СУМИФ Текст у програму Екцел | Како СУМИФИРАТИ ћелије које садрже текст у другој ћелији?

СУМИФ функција је условна ако функција која се користи за сумирање ћелија на основу одређених критеријума, а не критеријуми може бити и одређени текст, на пример желимо да збројимо групу ћелија ако ћелија поред њих садржи наведени текст у себи тада користимо функцију на следећи начин = СУМИФ (опсег текста, „Текст“, опсег ћелија за збир).

Екцел Сумиф Тект

Сумиф функција у екцелу користи се ако желимо да сазнамо укупан број вредности у опсегу ћелија када други скуп опсега ћелија или одговарајући низ задовољава одређене критеријуме. Функција се такође може користити за додавање ћелија које садрже одређени или делимични текст.

Општа синтакса за СУМИФ функцију је следећа:

Синтакса функције СУМИФ има следеће аргументе:

  • Домет: Обавезно, представља вредности или опсег ћелија које је потребно тестирати према приложеним критеријумима.
  • Критеријуми: Обавезно, представља услов који треба проверити / тестирати у односу на сваку вредност испорученог опсега.
  • [опсег_сума]: Опционално, представља вредности или опсег ћелија које је потребно сабрати ако параметар „опсег“ задовољава задати услов / критеријум. Ако ово није предвиђено у функцији, Екцел сумира ћелије наведене у самом аргументу опсега.

Примери текста СУМИФ у програму Екцел

Помозимо примерима да разумемо Сумиф Тект у екцелу.

Овај Сумиф Тект Екцел Предложак можете преузети овде - Сумиф Тект Екцел Предложак

Пример # 1

Рецимо да имамо оцене испита ученика два одељења / одељења: одељак А и одељак Б и желимо да пронађемо укупан број оцена ученика одељења А на испиту.

Оцене ученика чувају се у колони: Ц, а одељак ученика у колони: Б. Тада следећа формула говори Екцел-у да врати збир укупног резултата за све студенте у одељку А:

= СУМИФ (Б2: Б11, ”А”, Ц2: Ц11)

Функција би била наведена на следећи начин:

Тако можемо видети на горњем снимку екрана да је једноставан СУМИФ довољан за добијање резултата на основу одређеног услова текста. Формула сумира све оцене тамо где је одговарајући одељак: „А“.

Резултат је следећи,

Испод истакнуте оцене биће додате како би се добило укупно 379, јер је њихов одговарајући одељак: „А“

Пример # 2

Сада, рецимо да у горњем примеру имамо још једну колону која одређује или идентификује да ли је оцена ученика „Одлична“, „Добра“, „Лоша“ или „Просечна“, и желимо да пронађемо укупан број оцена студенти чији је резултат идентификован као „Просек“:

Оцене ученика чувају се у колони Ц, а идентификатор (нпр. „Добар“, „Просек“) се чува у колони Д. Тада следећа формула каже Екцел-у да врати збир укупног резултата за све студенте чији је резултат идентификован као „Просек“:

= СУМИФ (Д2: Д11, ”Просек”, Ц2: Ц11)

Функција би била наведена на следећи начин:

Резултат је следећи,

Дакле, на горњем снимку екрана можемо видети да формула сумира све резултате где је одговарајући идентификатор: „Просек“.

Пример # 3

Рецимо да имамо две колоне које садрже ставку и продавца потребне за ту ставку и укупан профит у трећој колони. Сада, ако желимо да сазнамо укупан профит од свих ставки осим Шешира, онда можемо да користимо формулу СУМИФ са критеријумом који утврђује укупан износ ако вредност ћелије није једнака датом услову:

Дакле, записујемо СУМИФ услов као испод:

= СУМИФ (А2: А8, "Шешир", Ц2: Ц8)

Функција би била наведена на следећи начин:

Резултат је следећи,

Тако можемо видети на горњем снимку екрана да формула сумира сав профит осим добити која одговара ставци: Шешир.

Доле истакнути добици биће додати да би се добило укупно 352, јер њихова одговарајућа ставка није „Шешир“:

Пример # 4

Рецимо да имамо неке запослене са именима и платама њихових тимова. Тимови су две категорије: „Технички“ или „Операције“, а њихова имена почињу са „Технички“ који представља „Технички“ и „Опртнс“ који представља „Оперативни“. Сада желимо да сазнамо укупне зараде техничких тимова. У овом случају користимо џокер „*“ у критеријумима функције СУМИФ да бисмо видели да ли тим почиње / започиње са „Тецх“:

= СУМИФ (Б2: Б7, „Тецх *“, Ц2: Ц8)

Функција би била наведена на следећи начин:

Тако можемо видети на горњем снимку екрана да формула сумира све плате где одговарајућа имена тимова почињу са „Тецх“, а „*“ се користи као џокер у текстуалним критеријумима (као горе) да би се извршио овај задатак.

Резултат је следећи,

Пример # 5

Рецимо да имамо неке студенте са њиховим резултатима и квалификацијама које имају три категорије: „Дипломирање од 3 године“, „Дипломирање од 4 године“, „Постдипломско образовање“, а они су именовани као: „Град3“, Град4 „и“ ПостГрад '. Сада желимо да сазнамо укупан број бодова ученика „Град3“. У овом случају користимо џокер „*“ на следећи начин:

= СУМИФ (Б2: Б8, ”Г * 3 ″, Ц2: Ц8)

Функција би била наведена на следећи начин:

Тако можемо видети да се '*' може користити за тестирање низа знакова: „Г * 3“ у горњој формули тестира или одговара свим ћелијама које садрже низ који почиње са „Г“, а завршава са „3“. оцене у којима је одговарајућа квалификација „Дипломирање3“ додају се да би се добило укупно 135.

Резултат је следећи,

Ствари које треба запамтити

  • СУМИФ функција је уграђена функција у програму Екцел која је категорисана као математичка / тригонометријска функција.
  • СУМИФ текст је користан у случајевима када желимо да збројимо бројеве у опсегу ћелија на основу текстуалних критеријума.
  • Функција СУМИФ не разликује велика и мала слова.

Видимо да ће се критеријуми текста: „Просек“ и „просек“ третирати или вредновати као исти.

  • Параметар наведен као „критеријум“ за функцију СУМИФ може бити или нумеричка вредност (цео број, децимална вредност, логичка вредност, датум или време) или текстуални низ или чак израз.
  • Ако је параметар наведен као „критеријум“ за функцију СУМИФ текстуални низ или израз, тада мора бити затворен у двоструке наводнике.
  • Замењиви знакови који се могу користити у текстуалним критеријумима су: „?“ За подударање са једним знаком и „*“ за подударање низа знакова.
  • У случају да морамо да пронађемо стварни или дословни знак питања или звездицу у испорученом опсегу, тада користимо тилду (~) испред знака питања или звездице (~ *, ~?).
  • Логички оператори у екцелу који се могу користити у критеријумима израза су:
    • Мање од оператора: ‘<’
    • Веће од оператора: ‘>’
    • Мање од или једнако оператеру: ‘<=’
    • Већи од или једнак оператору: ‘> =’
    • Једнако оператору: ‘=’
    • Није једнако оператору: ‘’
    • Оператор за повезивање: „&“
  • Ако је параметар наведен као „критеријум“ за функцију СУМИФ текстуални низ који има више од 255 знакова, тада функција враћа грешку „#ВАЛУЕ!“.
  • Ако желимо да пронађемо збир вредности опсега на основу више критеријума, тада се користи функција „СУМИФС“.