Извештај о делимичном приходу (формат) | Шта је то Извештај о делимичном приходу?

Извештај о делимичном приходу

Делимични биланс успеха компанија обично припрема када постоје одређене или неизвесне промене које утичу на финансијске перформансе предузећа и извештава се само за део обрачунског периода. Уобичајено припремамо биланс успеха за један месец или годину дана. Међутим, делимични биланс успеха може се припремити за одређене датуме, на пример од 2. октобра 2018. до 29. октобра 2018.

Пример делимичног биланса успеха.

Хајде да разумемо овај концепт уз помоћ примера-

Обустављено пословање је пословање оног сегмента предузећа који је отуђен или продат. Према рачуноводственим прописима, обустављени послови треба да се извештавају одвојено од наставка пословања. Овде припремамо Извештај о делимичном приходу прекинутог пословања.

Претпоставимо да је компанија АБЦ имала два сегмента. Један сегмент је производио опрему за мобилне телефоне, а други сегмент опрему за канцеларијска возила. Према ГААП-у, сваки сегмент се сматра одвојеним компонентама. Сегмент мобилне телефоније није био профитабилан пословни сегмент компаније.

1. маја 2012. компанија је планирала да одбаци сегмент мобилних телефона. Компанија продаје сегмент 31. јануара 2013. године по цени од 2.000.000 америчких долара. Књиговодствена вредност овог сегмента била је 200.000 америчких долара, а 31. децембра 2012. године, фер вредност овог одређеног сегмента износила је 2.500.000 америчких долара. Сегмент је претрпео оперативни губитак пре опорезивања од пословања од 200.000 америчких долара током целе обрачунске године, тј. Од 1. јануара 2012. до 31. децембра 2012. Порез на добит компаније износи 35%. АБЦ-ов приход након опорезивања од континуираног пословања износи 500.000 америчких долара.

Овде ће се делимични биланс успеха

Као што видимо, овај биланс успеха извештава само о информацијама у вези са обустављеним пословањем. Слично томе, делимични приход можемо припремити за трошкове продате робе, бруто добит или друге компоненте биланса успеха.

Извештај о делимичном приходу у једном кораку

Дјеломични биланс успјеха у једном кораку припрема се само за одређену компоненту биланса успјеха, као што је биланс успеха, за трошкове продате робе, обустављено пословање или бруто добит итд.

Формат - Извештај о делимичном приходу обустављен

Белешка -

Извештај о делимичном приходу у више корака

Делимични биланс успеха у више корака припрема више од једне компоненте биланса успеха. Садржи два или више од два корака биланса успеха.

Ревизори не потврђују делимични биланс успеха, јер не укључује комплетан биланс успеха. Може се користити само за одређену сврху. Управа га користи када жели да анализира неке информације о одређеној ставци биланса успеха. Припрема се само за унутрашњу употребу; ревизори то не преферирају у време ревизије финансијских извештаја.

Закључак

Ево неколико тачака за разумевање делимичног биланса успеха -

  • Делимични биланс успеха извештава само о неком делу биланса успеха.
  • Приказује информације само за онај део обрачунског периода.
  • Компаније га припремају само у ретким случајевима, на пример ако се укине један од сегмената предузећа.
  • То може бити изјава у једном кораку и у више корака.
  • Није овјерен од ревизора.