Примери оперативних трошкова | 15 најчешћих примера ОПЕКС-а

Примери оперативних трошкова

Примери оперативних трошкова су правне таксе, станарина, амортизација, канцеларијска опрема и материјал, рачуноводствени трошкови, осигурање, трошкови поправки и одржавања, комунални трошкови попут електричне енергије, воде итд., Телефонски и интернет трошкови, порези на имовину, трошкови пореза на зараде , пензије, трошкови рекламе, трошкови забаве, путни трошкови, маркетинг, провизије, директни трошкови поште, банковни трошкови и још много тога.

Једноставно речено, Опек се односи на новац потрошен на несметано вођење пословних операција компаније. Генерално назван „ОПЕКС трошак”, и главна је брига менаџмента компаније да исти смањи, без утицаја на квалитет производа и да буде испред конкуренције. Пословни расходи су збир свих трошкова без трошкова продате робе, камата, пореза и безготовинских трошкова попут амортизације и амортизације у билансу успеха.

Испод је 15 најбољих примера оперативних трошкова (ОПЕКС) -

  1. Плате запосленима
  2. Закуп
  3. Осигурање
  4. Рачуни за комуналне услуге
  5. Трошкови административног администратора
  6. Поправке и одржавање
  7. Штампарија и канцеларијски материјал
  8. Порез на имовину
  9. Директни трошкови материјала
  10. Трошкови оглашавања
  11. Трошкови забаве
  12. Путни трошак
  13. Превоз
  14. Трошкови телефона
  15. Продавачки расходи

Размотримо сваку од њих мало детаљније.

Најчешћи примери оперативних трошкова (ОПЕКС)

Оперативни трошкови на основу накнаде (ОПЕКС)

  • Плате - Плате запосленима у предузећу један су од најкритичнијих трошкова за било које предузеће које је фиксно у природи. Укључује напојницу, пензију, пензију итд.
  • Накнада за изнајмљивање куће: Односи се на додатак који послодавац даје запосленом за боравак у изнајмљеној кући. Запосленом представља део ЦТЦ-а и од њега се може потраживати.

ОПЕКС у вези са канцеларијом

Ово су свакодневни трошкови компаније за несметано пословање и укључују следеће:

  • Закуп: Односи се на станарину плаћену станодавцу за коришћење просторија за пословну употребу. Обично настају сваког месеца и представљају фиксни трошак за компанију.
  • Осигурање: Односи се на износ плаћен осигуравајућем друштву за групно осигурање запослених за било коју врсту хитне медицинске помоћи. С обзиром на то да овај трошак настаје у корист запослених, компанија представља оперативни трошак да би их мотивисала обезбеђивањем сигурности.
  • Рачуни за комуналне услуге: Односи се на плаћену електричну енергију, интернет трошкове, рачуне за мобилне уређаје итд. То је месечни трошак и обично је фиксне природе.
  • Оффице Админ Екп: Односи се на дневне административне трошкове просторија попут стационарног материјала, ситног новца, транспорта, транспорта, трошкова чишћења итд.
  • Поправке и одржавање: Односи се на периодично одржавање основних средстава, постројења и машина и намештаја и опреме предузећа како би се иста одржавала у добром стању.
  • Штампарија и канцеларијски материјал: Ово је рутински рад који свакодневно настаје у канцеларијским просторијама приликом штампања докумената итд.
  • Порез на имовину: Односи се на трошкове плаћене властима због поседовања имовине и коришћења у комерцијалне сврхе.
  • Директни трошкови материјала: Односи се на куповину директних материјала потребних за израду производа и коначно продају истог крајњем кориснику. Будући да је то значајан директан трошак у производу, компанија га не може избећи. Мора се плаћати континуирано.

Трошкови продаје и маркетинга (ОПЕКС) н

Односи се на трошкове настале ради стварања посла за компанију и проширења постојећих операција. Садржи следеће:

  • Трошкови оглашавања: Трошкови настали пласирањем производа компаније на друштвеним мрежама или ТВ каналима. Оперативни трошак је да компанија остане у послу и ефикасно се такмичи са вршњачким групама.
  • Трошкови забаве: Трошкови настали због добробити запослених ради забаве;
  • Путни трошак: Трошкови настали због путовања са једног места на друго за највише руководиоце компаније с обзиром на пословне захтеве.
  • Превоз: Односи се на надокнаду која се особљу плаћа за свакодневна службена путовања.
  • Телефон Екп: Односи се на трошкове плаћене добављачу услуга за коришћење интернета и мобилних телефона запослених у компанији.
  • Продавачки расходи: Ово се односи на трошкове настале продајом производа компаније крајњим корисницима на различите начине. То може укључивати штампање брошура, организовање семинара или догађаја. Упознаће људе са предностима производа.

Закључак

Оперативни трошкови чине главну компоненту за анализу финансијског положаја предузећа и њихово упоређивање са вршњацима. Низак однос оперативних трошкова даје компанији снагу да се шири и расте у будућности.

  • У почетним фазама компаније, опек ће бити веома висок, јер је компанија тек започела своје пословање великим трошковима на инфраструктуру, људски капитал и маркетиншке трошкове. Постепено овај однос почиње да опада када је компанија способна да генерише приходе у већем обиму.
  • Међутим, у случају кризе ликвидности у компанији, опек игра виталну улогу у доношењу одлука. Одељења са вишим оперативним трошковима се затварају, а она са нижим оперативним трошковима настављају.