Контролисана компанија (дефиниција) | Примери контролисане компаније

Дефиниција контролисане компаније

Контролисана компанија односи се на компанију под контролом другог ентитета или другог лица која поседује више од 50% укупних акција са правом гласа. Стога они имају одлучујући глас за управљање пословима компаније.

Пример контролисане компаније

Можемо узети пример компаније која се зове Фасхион веб лтд која се бави модном одећом са укупним акцијским капиталом од 500 милиона долара. 31. маја 2019. компанија под називом Тектиле хуб лтд купује акције Фасхион веб-а у износу од 200 милиона долара. Затим поново, 15. септембра 2019, Тектиле хуб ЛТД. купује акције у вредности од 100 милиона долара. компаније Фасхион хуб лтд. Да ли је Фасхион веб доо контролисана компанија или не?

У овом случају, Тектиле хуб лтд. поседује укупне акције у вредности од 300 милиона америчких долара Фасхион веб доо од укупних 500 милиона америчких долара. Од овога, холдинг Тектиле хуб лтд. у компанији Фасхион веб доо износи 60% (300 УСД / 500 УСД * 100). Контролисана компанија односи се на компанију у којој је друга компанија власник већине свог удела, тј. Више од 50% њене укупне вредности акција.

Узимајући у обзир ово, будући да Тектиле хуб Лтд поседује 60% укупних акција Фасхион веб доо, односно Фасхион Веб-а више од 50% акција. Дакле, од 15. септембра 2019. надаље (као што је претходно тај удео био мањи од 50%), Фасхион веб доо постаје контролисана компанија, коју контролише Тектиле хуб лтд.

Предности

  1. Након добијања статуса контролисаног предузећа, правила која се примењују на јавна предузећа која захтевају да компанија има већину независних директора или имају независну надокнаду и комисије за именовање нису обавезујућа.
  2. Доступни су разни други изузеци, чију предност таква компанија може искористити.

Мане контролисаног предузећа

  • У случају да компанија искористи изузећа од контролисане компаније која се на њих примењују, мора да се придржава различитих захтева за откривање података датих у упутству 1 тачки 407 (а) прописа С-К. Сходно томе, компанија мора открити чињеницу да се ослања на изузеће, основу на којој се такво изузеће користи и разне стандарде корпоративног управљања које компанија не поштује.
  • Будући да је већина холдинга са неком особом или групом, постоји ризик за интерес мањинских акционара компаније. Постоји ризик да мањински власници можда не добију пропорционалне акције, а може доћи и до преноса ресурса компаније контролом акционара у приватне сврхе.
  • Већина гласова у компанији у пракси припада контролору. Стога су одлуке које су они донели њихове одлуке, што можда не би било добро за компанију у целини. Тј. У случају да контролор одлучи дајући предност њиховом мотиву; тада се то може показати ризичнијим за компанију коју контролишу други.

Важне тачке

  1. Користи се за акционарску структуру у предузећу где неко лице или група лица има већину удела у предузећу и стога има одлучујући глас за управљање пословима предузећа.
  2. Постоји ризик да мањински власници можда не добију пропорционалне акције, а може доћи и до преноса ресурса компаније контролом акционара у приватне сврхе. Дакле, важно је забрињавајуће да компанија треба да развије методе за заштиту интереса акционара. Овим приступом перформансе целе компаније биће добре.
  3. Након што се класификује као контролисана компанија, она не захтева да се придржава или поштује правила која су примењива у случају јавних предузећа. Таква је као да је имала већину независних директора итд.

Закључак

Стога се контролисана компанија односи на компанију којом управља други ентитет или друго лице које има одлучујући глас за управљање пословима предузећа. Након што је компанија класификована као контролисана компанија, није потребно следити правила која се примењују на јавна предузећа која захтевају да компанија има већину независних директора или да има независну компензацију и комисије за именовање.

Међутим, да би искористила изузећа од контролисаних компанија која се на њих примењују, она мора да се придржава различитих захтева за откривање. Према њима, компанија мора открити чињеницу да се ослања на изузеће доступно контролираном предузећу и на различите стандарде корпоративног управљања које компанија не поштује.