Депозити на захтев (значење, пример) | Три најбоље врсте депозита на захтев

Депозити потражње Значење

Депозит на захтев је новац депонован код банке или финансијске институције који се може подићи без претходног обавештења и обично не плаћа камате или фиктивни износ камате због краћег периода закључавања у поређењу са ороченим депозитом која се прави за одређени период закључавања и плаћа фиксни износ већих камата.

Три најбоље врсте депозита на захтев

# 1 - Провера рачуна

Чековски рачуни су најчешћи и најједноставнији за употребу. Омогућава лак приступ готовини подизањем у било ком тренутку са банкомата, банковних касета, дебитних картица и писањем чекова које је обезбедила банка. Такође, чековни рачуни не плаћају камате у већини банака због њихове чисте природе.

Провера рачуна помаже у побољшању краткорочне ликвидности за мала предузећа омогућавањем лаког приступа готовини када је то потребно због захтева за обртним капиталом.

# 2 - Рачуни штедње / орочених депозита

Штедни / орочени рачуни имају дужи временски период у поређењу са текућим рачунима. Они нуде мању ликвидност и више каматних стопа у поређењу са текућим рачуном. Недостатак је што не нуде никакву могућност писања чекова, али корисник може подизати средства путем Банк'с Теллер-а и путем интернетског банкарства. Много банака понекад пријевремено повлачење средстава доведе до додатних трошкова, али за одржавање ових рачуна нема накнаде.

У овом производу постоје и уређаји за уклањање и уклањање. На овај начин можете лако пребацити новац са једног депозитног производа на други у складу са вашим сталним упутствима у банку. Нпр. Банке попут Барцлаи-а издају орочене депозите правним лицима познатим под називом Орочени орочени депозити, док су, када се издају становништву, познати као депозити становништва.

# 3 - Рачуни на тржишту новца

Рачуни на тржишту новца се заснивају искључиво на тржишним каматним стопама на основу макро променљивих фактора које одређује централна банка неке земље, јер каматне стопе свакодневно осцилирају, постају врло непредвидљиве, јер понекад нуде више камата од штедних рачуна, а понекад мање . Такође нуди мање више исте функције, као што смо горе расправљали о штедним рачунима. Банке углавном не наплаћују никакве накнаде за одржавање овог објекта од стране својих клијената.

Пример депозита на захтев

Џон има на рачуну штедионица 100.000 фунти од 1. августа. 15. августа прима 200.000 фунти, колико је доспело од износа полисе ороченог осигурања. 25. августа подиже суму од 200.000 фунти за реновирање куће, смањујући тако стање на рачуну Штедионице на 100.000 фунти.

Претпоставимо да се камата обрачунава на 4% п.а. на свом штедном рачуну на дневном методу производа. Следи обрачун камате:

  • Од 1. до 14. августа плаћаће му камате од 100.000 фунти током 14 дана.
  • Од 15. до 25. обрачун камате износи 300.000 фунти за 10 дана.
  • За преосталих шест дана обрачун камате износи 50.000 фунти
  • Дакле, камата коју заради за месец август износиће 581 £ (заокружено).

Дакле, свака рупија коју држите на рачуну Штедионице зарађује камату, како се израчунава на дневној методи производа. За фебруар ће број дана бити 28 или 29 дана.

Предности

  • Лакоћа приступа: Депозити на захтев, као што су чековни рачуни, увек омогућавају брз и лак приступ клијенту банке путем различитих средстава као што су банкомати, мрежно банкарство, банкарски благајник, писање чекова итд.
  • Ликвидност: Као што и само име говори, новац за повлачење новца можете ’захтевати’ у било ком тренутку. Дакле, имате ликвидност средстава за било коју врсту личних и пословних потреба.
  • Без додатних накнада: Подизање са таквог рачуна нема никакве накнаде за повлачење.

Мане

  • Висока накнада и нижа камата: Увек плаћају нижи износ камате од орочених депозита. Такође, накнаде банака за одржавање ових објеката због њихове мање ликвидне природе увек су на вишој страни у односу на орочене депозите.
  • Ниска процена капитала: Камате на депозите по виђењу понекад су ниже од безризичних инвестиција, попут „државних записа“, што доводи до ниске апрецијације капитала у поређењу са тржишним стопама инфлације. На тржишту постоје многе друге могућности за инвестирање које, након што се истраже, нуде високу стопу поврата од депозита по виђењу.

Депозити на захтев на финансијским извештајима

Према МСФИ9, захтеви за обелодањивањем, депозити на захтев се приказују као депозити по амортизованој вредности. Они се у билансу стања АБЦ банке категоришу као текући рачуни и депозити преко ноћи. Приходи од камата на такве депозите приказани су као нето приходи од камата у билансу успеха за период банкарске институције. Овај нето приход од камата је бруто приход од камата на кредите и предујмове умањен за трошкове камата на депозите на захтев и друге депозите које је банка узела од клијената.

Такође захтева индустријску бифуркацију, географску дистрибуцију и класификацију производа у белешкама о откривању АБЦ банке. Расподела депозита резидента и нерезидената такође је обавезна у годишњим обелодањивањима.

Закључак

  • Иако непрекидно опадају на значају на билансу стања комерцијалног банкарског система, такви депозити и даље остају важан извор средстава. У ствари, депозити по виђењу у приватном власништву током 1990-их износили су преко 30 процената укупних депозита.
  • Два најважнија добављача депозита по виђењу код комерцијалних банака су домаћинства и нефинансијска предузећа. Домаћинства су поседовала 35 процената укупног стања приватне тражње, док су нефинансијска предузећа имала 50 процената у Сједињеним Америчким Државама.
  • Депозити на захтев нуде високу ликвидност него било који други депозитни производи. То је лако доступан извор новца за појединце и предузећа. Иако је стопа поврата нижа, нуди повратак без ризика.
  • Такође, накнада за одржавање и управљање овим депозитима је много нижа када се упоредимо са другим егзотичним инвестицијским производима доступним на тржишту.