Уговори о изведеницама - Значење, карактеристике, списак

Шта су уговори о изведеним дериватима?

Изведени уговори су формални уговори које закључују две стране, наиме један купац и други продавац, који делују као друге уговорне стране, што укључује или физичку трансакцију основног средства у будућности или финансијску исплату једне стране другој на основу одређених догађаја у будућност основног средства. Другим речима, дериватни уговори своју вредност добијају из основне имовине на основу које је закључен уговор.

Карактеристика уговора о дериватима

Основне карактеристике уговора о изведеницама укључују:

  • У почетку у дериватном уговору нема добити или губитка за обе уговорне стране
  • Фер вредност деривата се мења са променама у основном средству током времена.
  • Не захтева почетно улагање или захтева мало почетно улагање у поређењу са стварном директном куповином / продајом основног средства.
  • Њима се увек тргује са будућом зрелошћу и намирују у будућности.

Најчешћа листа уговора о изведеницама

# 1 - Фјучерси и термински уговори

Фјучерси су најчешћи дериватни уговор који се стандардизује и њиме се тргује на берзи, док је термински уговор уговор који се тргује без рецепта и који је прилагођен захтевима две уговорне стране.

# 2 - Замените

Замјене су велики прилагођени дериватни уговори којима доминирају финансијске институције и посредници, углавном банке итд., И могу имати различите облике као што су замјена каматних стопа, робна размјена, замјена дионица, промјена волатилности итд.

Сврха замјене може бити претварање обавезе са фиксном каматном стопом у обвезу са промјењивом каматном стопом, као што је случај замјене каматне стопе и тако даље. Слично томе, валутне свопове може користити предузеће које има релативну предност у задуживању на свом тржишту капитала за разлику од тржишта капитала валуте у којој се жели задужити.

# 3 - Опције

Опције су дериватни уговори који имају нелинеарну исплату и које закључују две уговорне стране које пружају уговорној уговорници познатој као купац опције да стекне право, али не и обавезу да купи или прода одређену хартију од вредности по унапред утврђеној цени откупа на или пре доспећа на уплату премијског износа Продавачу опција. Максимални ризик за купца опције у уговору о изведеним дериватима је губитак премије, а за продавца опција неограничен.

Примери

Да разумемо концепт помоћу једноставног примера:

Овај образац Екцел-а о изведеним уговорима можете преузети овде - Екцел-ов образац за деривате-уговоре

Пример # 1

Равен намерава да изведе термински курс девизног терминског уговора који укључује валутни пар ИНР / УСД. Тренутна Спот стопа ИНР / УСД износи 0,014286 $, што ефективно значи да је једна рупија индијске валуте еквивалентна 0,014286 долара.

Тренутна стопа без ризика износи 4% у Сједињеним Државама и 8% у Индији.

На основу горњих података можемо извести термински курс од 180 дана за извођење терминског курса уговора:

(Екцел лист у прилогу)

Пример # 2

Узмимо још један пример усредсређен на једну од широко коришћених опција изведеног инструмента.

Рак банка покушава да процени одређене опције (и Цалл и Пут) које намерава да прода својим клијентима на једној од деоница производне компаније Крадле Инц која се тренутно тргује по цени од 80 долара. Банка је одлучила да вреднује опцију на Крадле Стоцк-у користећи изузетно популаран модел одређивања цена опција, односно Блацк Сцхолес Мертон модел.

Неколико претпоставки предузетих за вредновање опција је следеће:

На основу горе наведених фактора, Рак банка је проценила уговоре о изведеним дериватима на следећи начин:

(Екцел лист у прилогу)

Тако изведене цене опција за цалл и пут са ударном ценом од 85, које имају три месеца до истека при подразумеваној волатилности од 25%, износе 2,48 и 6,22 УСД.

То су изврсни алат који се може користити за заузимање позиција у основној активи, претварање фиксних обавеза у променљиве, заштиту од каматних стопа и још много тога.

Предности

  • Они се користе за заштиту сваког непредвиђеног ризика, а користе их и предузећа и банке. Банке активно користе дериватне уговоре како би се заштитиле од ризика који може настати због дугорочне активе у облику кредита и дугорочних обавеза у облику депозита.
  • Они су од суштинског значаја и за вођење тржишта.
  • Они су идеалан алат за обављање послова високе полуге без стварног заузимања положаја у тој имовини, јер је износ улагања у дериватни уговор врло минималан у поређењу са стварном основном имовином.
  • Они се користе за обављање арбитражних послова према којима се користе разлике у ценама куповином на једном тржишту и продајом на другом тржишту и остваривањем профита без ризика.

Мане

  • Банка је закључила да привлачи резервисање капитала које кошта. Даљи уговори о изведеним дериватима се свакодневно маркирају и свака негативна промена цене основне имовине може довести до губитка на дериватним уговорима.
  • То доводи до не само кредитног ризика већ и ризика друге уговорне стране који треба посебно анализирати и њиме се управља и додаје трошковима држања дериватних уговора.
  • Још један недостатак је што доводе до прекомерних шпекулација на тржишту, а понекад компликована природа таквих изведених инструмената може довести до губитака који превазилазе капацитете предузећа што доводи до банкрота итд.

Закључак

Уговори о изведеним дериватима корисни су финансијски инструменти које често користе разне врсте предузећа и појединци са различитим мотивима и важан су део модерних финансија.