Цонтроллер вс Цомптроллер | Топ 5 најбољих разлика (са Инфографиком)

Разлика између контролера и контролера

Кључна разлика између контролора и контролора је у томе што је контролор одговоран за управљање финансијским пословима организације попут анализе финансијских извештаја, извештавања итд. И заузима место финансијског шефа у приватној организацији, док контролор такође обавља исту природу дужности с том разликом што руководи финансијским пословима владине организације.

Која је разлика између контролора и контролора основно је питање међу студентима који студирају и желе да своју каријеру направе у рачуноводству и финансијском пољу, јер би могли бити и амбициозни контролор или контролор будућности? Ове две речи су врло сличне, јер су позиције на вишем нивоу у финансијском управљању, са малим одступањима у критеријумима рада или приступу сваке од њих.

У њима нема велике разлике што се тиче њихових дужности. Само што је контролор финансија назив за финансијског шефа у приватној организацији, док контролор обавља исте задатке за државне фирме. Заронимо дубоко да бисмо знали како се ове две позиције међусобно разликују.

Ко је контролор?

Контролор је особа која заузима највише место у одељењу за финансије организације и брине о свим финансијским пословима те организације као што су финансијско извештавање, финансијска анализа и тумачења, итд. Која су добра за финансијско пословање компаније. здравље. Контролори су професионалци који се именују у приватним организацијама.

  • Главне одговорности контролора укључују обезбеђивање тачности и не манипулисања финансијским извештавањем.
  • Такође су одговорни за објашњење акционарима и менаџменту компаније за све анализе, тумачења и налазе у вези са финансијама компаније, јер он доноси све главне финансијске одлуке које су од интереса акционара, инвеститора, и повериоци предузећа.
  • Морају да знају где се средства користе и како би то било корисно за раст компаније.
  • Поред горе поменутих одговорности, контролори су такође одговорни за поштовање свих закона као што су локални, државни и савезни закони који се односе на финансијска и монетарна питања.
  • Према закону, контролор има највиши ранг у финансијама компаније. Због тога мора да осигура да компанија остварује профит и да је профитабилна целина.

Ко је контролор?

Нема велике разлике између улога и одговорности контролора у поређењу са контролором. Контролори обављају исте дужности као и финансијски контролори. Поред чињенице да не постоји значајна разлика између задатака које морају да изврше, контролори су рангирани више у владиној организацији или било ком државном органу на државном или локалном нивоу у поређењу са њиховим колегама у приватним организацијама које су познате под именом контролери.

  • Контролер би највероватније радио за владину организацију.
  • Ово може бити на државном или локалном нивоу. Док контролор управља истим задацима и има исте одговорности у приватним организацијама. Будући да је контролор виши ранг од контролора и то такође у државним фирмама, контролор такође има додатне одговорности.
  • Поред финансијске анализе, тумачења и постизања тачности у финансијском извештавању, контролор је такође одговоран за то да расходи компаније буду у оквиру буџета.
  • Такође је одговоран за преглед рада свог нижег рачуноводственог тима како би могао да буде сигуран да испуњава стандарде.
  • Такође је одговоран за утврђивање и одржавање организационог буџета и израду пројекција за исти. Упоређује пројекције са стварним цифрама и врши прилагођавања по потреби.
  • Будући да је у највишем финансијском рангу владине организације, контролор је одговоран и пореским обвезницима за своје поступке. Према америчкој влади, контролор је познат и као главни финансијски службеник јавног тела.

Цонтроллер вс. Цомптроллер Инфограпхицс

Контролер насупрот контролора - упоредна табела

КонтролерКонтролер
Контролори су најбоље рангирано финансијско особље у приватним или непрофитним организацијама. С друге стране, контролор је на челу финансијског одељења организација владиног сектора.
Контролор је одговоран за финансијско благостање организације. Као контролор, контролор је одговоран за финансијску анализу, тумачења у вези са финансијама компаније и тачност у финансијском извештавању.
Контролор одговара акционарима и менаџменту компаније за њихове поступке.Будући да су контролори шеф финансија у државним фирмама, они одговарају и пореским обвезницима.
Контролор мора водити рачуна о свим законима на локалном, савезном и државном нивоу за било која финансијска и монетарна питања.Поред бриге о финансијским и монетарним законима, Цомптроллер мора да се побрине да трошкови компаније не прелазе предвиђени буџет.
Новац је велика брига за менаџмент и заинтересоване стране компаније. Стога је улога контролора веома изазовна, јер би требало да буде врло прецизан док се бави извештавањем и било којом финансијском анализом.Контролер није одговоран само за своје поступке. Такође је одговоран за преглед рада свог тима.

Последње мисли

Контролор и контролор обављају сличне дужности и имају сличне одговорности у различитим радним окружењима. Не постоји мера која би знала која је привлачнија. Индивидуални је избор у ком окружењу жели да ради. Обе позиције захтевају јако разумевање финансија и рачуноводствених принципа.