Формула мултипликатора капитала | Примери израчунавања корак по корак

Формула за израчунавање мултипликатора капитала

Формула мултипликатора капитала израчунава укупну имовину до укупног капитала акционара; овај однос је финансијска полуга предузећа која одређује колико пута предузеће има капитал у односу на његову имовину.

Мултипликатор капитала упоређује укупну имовину предузећа са акционарским капиталом предузећа. То је коефицијент финансијске полуге који помаже да се открије колико средстава предузећа финансира капитал акционара.

Објашњење

Формула мултипликатора неједнакости, постоје две компоненте о којима треба разговарати.

  • Прво, имамо укупну имовину. У укупну имовину ћемо укључити и обртну и дуготрајну имовину. Примери обртне имовине су дужници, залихе, унапред плаћени трошкови итд. А примери дуготрајне имовине су зграда, машине, постројења, намештај итд. Ако покушавате да пронађете укупну имовину, наћи ћете је у билансу стања лист предузећа.
  • Друго, имамо укупан капитал акционара. Сви знамо да је капитал деоничара један од најкритичнијих четири финансијска извештаја који би сваки инвеститор требало да погледа. Под капитал акционара, укључићемо и обичне акције и повлашћене акције.

Овај однос је прилично користан однос за све инвеститоре, јер им помаже да разумеју финансијску полугу

старост компаније.

Примери

Ево практичног примера за боље разумевање ове формуле.

Овај Екцел образац множитеља капитала можете преузети овде - Екцел образац множитеља капитала

Тее Веар има следеће информације -

  • Текућа имовина - 36.000 УСД
  • Стална имовина - 144.000 УСД
  • Укупни капитал акционара - 540.000 УСД

Сазнајте мултипликатор капитала Тее Веар-а.

Прво ћемо сазнати укупну имовину.

  • Укупна актива = (Текућа имовина + дугорочна имовина) = (36.000 УСД + 144.000 УСД) = 180.000 УСД.
  • Укупни капитал акционара је већ дат на 540.000 УСД.

Користећи формулу мултипликатора капитала, добијамо -

  • Мултипликатор капитала = Укупна актива / Укупни капитал акционара = 180 000 УСД / 540 000 УСД = 1/3 = 33,33%.

У зависности од индустријског стандарда, можемо утврдити да ли је овај однос већи или нижи. Да би то учинили, сваки инвеститор треба да погледа друге компаније у сличним индустријама и такође да погледа различите финансијске показатеље.

Екуити Мултиплиер - Годадди вс. Фацебоок

  • Из горњег графикона примећујемо да Годадди има већи мултипликатор капитала на 6,73к, док је Фацебоок-ов мултипликатор капитала нижи на 1,09к.
  • То имплицира да Годадди има већи износ имовине по јединици капитала и да превише финансира своју имовину у зависности од дуга. Док Фацебоок има врло мултипликатор капитала (~ 1,09), што значи да није независан од дуга.

Користи

Коришћењем овог мултипликатора инвеститор може знати да ли компанија више улаже у дугове или више у капитал.

  • Ако је однос мултипликатора капитала већи, то указује на то да је предузеће превише зависно од дуга за своје финансирање. То такође значи да би улагање у компанију било превише ризично за инвеститора.
  • Ако је однос мултипликатора капитала нижи, то показује да предузеће углавном долази из капитала, а финансирање дуга је ниско. То такође значи да компанија нема пуно финансијске полуге за добар раст у блиској будућности.
  • Идеја проналажења мултипликатора капитала је уравнотежити однос дуга и капитала. Не постоји правило, али ако компанија има однос дуга и капитала од 2: 1; може се рећи да одржава велику равнотежу између дуга и капитала.

Како не можете знати стварну слику компаније само гледајући један однос, не можете знати само гледајући однос мултипликатора капитала. Било би корисно ако бисте погледали и коефицијенте који се односе на дивиденде, показатеље профитабилности, однос дуга и капитала и друге финансијске показатеље да бисте имали холистички поглед на приступ компаније. А гледање свих омјера такође ће вам пружити солидну основу за доношење разборите одлуке.

Калкулатор мултипликатора капитала

Можете да користите следећи Калкулатор мултипликатора капитала

Укупна актива
Укупни капитал акционара
Формула мултипликатора капитала
 

Формула мултипликатора капитала =
Укупна актива
=
Укупни капитал акционара
0
=0
0

Израчунајте мултипликатор капитала у програму Екцел

Урадимо сада исти пример горе у Екцелу. То је врло једноставно. Треба да наведете два улаза укупне активе и мултипликатора капитала. Можете лако израчунати однос мултипликатора капитала у приложеном предлошку.

Прво ћемо сазнати укупну имовину.

Сада ћемо пронаћи мултипликатор капитала.