Спин офф вс Сплит Офф | Исто или другачије? |. | ВаллстреетМојо

И издвајање и раздвајање су два различита облика одузимања, где се у случају издвојеног удела зависног предузећа расподељују сви акционари, док се у случају раздвајања морају одрећи постојеће акције. у матичном предузећу за пријем удела зависних предузећа.

Раздвајање никада није лако. Доноси мноштво емоција у распону од туге и тескобе до олакшања и слободе. Слични људским животима, корпоративни ентитети такође пролазе кроз различите фазе реструктурирања које понекад захтевају раздвајање. Али императив је да се раздвајање догоди из правих разлога, тек тада ће компаније убрати корист.

У овом чланку детаљно разматрамо издвајање и раздвајање.

    Разлози за одузимање имовине


    Одузимање или отуђивање је феномен у корпоративном пејзажу који подразумева делимично или потпуно одлагање пословне јединице са намером да се фокусира на профитабилније или основне моделе. Како се компаније успињу у путањи раста, управљање различитим пословним линијама постаје прилично изазовно и отуда резидба портфеља постаје очигледан избор. Неки од других разлога који оправдавају одузимање су финансијска питања или искоришћавање пуног потенцијала сваког ентитета за разлику од консолидованог ентитета.

    Одузимање имовине може бити у различитим облицима попут издвајања, раздвајања и искључења из капитала, међутим, све зависи од разлога за реструктурирање предузећа. Обично су пословне линије које се продају оне које имају најмање синергије са матичном компанијом.

    Шта је Спин офф?


    У спин-оффу, матично предузеће, пропорционално, матичне компаније дели акције подружнице компаније која се издваја, као посебне дивиденде. Матична компанија обично не прима никакву новчану накнаду за предузимање спин-офф-а. Постојећи акционари уживају предност држања акција две компаније уместо само једне компаније. Скривени мотив је да се Спин-оффу пружи различит идентитет од управе матичне компаније. Понекад матично предузеће издвоји 100% својих удела у зависном предузећу, док понекад може само издвојити 80% својим акционарима и задржати мањински удео у холдингу. У ствари, један од предуслова спин-оффа је да се матична компанија мора одрећи контроле подружнице дистрибуцијом најмање 80% својих акција са правом гласа и акција без права гласа.

    Истакнуте карактеристике издвајања

    • Матично предузеће дистрибуира акције зависног предузећа у облику посебне дивиденде
    • Акционари држе акције у обе компаније
    • Постоје две независне компаније
    • Ефикасно уклањање матичног предузећа из управљања и одлучивања зависног предузећа

    извор: Спин-Офф Ресеарцх

    Једном када се подружнице ослободе контроле над матичном компанијом, могу се уочити свеже трагове предузетништва. Независна нова компанија обично послује са више одговорности и одговорности.

    Примери спин офф-а:


    Крафт Фоодс: Монделез спин-офф

    У октобру 2012. године, Крафт Фоодс Инц. је покренуо северноамерички прехрамбени посао, Крафт Фоодс Гроуп, у корпоративној акцији која је подразумевала расподелу односа 1 акције обичних акција Крафт Фоодс Гроуп за сваке 3 акције обичних акција матичне компаније. Потом је Крафт Фоодс своју дивизију грицкалица преименовао у Монделез Интернатионал у којој се налазе брендови као што су Ореос, Цадбури, Вхеат Тхинс, Ритз и Тридент. Прехрамбена компанија је преименована у Крафт Фоодс Гроуп која се фокусира на марке прехрамбених производа као што су Осцар Меиер, Набисцо и Плантерс у Северној Америци.

    извор: монделезинтернатионал.цом

    Могући разлози: Послови са грицкалицама и кондиторским производима имали су ширу изложеност тржиштима која се брзо развијају, док је посао са прехрамбеним производима био више оријентисан ка Северној Америци и стагнирао. Због тога је искоришћено најбоље из оба света и фокусирано управљање два различита сегмента, предузет је овај спин-офф.

    Спин-офф Бактер-Бакалта

    2014. водећа здравствена компанија Бактер Интернатионал, Инц. (БАКС) издвојила је своју био-научну подружницу Бакалта Инцорпоратед (БКСЛТ). Према условима уговора, Бактер је дистрибуирао 80,5% процента преосталих акција обичних акција Бакалте и задржао 19,5% власничког удела у компанији. За сваку акцију обичних акција компаније Бактер, акционари су добили једну акцију обичних акција компаније Бакалта.

    извор: гененгневс.цом

    Могући разлози: Обе компаније послују на различитим тржиштима и имале су различите профиле ризика. Бактер је био првенствено специјализован за компанију за медицинске потрепштине, а комбинација са Биосциенцеом, потпуно другачијим портфељем, отежавала је пословање и процену. Стога је управа сматрала да је у најбољем интересу компаније да издвоји не-језгру.

    Број завршених издвајања по години


    соурце: Спин-офф истраживања

    Врсте издвајања


    Због различитих разлога за реструктурирање и мноштва разлога за то, издвајања се манифестују у различитим облицима. Неки од најчешћих су:

    Чиста игра

    Чиста игра је најоригиналнији облик спин-оффа. То укључује акционаре који дистрибуирају акције зависног предузећа као посебну дивиденду. Обе компаније имају заједничку базу акционара. Овај метод је оштар контраст почетној јавној понуди (ИПО), у којој матична компанија заправо пребацује део или целокупно своје власништво у одељење, уместо да га само дезинвестира без икаквог новчаног узимања. Чисте представе су узеле замах након 1990. Конкурентски пејзаж у настајању мотивише менаџмент да побољша оперативну ефикасност и усаврши вештине стратешког одлучивања.

    Издвајање капитала

    Многи људи бркају Царве оут са Пуре Плаи. Међутим, између њих постоје мање разлике. У Царве оут-у матична компанија продаје удео од мање од 20% у новој подружници јавности у регистрованој јавној понуди (ИПО) за готовински приход уместо само постојећих акционара. Ово је такође познато као делимично издвајање. Када корпорација треба да прикупи капитал, продаја дела дивизије док још увек држи контролу, показује се као добитна ситуација за компанију. Постоје и други мотивациони фактори који такође стоје иза избацивања. Понекад компанија може сматрати да одређена дивизија има скривени потенцијал и може имати добре резултате након што се издвоји. Одвојена деоница привлачи више пажње и омогућава инвеститорима да самостално вреднују посао.

    Праћење залиха

    За разлику од издвајања када се одељење одваја од матичног предузећа и успоставља као финансијски и управљачко аутономно предузеће, праћење залиха представља акције које су и даље у великој мери део матичног предузећа (тј. Нема законског раздвајања имовине или обавеза ). Родитељ и пратиоци имају заједнички управљачки тим и управни одбор. Међутим, залихе праћења представљају одвојено финансијско извештавање и анализу од њихове матичне компаније.

    Деонице за праћење имају неке предности (за издаваоца) у односу на издвојена предузећа. Њихова издавање је неопорезиви поступак и ако једна од две јединице претрпи финансијски губитак, зарада једне надокнађује губитке друге у пореске сврхе. Ако матична компанија ужива виши кредитни рејтинг, акције за праћење могу убрати предност нижих трошкова позајмљивања. Што је више синергија између родитеља и следиоца, то су веће предности. У основи, ове акције се издају са једином сврхом да се добију од високих цена акција родитеља.

    Стубс

    Када компанија дистрибуира јавности уделе у зависном предузећу, задржавајући у одређеној мери власништво, то је познато као делимично издвајање. Једном када се издвојеном јединицом или подружницом јавно тргује, можемо утврдити тржишну вредност улагања матичног предузећа у подружницу.

    Ако унутрашњу вредност зависног предузећа одузмемо од унутрашње вредности акција, можемо доћи до вредности основних операција матичног предузећа, такође познатог као Стуб

    извор: Спин-Офф Ресеарцх

    Сплит офф: Далеки рођак Спин офф-а


    Довољно смо разговарали о спин-оффовима, па ћемо сада осветлити и Сплит, далеког рођака спин-офф-а. Концептуално су оба облика одузимања, али постоје разлике између корпоративних структура које се саме реорганизују. Раздвајање значи реструктурирање постојеће корпоративне структуре у којој се акције пословне јединице или зависног предузећа преносе на акционаре матичне компаније уместо залиха у другој. Док се с друге стране у издвојеним акцијама у зависном предузећу дистрибуира свим постојећим акционарима, баш као и дивиденда.

    Извор: //инвестментбанк.цом/спин-оффс-сплит-оффс-анд-сплит-уп/

    У подели, матична компанија даје тендерску понуду својим акционарима да замене своје акције за нове акције подружнице. ОвоТендерска понуда обично даје премију како би подстакао постојеће акционаре да прихвате понуду. Ова привилегија „премиум“ говори зашто се одвајање обично заврши претплатом.

    Ако је понуда претплаћена, то значи да се даје на тендер већи део матичних акција од оне подружнице. Када се понуде акције, размена се врши пропорционално. Са друге стране, ако је понуда за тендер претплаћена, то значи да је премали број акционара матичне компаније прихватио понуду. Матична компанија ће тада обично дистрибуирати преостале неуписане акције зависног предузећа пропорционално путем спин-оффа.

    извор: Спин-Офф Ресеарцх

    Примери раздвајања


    Ду Понт-Цоноцо Сплит Офф

    У октобру 1998. године, Ду Понт је зарадио 4,4 милијарде долара од иницијалне јавне понуде од 30% акција своје јединице Цоноцо. ДуПонт је, путем предложене замене акција, планирао да се прода свог преосталог удела од 70% у Цоноцо-у. 1999. године, први је тада дизајнирао планове за коначни одвајање од своје нафтне јединице Цоноцо Инц., нудећи да замени акције компаније Цоноцо вредне 11,65 милијарди долара за око 13% преосталих акција ДуПонта. У то време је овај ИПО проглашен једним од највећих у историји.

    Извор: монеи.цнн.цом

    Могући разлози: Цоноцо је снажно и стабилно допринео приходу и новчаном току ДуПонта, али је Дупонт сматрао да је у најбољем интересу обе компаније да послују као одвојене целине и скалирају нове висине. ДуПонт се желео концентрисати на своје материјале и пословање наука о животу, док је Цоноцо желео да истражи скори раст на енергетским тржиштима.

    Лоцкхеед Мартин-Мартин Мариетта Сплит искључен

    Лоцкхеед Мартин Цорп. најавила је планове да подели 81% удела које је имала у компанији Мартин Мариетта Материалс Инц., компанији за производњу грађевинског материјала за аутопутеве. Циљ овог раздвајања је пружити Мартин Мариетта Материалс неизмјерну прилику да слиједи своју стратегију раста и финанцира аквизиције које је планирао. Према условима сплитског посла, последње су дистрибуирале 4,72 акције обичних залиха материјала за сваку акцију обичних акција Лоцкхеед Мартин-а.

    Могући разлози: Лоцкхеед је био у значајној гомили дуга, процењен на око 13 милиона долара, а тај потез ће створити довољно новца за сервисирање дуга. Слично томе, Мартин Мариетта Материалс могао би да планира више анорганског раста путем преузимања и спајања.

    Порески третман за издвојена предузећа


    Спин-оффи су зарадили бровние бодове јер су неопорезиве опције. Међутим, није случај увек. Да ли ће раздвајање бити неопорезиво или опорезиво, одлучује се на начин на који матична компанија лишава зависног предузећа или његовог дела. Пореска перспектива уређена је Одељком 355. Закона о унутрашњим приходима (ИРЦ), иако је финансијска одрживост кључна покретачка снага раздвајања, такође је неопходно да се брине о интересу акционара. Одузимање обично привлачи дугорочне капиталне добитке и стога раздвајање мора бити осмишљено тако да буде неопорезовано.

    Један од начина да се осигура да расподјела удела у новом издвајању постојећим акционарима буде индиректно пропорционална њиховом капиталном уделу у матичном предузећу. Нпр .: Ако акционар има 3% удела у матичној компанији, његов удео у спин-офф компанији такође ће бити тачно 3%.

    У другој методи, матична компанија нуди могућност постојећим акционарима да замене своје акције у матичној компанији за једнак удео у спинофф компанији или наставе да одржавају свој удео у компанији. Неки такође користе опцију држања обе акције. Ово је нешто на линији раздвајања.

    Закључак


    Издвајање, издвајање или удео у капиталу су три различите методе отуђења са истим циљевима - Повећање вредности за акционаре, пореске олакшице и побољшана профитабилност. Иако је циљ све ове три методе исти, избор међу њима заснован је на ширим корпоративним стратегијама матичне компаније. Излазне стратегије су обично препуне разних изазова.

    Стварање компаније која се разликује од основне делатности компаније захтева темељну проверу. Добро угравирана анализа стратегије може изградити поверење у процес, добити савршено усклађене операције и покренути целу трансакцију да оствари свој највећи потенцијал.

    Сложеност раздвајања је тешка и укључује преговоре у сваком кораку. Унапред конципирани план транзиције који јасно описује читав процес и рад који је укључен у свакој фази, увелике би помогао у одржавању ствари рационализованим.

    Следеће је фокусирање на перспективу усклађености. Издвојена компанија треба да се придржава преовлађујућих норми финансијског извештавања и да буде у складу са другим унутрашњим и спољним контролама, као и прописима попут Сарбанес Оклеи (СОКС), СЕЦ пријава итд.

    Вештина компаније да у фази планирања у право време идентификује ове изазове и основне факторе ризика, узимајући у обзир кључне покретаче вредности који стоје иза продаје, довешће до повећаног стварања вредности из одабране излазне стратегије.