Ризик од каматне стопе (дефиниција, врсте) | Пример ризика каматних стопа у обвезницама

Шта је ризик од каматне стопе?

Ризик од каматних стопа се дефинише као ризик од промене вредности средства као резултат колебљивости каматних стопа. Или дотичну хартију чини неконкурентном или повећава њену вредност. Иако се каже да ризик настаје услед неочекиваног потеза, инвеститори су генерално забринути због негативног ризика.

Овај ризик директно утиче на имаоца фиксне стопе. Кад год каматна стопа порасте, цена осигурања са фиксним дохотком пада и обрнуто.

Пример ризика каматне стопе

Дозволите нам да разумемо ризик од каматних стопа кроз пример.

Ако је инвеститор уложио одређени износ у обвезницу са фиксном каматном стопом по претежној цени, која му нуди стопу купона од 5%, а ако после тога камата порасте на 6%, тада би цена обвезнице пала. То је зато што обвезница нуди стопу од 5%, док тржиште нуди стопу поврата од 6%, стога, ако инвеститор жели да прода ову обвезницу на тржишту, купац би му понудио мањи износ за обвезницу као ова обвезница је ниског приноса у поређењу са тржиштем. Радећи ово, нови инвеститор би покушао да заради повраћај сличан тржишном јер је уложени износ мањи.

Другим речима, опортунитетни трошкови за постизање бољег приноса негде другде расту са повећањем каматне стопе, што доводи до пада обавезујуће цене.

Постоје различити начини борбе против ризика каматних стопа. Можете купити свап каматне стопе, позвати или ставити опције за хартије од вредности или инвестирати у негативно корелиране хартије од вредности да бисте заштитили ризик.

Утицај промене каматне стопе на обвезнице

Промена каматних стопа у различитој мери утиче на обвезнице различитих рокова доспећа. Корелација између кретања каматних стопа и кретања цена јача са повећањем доспећа. То је тако јер ће у случају пораста каматне стопе обвезница дужег доспећа трпети нижу каматну стопу дуже време у поређењу са обвезницом краћег доспећа. Због тога се улагање у обвезнице са различитим роковима доспећа користи као техника заштите у борби против ризика каматних стопа.

Промена каматних стопа различито утиче на купонске обвезнице и обвезнице са нула-купоном. Ако узмемо у обзир обе врсте обвезница са истим роком доспећа, моћи ћемо да доживимо оштрији пад цене обвезница са нула-купона услед повећања каматне стопе у поређењу са купонском обвезницом. То је због чињенице да цео износ треба добити на крају предвиђеног периода у случају нултокупонске обвезнице и самим тим повећава ефективно трајање, док се приноси генеришу периодично у случају купонских обвезница и, према томе, смањује ефективно трајање отплате.

На каматни ризик утиче и купонска стопа. Обвезница са нижом купонском стопом има већи ризик од каматних стопа у поређењу са обвезницом са вишом каматном стопом. То је тако, јер мала промена тржишне каматне стопе може лако надмашити нижу стопу купона и смањиће тржишну цену те обвезнице.

Врсте ризика од каматних стопа

Постоје две врсте ризика од каматних стопа:

# 1 - Ценовни ризик

Ризик од промене цене хартије од вредности може довести до неочекиваног добитка или губитка приликом продаје хартије од вредности.

# 2 - Ризик поновног улагања

Односи се на ризик од промене каматне стопе који може довести до недоступности могућности поновног улагања у тренутну стопу улагања. Даље је подељен на два дела -

  • # 1 - Ризик трајања -Односи се на ризик који произилази из вероватноће невољног плаћања унапред или продужења инвестиције преко унапред одређеног временског периода.
  • # 2 - Основни ризик -Односи се на ризик да се не догоди потпуно супротно понашање у односу на промене каматних стопа у хартијама од вредности са инверзним карактеристикама.

Израчунавање трајања и промене цене услед промене каматне стопе

Трајање хартије од вредности директно се односи на степен до којег ће промена каматне стопе утицати на цену. Разликује се од зрелости. Израчунава очекивану промену цене као резултат промене каматних стопа од 1%. Приближава се ценовној еластичности потражње. Израчунава се додавањем производа временског периода новчаног тока и одговарајућих пондера који се израчунавају на основу садашње вредности новчаних токова.

Пример

Овај предложак ризика ризика каматних стопа можете преузети овде - Предложак ризика ризика камата Екцел

Петогодишња обвезница номиналне вредности 100 долара издаје се са купонском стопом од 6%. Има полугодишњи сложени тржишни принос од 8%. Израчунајте трајање.

Решење:

Исплата купона врши се на полугодишњој основи. Дакле, новчани ток након сваких 6 месеци био би пола од 6%, тј. 3 УСД.

Дакле, трајање ове обвезнице је 3.599 година, док је рок доспећа 4 године. Цена обвезнице је збир укупне садашње вредности свих новчаних токова, која износи 93,27 УСД.

Промена цене пропорционална је промени каматне стопе која се израчунава помоћу следеће формуле:

Промена цене = -% промена каматне стопе * Трајање * Тренутна цена

Дакле, ако је% повећања каматне стопе 0,1%, онда би у горњем примеру промена цене била: -0,1% * 3,599 * 93,27 = -$0.34

Нова цена обвезнице била би = 93,27 УСД - 0,34 УСД = 92,93 УСД.

Можете се позвати на горенаведени Екцел образац за детаљан израчун ризика каматних стопа.

Предности

  • Добитак од повољних кретања каматних стопа.
  • Добијање арбитраже радом на више тржишта.
  • Стварање ефикасне тржишне платформе кроз увођење судионика попут осигуравача.

Мане

  • Потенцијални губитак због неочекиваних кретања каматних стопа.
  • Повећани трошкови. трошкови заштите, трошкови администрације итд.

Закључак

Ризик од каматних стопа је примарни покретач тржишта. Има директан утицај на хартије од вредности са фиксним дохотком и индиректни утицај на цене акција. Такође директно утиче на девизне курсеве. Постоји много начина да се ови ризици заштите, а тржиште које нуди такве производе изузетно је ликвидно и ефикасно. Иако постоје трошкови заштите ризика од каматних стопа у облику брокерских кућа, премија итд., Али користи у већини случајева могу надмашити трошкове.