АЦЦА вс ЦИМА | Која рачуноводствена квалификација је боља?

Разлика између АЦЦА и ЦИМА

АЦЦА је кратки образац за Удружење овлашћених овлашћених рачуновођа а студенти који се квалификују за овај курс стећи ће вештине у руковању рачунима, управљачком рачуноводству, опорезивању, ревизији итд., док ЦИМА представља Овлашћени институт менаџерских рачуновођа и овај курс пружа адекватну обуку и степен стручне спреме у вези са рачуноводством у управљању и разним другим сродним предметима.

Већина нас увек тражи повећања плата, немојте овај чланак гледати подигнутих обрва, прихватам да сам и ја један од њих, али мој аргумент је да повећања плата никад не долазе лако. Да ли су прстенови истинити? Било да се ради о успешном заговарању ваше године или дуго очекиваној промоцији, у супротном колико год се трудили да се изјасните са својим шефом; увек ти се покажу врата. Па, хајде онда да разговарамо о изгледима за каријеру него што сигурно може да подстакне вашу плату, као и вашу функцију у канцеларији. АЦЦА испит и ЦИМА сертификација су курсеви који могу побољшати ваше изгледе за каријеру, али пре него што донесете тиху одлуку, дозволите нам да схватимо кључне разлике између њих две како бисте могли да донесете праву одлуку да своје амбиције наставите даље.

Шта је АЦЦА?

АЦЦА или Удружење овлашћених овлашћених рачуновођа је тело које признаје квалификацију ЦА. АЦЦА је глобално тело са седиштем у Глазгову, УК, које ради у интересу јавности како би осигурало да овлашћени рачуновође раде у складу са принципима које је формирало удружење и осигурава да се прописани прописи правилно поштују.

АЦЦА нуди сертификат за овлашћено књиговодство, а испит познат као АЦЦА најпризнатији је у земљама Цоммонвеалтха. АЦЦА квалификација је призната у више од 100 земаља широм света, што укључује низ партнерстава са локалним књиговодственим телима на многим локацијама.

Шта је ЦИМА?

ЦИМА, такође познат као Цхартеред Институте оф Манагемент Аццоунтантс (ЦИМА), омогућава магистре из рачуноводства у управљању и сродних предмета за рачуновође које раде у индустрији. ЦИМА је тело са седиштем у Великој Британији са већинским чланством рачуновођа што га чини највећим рачуноводственим телом и веома цењеним на свету.

ЦИМА је одговорна за регулацију активности својих чланова како би се осигурало да се поштују постављени кодови и да се одржава дисциплина од стране професионалаца у испуњавању очекивања рада својих клијената. Тело заувек тежи да промовише образовање кроз нове технике и улаже сталне напоре да шири нове праксе на разне могуће начине како би осигурало да развој никада не буде ометен.

АЦЦА вс ЦИМА Инфограпхицс

Да видимо главне разлике између АЦЦА и ЦИМА.

АЦЦА вс ЦИМА испитни услови

АЦЦАЦИМА
АЦЦА нуди укупно 16 курсева; треба да дате 14 радова који су подељени у следећем формату, 9 радова основног нивоа и 5 радова стручног нивоа.ЦИМА је подељен у четири нивоа и сваки ниво има за циљ да обучи студента за потпуно познавање посла и пружа практичне вештине које би кандидату дале предност у професионалном свету.
Испитни радови су подељени у три обрасца питања, објективни тип, дужи тип и студије случаја.Постоји укупно 12 испита за постизање ЦИМА сертификата, девет објективних тестова са вишеструким избором (три по нивоу) и три студије случаја (један по нивоу).
Кандидат треба да положи све испите да би постао члан АЦЦА, а поред тога, мора да има три године радног искуства на терену да би постао активан члан АЦЦА.Од студената се тражи да стекну три године професионалног искуства како би постигли престижно чланство у ЦИМА.
Испит АЦЦА се одржава два пута годишње у децембру и јуну.Испити се одржавају два пута годишње у мају и новембру.
Кандидат мора бити средњошколац да би се положио на испит. У случају вишег степена, кандидат може тражити изузеће из радова за које је већ студирао на основном нивоу.Дипломци било које дисциплине са признатог универзитета квалификовани су за похађање ЦИМА курса. Изузеци се могу дати за одређене испите из пословног рачуноводства и ЦИМА професионалне квалификације ако кандидат има одговарајућу диплому или квалификацију.

Зашто наставити АЦЦА?

Власници АЦЦА сертификата препознати су широм света, а његову квалификацију препознају послодавци и цене студенти који су се онесвестили АЦЦА јер су познати по свом квалитету и изврсности, што олакшава послодавцима да се ослањају на своје способности и знање док их запошљавају .

АЦЦА има шири спектар и познат је по својој флексибилности. Пружа општи преглед свих основних рачуноводствених вештина што вас чини свестраним. Програм не захтева да од почетка одаберете своју област специјализације и даје одушка онима који још увек испитују воде. АЦЦА је одличан програм сертификације за оне који желе да тестирају доступне опције и раде у различитим индустријама пре него што одлуче да одаберу своје подручје специјализације.

Зашто се бавити ЦИМА-ом?

ЦИМА је специјалистичка квалификација за управљачко рачуноводство, савршен курс за оне који су усредсређени на свој избор и област рада. ЦИМА најбоље делује за кандидате који су заинтересовани за свет пословања и менаџмента. Има добро преклапање са пословном праксом, па је изврсно полазиште за каријеру у тој сфери.

ЦИМА сертификат пружа широк спектар могућности за каријеру како у финансијској индустрији, тако и изван ње. Са својим већим нагласком на стратешким пословним вештинама, ЦИМА квалификација проширује ваше могућности каријере, у финансијама и изван њих. ЦИМА је једино књиговодствено тело које се фокусира првенствено на пословне потребе.