у складу са тим припремити.

    За разлику од испита ЦФА нивоа 1, на нивоу ЦФА нивоа 2 морате дубље разумети сваки концепт како бисте лако могли одговорити на вињете (мини-случајеве).

    ИспитЦФА ниво 2
    Број питања (укупно)120
    Врста питањаВињете (мини кофери)
    Време одређено360 минута
    Пуна оцена360 поена
    Сваки тачан одговор3 бода
    Сваки нетачан одговорНема казне
    Сесије2 (јутро и поподне)
    Сет питања у свакој сесији10
    У сваком питању број вињета6

    извор: Институт ЦФА

    • У јутарњој сесији било би 10 питања о скупу предмета, од којих би сваки садржавао 6 вињета.
    • И у поподневној сесији требате одговорити на 10 питања постављених у истој вињети.
    • За цео испит имаће укупно 360 бодова. Добили бисте 3 поена за сваки тачан одговор и за нетачан одговор не постоји казна. Период траје 360 минута (6 сати) за цео испит.
    • Главна промена у обрасцу је та што у свакој сесији (Јутарња и Поподневна сесија) постоји 10 ставки (свака око 400-800 речи) са шест питања са вишеструким избором. Ових шест питања могу бити независна или независна једно од другог.
    • Свако питање постављено је само на једну студијску сесију (ФСА, Етхицс, Портфолио), што олакшава решавање вињете.

    ЦФА ниво 2 студијски план / припремни савети


    Ако сте тек положили ЦФА ниво 1 и мислите да ћете дефинитивно положити испит ЦФА Левел 2 у једном потезу, можда сте ниво тежине ЦФА нивоа 2 просуђивали по броју питања. Иако је број питања на испиту ЦФА Левел 2 сигурно мањи, али ниво тежине испита је много већи од ЦФА Левел 1.

    Ево неколико ствари које морате имати на уму ако желите да једним потезом разбијете ЦФА ниво 2

    ЦФА ниво 2 је најтежи од свих нивоа

    • Не, није оно што говоримо. Уместо тога то кажу професионалци који су већ положили ЦФА. Рекли су да је испит ЦФА Левел 2 на било који начин најтежи у поређењу са друга два колеге.
    • Постоји неколико разлога за то. Пре свега, ЦФА ниво 1 је превише лак за људе који се добро баве финансијама и имају предзнање из економије и математике.
    • Друго, када студенти прелазе са нивоа 1 на ниво 2, нису у стању да разумеју ниво тежине испита ЦФА нивоа 2 док се не суоче са питањима у испитној сали.
    • Наравно, ово су уопштене изјаве и не укључују све, али ипак у тим изјавама има истине. Зато не узимајте олако испит за ЦФА ниво 2.
    • Такође имајте на уму да се сада са ЦФА нивоа 2 такмичи између озбиљних кандидата који су положили испит нивоа 1.

    Потребно је да удвостручите време за припрему:

    • Ако сте учили 2-3 сата дневно за ЦФА ниво 1, мораћете да удвостручите тај износ сваки дан ако желите да положите ЦФА ниво 2.
    • И потребно вам је много више дубине у разумевању концепата него на испиту ЦФА Левел 1. Вињете су често превише директне и требате одговорити само на једно, а да немате никакве шансе да то детаљно објасните.
    • Планирајте унапред и имајте довољно времена да проучите цео наставни план и програм најмање 3 пута, а затим требате увежбати узорке питања како не бисте осетили одређени налет шока док сте покушавали вињете у испитној сали.

    Знајте тежине предмета (према скуповима предмета):

    • Морате бити чаробњак за све, да, не сумњамо у то.
    • Али ипак, морате одредити приоритете и дати већу тежину субјектима који ће се понашати снажније у питањима која се постављају. Дакле, морате знати шта можете очекивати од којих предмета.
    • Четири теме - етика, финансијско извештавање и анализе, улагање у капитал и фиксни приход представљају приближно 50% -80% тежине.

    Потребне би основе ЦФА нивоа 1

    • ЦФА је динамичан курс и сваки ниво је међусобно испреплетен.
    • Дакле, ако желите да направите печат на испиту ЦФА Левел 2, онда морате детаљно да се упознате са основним концептима ЦФА Левел 1.
    • Можда ћете такође морати да се вратите и разумете неколико концепата на испиту ЦФА Левел 1.

    Посебну пажњу посветите расподели времена:

    • На питања типа вињете треба више времена да се одговори него на било која питања са више избора.
    • Због тога морате много више да вежбате пре него што уопште будете могли савршено да одговорите на све у испитној сали. У последњем одељку разговараћемо о примерцима питања како бисте могли добити идеју о томе шта можете очекивати у документу са питањима.
    • Али вежбање узорачких питања је неопходно, иначе би вам било тешко да једним потезом очистите ЦФА ниво 2. 

    Да ли бисте прво требали прочитати вињету или прво прочитати питања?

    • Многи кандидати радије прво читају питања како би разумели врсту питања која се очекују од вињете (нумеричке, концептуалне, чињеничне), а затим читају студију случаја. Ја лично никада нисам пробао овај приступ.
    • Мој приступ је био директан, вињету сам читао врло брзо, а затим и питање. Да бисте одговорили на питања, у сваком случају ћете се морати поново позивати на вињете.

    Покушајте да постигнете више од 70% у сваком одељку

    • ЦФА не даје пролазне оцене за појединачне секције.
    • Међутим, сигурно је претпоставити да ако у сваком одељку добијете више од 70%, нећете успети.
    • Као стратегију, бирао сам одељке у којима сам био најјачи. Мој најбољи одељак био је Финансијско извештавање и анализа.
    • Бирање најјачег помаже вам да изградите самопоуздање током испита, а такође вам помаже да уштедите драгоцено време које можете искористити за покушаје слабијих делова.

    Накнаде за испит ЦФА нивоа 2


    Важно је знати колико треба да платите за испит ЦФА Левел 2. Прво да погледамо. Како сте одустали од испита ЦФА нивоа 1, већ сте платили чланарину. Ево детаља о испиту из јуна 2017. ако желите да приступите испиту ЦФА Левел 2.

    (

    извор: Институт ЦФА

    Када платите накнаду за пријаву испита, добићете следеће ствари -

    • Е-књига садржи све што вам треба за излазак на испит (тачније комплетни курикулум).
    • Добићете планер студије који ће вам помоћи да пратите припрему за испит и водиће вас да будете испред времена.
    • Такође ћете добити тестове праксе засноване на темама.
    • Такође ћете добити лажне испите.
    • И на крају, добили бисте мобилну апликацију која ће вам помоћи да приступите свему осталом горе поменутом.

    Ако желите да купите штампану верзију комплетног курикулума, то можете учинити једноставним плаћањем неповратних 150 америчких долара плус поштарина.

    Над вама!


    ЦФА Левел 2 испит је тежак. И сматра се најтежим испитом из финансија упоређивањем свих курсева у домену финансија. Из горњих примера, статистике, савета и примера питања сада имате идеју зашто је испиту ЦФА Левел 2 потребан сав ваш труд, време и напоран рад.

    А ако радите професионално, морате да одредите распоред по редоследу на такав начин да ћете свакодневно учити барем неколико сати. То би често било тешко и неће вам бити до тога. Али годину дана, ако будете могли да следите овај распоред, то ћете сигурно видети у својим резултатима. Надам се да вам је овај водич помогао да обликујете идеју о томе како започети припрему за испит ЦФА Левел 2. Почните одмах. Сат откуцава.

    Срећно :-)

    Корисни постови

    • ЦФА испит
    • Датум ЦФА испита
    • ЦФА вс ФРМ - Највеће разлике
    • ЦФА или ЦФП
    • <