Поврат оперативне имовине (дефиниција, формула) | Калкулација + примери

Дефиниција поврата на пословну имовину

Принос на оперативну имовину је стопа поврата коју компанија добија ефективном употребом оперативне имовине; оперативна имовина је имовина у билансима стања предузећа која се користи за свакодневно пословање предузећа, за разлику од финансијске имовине која се користи као улагање или као биланс стања.

Формула за повраћај оперативне имовине

Принос на оперативну имовину израчунава се као проценат поврата од имовине која се користи у основним пословним активностима које доносе приход. То је однос ефикасности, који је један од важних показатеља који се користи у финансијском планирању и анализи.

Незнатно се разликује од формуле поврата укупне активе, која узима у обзир укупну имовину у власништву предузећа. У овом случају, узимамо само обртна средства која су првенствено укључена у стварање прихода за пословање. Дакле, има две широке компоненте: -

  • Нето приход: Нето приход укључује резидуални приход предузећа, који је остављен за расподелу акционарима.
  • Тренутна имовина: Текућа имовина укључује ону имовину попут готовине, потраживања и остале обртне имовине компаније која је одговорна за стварање прихода / прихода.

Формула за поврат оперативне имовине је нето приход у односу на текућу имовину и изражава се у процентуалном облику.

Формула поврата оперативне имовине = нето приход / оперативна имовина

Што је већи принос, то је боље за компанију. Неки примери оперативне имовине укључују готовину, потраживања, залихе и основна средства која доприносе свакодневном пословању.

Обрачун поврата на пословну имовину (са примерима)

Испод су неки примери за боље разумевање овога.

Пример # 1

Арабиц цонструцтион лимитед је растућа грађевинска компанија на Блиском истоку, а они припремају своје финансијске извештаје према стандардима извештавања према МСФИ. Гледајући годишњи извештај компаније за фискалну 2013. годину, број билансне активе износи 2.000.000 УСД, од чега је 50% тренутне природе. Пријављени нето приход за тај одређени период износи 500.000 америчких долара. Да ли аналитичар жели да израчуна принос на оперативну имовину?

Решење:

Прво морамо израчунати део обртне имовине = 50% од 2.000.000 УСД

Текућа имовина = 2.000.000 * 50 = 1.000.000 УСД

Прорачун РООА

= 500,000 / 1,000,000

РООА = 50%

Пример # 2

КСИЗ полимерс лимитед је припрема њихових финансијских извештаја према стандардима извештавања према МСФИ. Увидом у годишњи извештај компаније за фискалну 2016. годину, број билансне активе износи 2.500.000 УСД, од чега је 50% тренутне природе. Пријављени нето приход за тај одређени период износи 10.000 УСД. Да ли аналитичар жели да израчуна принос на оперативну имовину?

Решење:

Прво морамо израчунати део обртне имовине = 50% од 2.500.000 УСД

Обртна имовина = 2500000 * 50 = 1.250.000 УСД

Прорачун РООА

=10,000 / 1,250,000

РООА = 1%

Предности

  • Формула се користи у индустрији за израчунавање приноса на имовину, што је важна матрица коефицијента приноса за инвеститоре и акционаре, а користи се за поређење финансијског коефицијента и анализу групних група.
  • Разликује се од приноса на укупну имовину, а анализа постаје значајнија јер узима у обзир само ону имовину која се стварно користи за стварање прихода и која послује у свакодневном пословању.

Ограничења

  • С обзиром на то да формула узима у обзир књиговодствену вредност средства, она значајно потцењује вредност средства из стварне тржишне вредности те имовине.
  • Формулу треба прилагодити у финансијској анализи ако компаније користе различите рачуноводствене методе или методе амортизације имовине.

Закључак

РООА се користи за мерење оперативне профитабилности компаније и ефикасности коришћења оперативне имовине. Виши коефицијенти указују на већу профитабилност, док коефицијенти испод 1 значе неефикасну употребу оперативне имовине. Ипак, РООА је важна формула за финансијску анализу.