Спајања и преузимања (дефиниција, примери) | Процес спајања и преузимања

Шта су спајања и преузимања?

Спајање и преузимања (М&А) односи се на споразум да се између две постојеће компаније претворе у нову компанију или куповина једне компаније од стране друге итд., Што се углавном ради како би се искористила корист синергије између компанија, проширивање истраживачког капацитета, ширење пословања у нове сегменте и повећање вредности за акционаре итд.

М&А се дефинише као комбинација компанија. Када се две компаније удруже у једну компанију, то се назива спајањем компанија. Док су аквизиције тамо где једно предузеће преузима компанија.

  • У случају спајања, стечено друштво престаје да постоји и постаје део друштва преузиматеља.
  • У случају аквизиције, компанија стицалац преузима већински удео у стеченој компанији, а компанија стицалац и даље постоји. Укратко, једно предузеће / организација купује друго предузеће / организацију.

Процес спајања и преузимања

Хајде да разговарамо о следећем процесу.

  1. Фаза 1: Преглед пре куповине: У овој фази се врши самопроцена компаније преузиматеља у односу на потребе спајања и преузимања (М&А) и израђује стратегија за план раста кроз циљ.
  2. Фаза 2: Циљеви претраге и екрана: У овој фази идентификују се могући кандидати за преузимање (Компаније). Овај процес је углавном да би се идентификовала добра стратегија за компанију која је преузела.
  3. Фаза 3: Истражити и проценити циљ: Када се одговарајућом компанијом утврди скринингом, врши се детаљна анализа те компаније. Ово се назива дужна пажња.
  4. Фаза 4: Стицање циља кроз преговоре: Након што се одабере циљна компанија, следећи корак је започињање преговора ради постизања споразума о преговарачком спајању. Ово ће резултирати извршењем посла.
  5. Фаза 5: Интеграција након спајања: Ако су сви горенаведени кораци успешно завршени, оба предузећа учесника званично најављују споразум о спајању.

Предности спајања и преузимања

# 1 - Побољшање компаније и резултати компаније

  • Основни циљ спајања и преузимања је да се постигне синергијски раст како за укључене компаније, тако и за побољшање перформанси компанија. Дакле, стварање вредности може се рећи као један од кључних циљева сваког спајања и припајања.
  • Већи тржишни удео који је генерално узрок спајања и преузимања доводи до стварања веће добити и прихода. Профит од операције такође се може повећати ако ново руководство ефикасно рукује отпадом или непродуктивним активностима и елиминише га из операција.

# 2 - Елиминисање вишка капацитета

  • Када су индустрије порасле до мере, тачка вишка капацитета се обично дешава. Када све више и више компанија уђе у исту индустрију, понуда наставља да расте, а то даље обара цене. Са уласком нових компанија на тржиште, графикон понуде и потражње постојећих предузећа се поремети, што доводи до пада цена.
  • Дакле, компаније се спајају или преузимају како би се ослободиле вишка понуде на тржишту и исправиле падајуће цене, јер ако цена настави да опада у одређеном тренутку, многим компанијама постаје немогуће да преживе на тржишту.

# 3 - Убрзање раста

Спајања и преузимања углавном падају, имајући на уму фактор генерације раста. Спајање и припајање повећавају тржишни удео и доносе више профита и прихода. Када је циљна компанија прихватила продају и њени купци су такође преузети, што као резултат доноси већу продају, више прихода и већу зараду.

# 4 - Вештине и технолошко знање

  • Компаније су углавном добивале спајања и преузимања како би упиле модерну технологију и вештине циљне компаније. Обично неколико компанија има искључиво права на одређене технологије и њихова изградња је од нуле скупља и тешка.
  • Према томе, компаније више воле да се спајају или преузимају такве компаније да би у процесу добиле и технологију. Такође, спајања и преузимања пружају обим технологије и размену вештина обе компаније, што може довести до синергијског раста и побољшане размене визија.

# 5 - Стратегије за увијање

Неке фирме су врло мале да послују на тржишту и суочавају се са вишим трошковима производње како би им олакшале продају. Њихове операције нису изводљиве, а ни они не уживају у економији обима. Ово је најприкладнији сценарио за стицање јер се стицање може показати као корист за циљану компанију, јер би јој помогло да опстане на тржишту и с времена на време ужива у економији обима уз помоћ циљане компаније.

Топ 3 понуде за спајања и преузимања у Индији

  1. Водафоне-Хутцхисон: У 2007. години, највећој светској компанији са приходима од телекомуникација, Водафоне је извршио велики удар на индијско тржиште телекомуникација куповином 52 процента удела у Хутцхисон Ессар Лтд. Ессар група и даље држи 32% у заједничком улагању.
  2. Хиндалцо-Новелис: Компанија Хиндалцо преузела је канадску компанију Новелис за 6 милијарди долара, ово спајање и преузимања (М&А) користило је компанији да постане највећи светски ваљани алуминијум Новелис послује као подружница Хиндалца.
  3. Махиндра и Махиндра-Шоневајс: Махиндра & Махиндра су стекле 90 посто Сцхоневеисс, водеће компаније у сектору ковања у Немачкој 2007. године, и учврстиле позицију Махиндре на глобалном тржишту.

Како се могу догодити спајања и преузимања?

  • куповином имовине
  • куповином обичних акција
  • разменом акција за имовину
  • разменом акција за акције

Разлози за спајања и преузимања

  • Спајања и преузимања (М&А) побољшавају квалитет перформанси предузећа смањењем сувишних трошкова пословања
  • Уклања вишак капацитета
  • Убрзати раст
  • Стекните вештине и технологију

Спајања и преузимања (М&А) Инфограпхицс

Ево 5 главних разлика између спајања и преузимања