Стоцк вс Опција | Топ 6 разлика које бисте требали знати! (Инфографика)

Разлика између залиха и опција

Кључна разлика између акције и опције је та што акције представљају акције које поседује лице у једној или више компанија на тржишту, што указује на власништво особе у тим компанијама без датума истека, док су опције инструмент трговања који представља избор са инвеститором за куповину или продају основног средства на основу врсте опције која ће се извршити пре истека рока.

Деоница као инвестициони производ подразумева улагање у акције предузећа директно куповином деоница те компаније. Стога представља делимично власништво у корпорацији и даје вам право на део зараде и имовине те корпорације. Корпорације издају акције, обично у две варијанте: обичне акције и преференцијалне акције.

  • Обичне акције: Обичне акције имају право на пропорционални удео у добити или губицима компаније. Акционари бирају одбор директора. Овај одбор одлучује да ли ће задржати или послати део или сав профит натраг акционарима као дивиденду.
  • Пожељне акције: Ови акционари добијају одређену дивиденду у унапред одређено време. Ова дивиденда се обично мора прво исплатити, пре обичних дивиденди. Ако компанија банкротира, приоритетни деоничари надмашили су обичне деоничаре у смислу потенцијалног поврата њихове инвестиције.

Акциона опција је, с друге стране, привилегија / опција коју једна страна продаје другој. Даје купцу право, али не и обавезу, да купи или прода деоницу (изврши опцију) по договореној цени (ударна цена) у одређеном року (датум истека). Опције су типичне за две врсте: Цалл опције и Пут Оптионс.

  • Опција се сматра позивом када купац закључи уговор о куповини деоница по одређеној цени до одређеног датума.
  • Опција се сматра продајом када купац опције закључи уговор о продаји деоница по договореној цени на или пре одређеног датума.

Залиха у односу на опцију Инфограпхицс

Кључне разлике

  • Слично је као да се две особе кладе једна против друге на будућу вредност залиха. Особа која претпоставља да ће цена акције пасти би продала цалл стоцк опције (познате као опција писања) другој особи (држач опције) који претпоставља да ће цена акција порасти.
  • Омогућава купцу да купи залихе по фиксној цени, без обзира на то колико вредност акције цени током стварне куповине. Тада или продајте опције позива другом купцу по вишој цени или искористите право стечено опцијама позива да купи деоницу од продавца по нижој договореној цени. Стога купац има користи од повећања цене опције, али још увек није власник деоница.
  • Такође, деонице се користе као алат за управљање ризиком где делују као полисе осигурања од пада цена акција. По цену премије опције, инвеститор се осигурао од губитака испод ударне цене. Ова врста праксе опција позната је и као хеџинг.

Упоредна табела

ПоређењеКуповина залихаДионица опција
ВласништвоКуповина залиха представља власништво у компанији.

Акцијске опције представљају избор за куповину или продају (у зависности од врсте опције) акције.
Право на дивиденду / гласањеАкционар добија гласачка права у важним стварима компаније и део дивиденде (ако их има) коју исплаћује компанија.Власници деоница не добијају дивиденду и такође не уживају гласачка права.
ИстекДионице предузећа истичу док компанија не постоји. У овом аспекту, залиха је имовина.Опције истичу на датум у будућности који се назива датум истека, након чега инвеститор више нема могућност куповине или продаје. У овом аспекту, опција представља трошак ако истичу због новца (губитка).
Процена вредностиЦене акција се заснивају првенствено на тржишним снагама, основама компаније као што су изгледи за зараду компаније, успех производа итд.Цене деоница се у великој мери заснивају на цени основне акције, времену до истека и другим факторима.

Трговање / Инвестиције Деонице су инвестициони инструмент који се могу продати другом инвеститору у било ком тренутку.Опција је инструмент трговања и не може се трговати по истеку датума истека.

Ризик

Могуће је изгубити целокупну уложену главницу, а понекад и више.Као носилац опције ризикујете целокупан износ премије коју плаћате. Али као аутор опција, преузимате много већи ниво ризика. На пример, ако напишете непокривени позив, суочите се са неограниченим потенцијалним губитком, јер не постоји ограничење колико висока цена акције може да порасте.

Закључак

  • Откуп акција је традиционални инвестициони производ где инвеститор улаже у акције компаније и очекује повраћај у облику дивиденде и повећања капитала.
  • С друге стране, опције су савремени дериватни производ где трговци остварују добит / губитак на основу кретања вредности цене акције у будућности плаћањем малог износа премије писцу опције уместо да улажу износ једнак вредност акције.
  • Да закључимо, обојица су важни алати портфеља за инвеститора, где су залихе добре за дугорочне инвестиције, а најбоље су опције које уживају флексибилност и смањују ризик заштитом.