Временска вредност новца (ТВМ) - дефиниција, концепти и примери

Дефиниција временске вредности новца

Временска вредност новца (ТВМ) значи да је новац који је примљен сада вреднији од новца који ће се добити у будућности, јер се новац који је примљен сада може инвестирати и може генерисати новчане токове предузећу у будућности на начин камата или од улагања уважавање у будућности и од поновних улагања.

Временска вредност новца се такође назива садашња дисконтована вредност. Новац положен на рачун штедионице зарађује одређену каматну стопу да би надокнадио задржавање новца подаље од њих у тренутном тренутку. Стога, ако ималац банке положи 100 долара на рачун, очекује се да ће након једне године добити више од 100 долара.

Објашњење

Временска вредност новца је концепт који препознаје релевантну вредност будућих новчаних токова који настају као резултат финансијских одлука узимајући у обзир опортунитетни трошак средстава. Будући да новац временом тежи да губи вредност, постоји инфлација која смањује куповну моћ новца. Међутим, трошкови пријема новца у будућности, а не сада, биће већи од пуког губитка његове стварне вредности због инфлације. Опортунитетни трошак одсуства новца тренутно такође укључује губитак додатног прихода који би могао да се заради једноставним поседовањем готовине раније.

Штавише, примање новца у будућности, а не сада, може укључивати одређени ризик и неизвесност у погледу његовог опоравка. Из тих разлога будући новчани токови вреде мање од садашњих новчаних токова.

Топ 6 концепата временске вредности новца

# 1 - Будућа вредност појединачног износа

Први у концепту временске вредности новца о коме разговарамо је израчунавање будуће вредности појединачног износа.

Претпоставимо да неко уложи 1.000 америчких долара на 3 године на штедни рачун који плаћа 10% камате годишње. Ако се дозволи реинвестирање прихода од камата, улагање ће расти на следећи начин:

Будућа вредност на крају прве године

  • Главница на почетку године 1.000 америчких долара
  • Камата за годину (1.000 УСД * 0,10) 100 УСД
  • Главница на крају 1.100 $

Будућа вредност на крају друге године

  • Главница на почетку године 1.100 УСД
  • Камата за годину (1.100 УСД * 0.10) 110 УСД
  • Главница на крају 1.210 долара

Процес улагања новца и поновног улагања зарађених камата назива се сложеним. Будућа вредност или сложена вредност инвестиције након „Н“ године када је камата „Р“ % је:

ФВ = ПВ (1 + р) н

Према горњој једначини, (1 + р) н се назива фактор будуће вредности. Постоје унапред дефинисане табеле које одређују каматну стопу и њену вредност након „н“ броја година. Такође се може користити уз помоћ калкулатора или табеле Екцел. Снимак у наставку је пример како се стопа израчунава за различите каматне стопе и у различитим временским интервалима.

Стога, узимајући горњу инстанцу, ФВ од 1.000 УСД може се користити као:

ФВ = 1000 (1.210) = 1210 УСД

# 2 - Временска вредност новца: удвостручавање периода

Први важан аспект концепта временске вредности новца (ТВМ) је период удвостручавања.

Инвеститори углавном желе знати до када се њихова инвестиција може удвостручити при датој Камати. Иако мало сирово, устаљено правило је „Правило 72“ које каже да се период удвостручења може добити дељењем 72 са каматном стопом.

Јер нпр. ако је камата 8%, период удвостручавања је 9 година [72/8 = 9 година].

Нешто калкулативније правило је „Правило 69“ које наводи период удвостручавања као 0,35 + 69 / Камата

# 3 - Садашња вредност појединачног износа

Трећа важна тачка у концепту временске вредности новца (ТВМ) је проналажење садашње вредности појединачног износа.

Овај сценарио наводи садашњу вредност новчаног износа за који се очекује да ће бити примљен након одређеног временског периода. Процес дисконтовања који се користи за израчунавање садашње вредности је једноставно обрнут од сложења. ПВ формула се лако може добити помоћу следеће формуле:

ПВ = ФВ н [1 / (1 + р) н]

На пример, ако се очекује да клијент добије 1.000 америчких долара после 3 године @ 8% РОИ, његова вредност у данашње време може се израчунати као:

ПВ = 1000 [1 / 1.08] 3

ПВ = 1000 * 0,794 = 794 УСД

# 4 - Будућа вредност ренте

Четврти важан концепт у концепту временске вредности новца (ТВМ) је израчунавање будуће вредности ануитета.

Рента је ток сталних новчаних токова (примања или плаћања) који се јављају у редовним временским интервалима. На пример, исплате премија полисе животног осигурања су ануитет. Када се новчани токови јављају на крају сваког периода, ануитет се назива редовни ануитет или одложени ануитет. Када се овај ток догоди на почетку сваког периода, он се назива доспећа ануитета. Формула за доспелу ануитету је једноставно (1 + р) пута већа од формуле за одговарајућу редовну ануитету. Наш фокус ће бити више на одложеном ануитету.

Узмимо пример где један годишње депонује 1.000 америчких долара у банци на 5 година, а депозит зарађује сложену камату уз повраћај улагања од 10%, вредност серије депозита на крају пет година:

Будућа вредност = 1.000 УСД (1 + 1.10) 4 + 1.000 УСД (1 + 1.10) 3 + 1.000 УСД (1 + 1.10) 2 + 1.000 УСД (1.10) + 1.000 УСД = 6.105 УСД

Уопштено говорећи, будућа вредност ануитета даје се следећом формулом:

  • ФВА н = А [(1 + р) н - 1] / р
  • ФВА н је ФВ ренте која траје „н“ периода, „А“ је стални периодични проток, а „р“ је повраћај улагања по периоду. Термин [(1 + р) н - 1] / р означава се као фактор будуће вредности камате за ануитет.

# 5 - Садашња вредност ренте

Пети важан концепт у концепту временске вредности новца је израчунавање садашње вредности ануитета.

Овај концепт је преокрет будуће вредности ренте, уместо на ФВ фокус ће бити на ПВ. Претпоставимо да се очекује да ће се годишње примати 1.000 америчких долара током 3 године, при чему ће се сваки примитак догодити на крају године, ПВ овог тока погодности по дисконтној стопи од 10% израчунава се на следећи начин:

$1,000[1/1.10] + 1,000 [1/1.10]2 + 1,000 [1/1.10]3 = $2,486.80

Уопштено говорећи, садашња вредност ануитета може се изразити на следећи начин:

  • А = [{1 - (1/1 + р) н} / р]

# 6 - Садашња вредност трајности

Шести концепт у временској вредности новца (ТВМ) је проналажење садашње вредности трајности.

Трајност је ануита на неодређено време. На пример, британска влада издала је обвезнице зване „конзоли“ које плаћају годишње камате током свог постојања. Иако је укупна номинална вредност трајности бесконачна и неодредива, њена садашња вредност није. Према принципу Временске вредности новца (ТВМ), Садашња вредност трајности је збир дисконтоване вредности сваке периодичне исплате трајности. Формула за израчунавање садашње вредности трајности је:

Фиксна периодична исплата / повраћај улагања или дисконтна стопа по периоду сложења

Јер нпр. израчунавајући ПВ 1. јануара 2015. године, трајности која на крају сваког месеца плаћа 1.000 УСД на крају сваког месеца почев од јануара 2015. године са месечном дисконтном стопом од 0. * 8% се може приказати као:

  • ПВ = 1.000 УСД / 0.8% = 125.000 УСД

Гровинг Перпетуити

Ово је сценарио у којем ће се трајност непрестано мењати попут плаћања закупнине. Јер нпр. очекује се да ће канцеларијски комплекс за наредну годину остварити нето закуп од 3 милиона долара, који се очекује да се сваке године повећа за 5%. Ако претпоставимо да ће се повећање наставити унедоглед, систем изнајмљивања назваћемо растућим трајањем. Ако је дисконтна стопа 10%, ПВ потока изнајмљивања биће:

У алгебарској формули може се приказати на следећи начин:

  • ПВ = Ц / р-г, где је ‘Ц’ закупнина која се прима током године, ‘Р’ је РОИ и „Г“ је стопа раста.

Временска вредност новца - мешање и дисконтовање током године

У овом случају разматрамо случај када се састављање врши често. Под претпоставком да клијент положи 1.000 америчких долара код финансијске компаније која плаћа полугодишње камате од 12%, што значи да се износ камате плаћа сваких 6 месеци. Износ депозита ће расти на следећи начин:

  • Првих шест месеци: Главница на почетку = 1.000 УСД
  • Камата за 6 месеци = 60 УСД (1.000 УСД * 12%) / 2
  • Главница на крају = 1.000 УСД + 60 УСД = 1.060 УСД

Следећих шест месеци: Главница на почетку = 1.060 УСД

  • Камата за 6 месеци = 63,6 УСД (1.060 УСД * 12%) / 2
  • Главница на крају = 1.060 УСД + 63.6 УСД = 1.123,6 УСД

Треба напоменути да ако се мешање врши годишње, главница на крају једне године износи 1.000 * 1,12 = 1.120 УСД. Разлика од 3,6 УСД (између 1.123,6 УСД под полугодишњим састављањем и 1.120 УСД под годишњим састављањем) представља камату на камате за друго полугодиште.

Примери временске вредности новца

Пример # 1 - Модел попуста на дивиденду

Ово је стварни пример примене вредности новца у стварном животу за процену вредности помоћу модела попуста на дивиденду.

Модел дисконтних дивиденди одређује цену акције додавањем њених будућих новчаних токова дисконтованих потребном стопом поврата коју инвеститор захтева због ризика поседовања акције.

Овде је ЦФ = Дивиденда.

Међутим, ова ситуација је помало теоретска, јер инвеститори обично улажу у акције за дивиденде, као и за повећање вредности капитала. Апрецијација капитала је када акцију продате по вишој цени од оне за коју купујете. У таквом случају постоје два новчана тока -

  1. Будуће исплате дивиденди
  2. Будућа продајна цена

Сопствена вредност = Збир садашње вредности дивиденде + садашња вредност продајне цене деоница

Ова ДДМ цена јеСуштинска вредност залиха.

Узмимо овде пример ДДМ модела попуста на дивиденде овде.

Претпоставите да размишљате о куповини деоница која ће следеће године исплатити дивиденду од 20 УСД (Див 1), а следеће године 21,6 УСД (Див 2). Након примања друге дивиденде, планирате да продате акције по цени од 333,3 долара. Колика је стварна вредност ове акције ако је ваш потребан принос 15%?

Овај проблем се може решити у 3 корака -

Корак 1 - Пронађите тренутну вредност дивиденди за 1. годину и 2. годину.

  • ПВ (1. година) = 20 УСД / ((1.15) ^ 1)
  • ПВ (2. година) = 20 УСД / ((1,15) ^ 2)
  • У овом примеру они износе 17,4 и 16,3 долара за дивиденду за прву и другу годину.

Корак 2 - Пронађите тренутну вредност будуће продајне цене након две године.

  • ПВ (продајна цена) = 333,3 УСД / (1,15 ^ 2)

Корак 3 - Додајте садашњу вредност дивиденде и садашњу вредност продајне цене

  • $17.4 + $16.3 + $252.0 = $285.8

Пример # 2 - ЕМИ калкулатор зајма

Зајам се издаје почетком године 1. Главница износи 15.000.000 УСД, каматна стопа је 10%, а рок је 60 месеци. Отплате се врше на крају сваког месеца. Кредит мора бити у потпуности отплаћен до краја рока.

  • Главница - 15.000.000 УСД
  • Каматна стопа (месечно) - 1%
  • Рок = 60 месеци

Да бисмо пронашли једнаку месечну рата или ЕМИ, можемо користити функцију ПМТ у програму Екцел. Захтева главницу, камату и термин као улазне податке.

ЕМИ = 33.367 УСД месечно

Пример # 3 - Процена вредности Алибаба

Погледајмо како је концепт Временска вредност новца (ТВМ) примењен за вредновање Алибаба ИПО. За процену компаније Алибаба, урадио сам анализу финансијских извештаја и предвидео финансијске извештаје, а затим израчунао бесплатни новчани ток предузећу. Алибаба Финанциал Модел можете преузети овде

У наставку је представљен бесплатни новчани ток фирми Алибаба. Слободни новчани ток подељен је у два дела - а) Историјски ФЦФФ и б) Прогноза ФЦФФ

  • Историјски ФЦФФ долази из биланса успеха, биланса стања и новчаних токова компаније из годишњих извештаја
  • Предвиђање ФЦФФ израчунава се тек након предвиђања финансијских извештаја (ово називамо припремом финансијског модела у екцелу) Основно финансијско моделирање је мало незгодно и у овом чланку нећу расправљати о детаљима и врстама финансијских модела.
  • Да бисмо пронашли процену Алибабе, морамо пронаћи садашњу вредност свих будућих финансијских година (до века - Терминална вредност)
  • За комплетну анализу можете се обратити овој детаљној белешци - Алибаба модел процене

Закључак

Концепт временске вредности новца покушава да горенаведена разматрања укључи у финансијске одлуке олакшавајући објективну процену новчаних токова из различитих временских периода претварањем у садашњу вредност или еквиваленте будуће вредности. Ово ће само покушати да неутралише садашњу и будућу вредност новца и донесе глатке финансијске одлуке.