10 најбољих филмова са Валл Стреета које морате гледати | ВаллстреетМојо

Ако сте љубитељ филмова и ваша професија се бави инвестиционим банкарством или сте амбициозни студент финансија и желите да се само завирите, онда имамо праву листу за вас.

Одабрали смо 10 најбољих филмова са Валл Стреета које морате погледати.

# 1 - Рогуе Традер (1999)


Филм из 1999. године који је режирао и написао Јамес Деарден, врти се око истините приче о Ницку Леесону који је проузроковао чувени пад Барингс банке која је била једна од најугледнијих финансијских институција у Енглеској. Филм приказује дубину емоционалних аспеката трговине и из њега се може пуно научити. Тхе Рогуе Традер показује како жеља да зарадите више новца и страх од губитка замагљују ваш суд о ситуацијама и људима. Филм се сматра једном од упозоравајућих прича у банкарском сектору. Морате погледати филм за оне који сањају о милионима у банкарској индустрији.

<>

# 2 - Трговинска места (1983)


Комедијски филм из 1983. године режирао је Јохн Ландис, а главну улогу је играо Еддие Мурпхи. Сматра се најбољим филмом 1980-их у жанру комедије, Традинг Плацес нам говори како је пад једног човека са Валл Стреета прерушени благослов за другог. Филм је посебно познат по комичним дијалозима Еддиеја Мурпхија, док описује своју будућност и успоне и падове на трговинском тржишту. Филм је инспирисан романом Марка Твена Принц и сиромах.

<>

# 3 - Валл Стреет (1987)


Култни филм са Валл Стреета који се сматра једним од чуда финансијске кинематографије режирао је Оливер Стоне. Познати лик Гордона Геккоа, кога глуми Мицхаел Доуглас, тренутно се прославио међу људима који раде на Валл Стреету. Мајкл Даглас је због овог филма освојио Оскара за најбољег глумца. Овај филм се и даље сматра инспиративним филмом за оне који желе да наставе каријеру у инвестиционом банкарству и берзанском посредништву.

<>

# 4 - Котларница (2000)


Котларница је објављена 2000. године и заснива се на животу Сетха Дависа, чију улогу игра Гиованни Рибиси. Након што је окушао срећу у вођењу нелиценцираног казина у свом стану, придружио се приградској брокерској фирми где је открио злу страну брокерског посла. Пре писања сценарија, са многим берзанским мешетарима разговарао је Бен Иоунгер, режисер филма.

<

# 5 - Улог у билијун долара (2000)


Улог у билијун долара је НОВА документарни филм који се врти око успона и пада дугорочног управљања капиталом хедге фонда у временском периоду 1994-1998. Овај филм се упушта у свет финансијског тржишта и изблиза показује како догађаји утичу на тржиште на начин који никада не може бити уграђен у било који математички модел. Филм ће бити занимљив људима који желе да прошире своје знање о берзама, финансијама, економији и инвестирању.

<>

# 6 - Енрон: Најпаметнији момак у соби (2005)


Филм се врти око колапса компаније Хоустон енерги анд Цоммодитиес, која се угасила након што је изазвала једну од највећих рачуноводствених превара у историји. Филм такође има одломке из интервјуа са новинарима Бетхани МцЛеан и Петером Елкиндом, као и интервјуе бивших запослених, руководилаца и аналитичара компаније Енрон који су били заједно са компанијом током путовања од 1985. до проглашења банкрота 2001. године.

<>

# 7 - Куантс: Алхемичар са Валл Стреета


Куанти су математички чаробњаци и рачунарски програмери у машинској сали нашег глобалног финансијског система који су дизајнирали финансијске производе који су умало срушили Валл Стреет. Филм је независни документарни филм о улози Кванта и како он функционише. Ефекти похлепе и страха детаљно су описани у овом филму. Ограничења математичког моделирања у контексту берзанског посредовања савршено су описана у овом документарном филму. Филм је за оне који испробавају практични приступ успонима и падовима на берзи.

извор: Документарни рај

# 8 - Инсиде Јоб (2010)


Режирао и продуцирао Цхарлес Фергусон, овај филм описује ланац догађаја који су нам донијели глобалну финансијску кризу 2008. године у којој су многи људи били присиљени да остану без посла и домова и сматра се најгором рецесијом од Велике депресије 1930-их . У документарцу се налазе интервјуи кључних финансијских стручњака, политичара, новинара и академика. Познати холивудски глумац Матт Дамон позајмљује свој глас како би испричао инциденте у документарцу. Филм је критичан према руководиоцима Валл Стреета, кредитним агенцијама и посебно регулаторним агенцијама због кризе.

<>

# 9 - Велики кратки филм (2015)


Још један филм заснован на финансијској кризи 2007-2008. Велики кратки филм је трагикомични драмски филм режисера Адама Мекеја. Филм прича драматичну причу о финансијској кризи, док се руга корумпираним политичарима и банкама. МцКаи комбинује глупу комедију са тренуцима заједљиве сатире. Филм је адаптиран по

<>

# 10 - Вук са Валл Стреета


Један од познатих финансијских филмова свих времена, Вук са Валл Стреета режирао је Мартин Сцорсесе. Заснован је на мемоарима кривог брокера Јордана Белфорта који је током 1980-их и 90-их уживао у неограниченим количинама спортских аутомобила, дрога и проститутки које су платили милиони превара и дрога купујући његове лажно надуване акције. Лик Белфорта игра изванредан глумац Леонардо ДиЦаприо. Ако желите освојити свет, поседовати луксузне аутомобиле и желите бити мултимилионер, ово је филм за вас који савршено описује живот који желите живети, осим дроге и разврата.

<>

Надамо се да ћете уживати и научити из ових Валл Стреет филмова: Д