Пословни ризик насупрот финансијском ризику | 7 главних разлика (поређење)

Разлике између пословног и финансијског ризика

Пословни ризик предузећа односи се на ризик због којег може утицати на пословну вредност предузећа, било губитком тржишног удела, било новим учесницима који уништавају наше пословање или многим другим облицима тржишне конкуренције, док је финансијски ризик ризик компаније у којој компанија није могла да управља својим финансијама и банкротира због ризика ликвидности, тржишног ризика или зато што не може да врати своје камате на време што би вероватно изазвало пожарну продају.

Посао је друго име ризика. Али сви ризици нису слични. Да би водили посао, власници компаније морају да се носе са доста ризика. Пословни и финансијски ризик су два најзначајнија.

Пословни ризик се може дефинисати као ризик да ли би власници предузећа могли да воде посао или не. Можемо то назвати ризиком који се односи на пословање и на то да ли би компанија могла да зарађује или не.

С друге стране, финансијски ризик се може дефинисати као ризик од немогућности отплате дуга. Када фирма жели да побољша финансијску полугу омогућавањем да дуг уђе у њихову структуру капитала, она пати од финансијског ризика. Финансијски ризик је директно пропорционалан износу дуга који дозвољавате у својој структури капитала.

Пословни ризик насупрот финансијском ризику Инфограпхицс

Кључне разлике

  • Пословни ризик се може дефинисати као ризик повезан са немогућношћу зараде довољно за плаћање трошкова пословања. С друге стране, финансијски ризик се може дефинисати као ризик повезан са немогућношћу отплате дуга који предузеће предузима за стварање финансијске полуге.
  • Пословни ризик никада не може бити никакав. Увек би било ту док год посао постоји. Финансијски ризик се може смањити на минимум, ако се дуг може смањити, а капитал може повећати у структури капитала.
  • Пословни ризик укључује ризике попут репутацијског ризика, оперативног ризика, стратешког ризика итд. Финансијски ризик укључује ризике попут кредитног ризика, ризика ликвидности, ризика капитала итд.
  • Пословни ризик се може мерити променљивошћу ЕБИТ-а (према ситуацији). Финансијски ризик се може мерити мултипликатором финансијске полуге.
  • Пословни ризик повезан је са пословањем предузећа. Финансијски ризик повезан је са структуром капитала предузећа.

Упоредна табела

Основа за упоређивањеПословни ризикФинансијски ризик
ЗначењеПословни ризик је ризик од немогућности да пословање учини профитабилним, тако да предузеће лако подмирује своје трошкове.Финансијски ризик је ризик од немогућности отплате дуга који је компанија преузела да би добила финансијску полугу.
О чему се ради?Пословни ризик је чисто оперативан.Финансијски ризик повезан је са плаћањем дуга.
Избежно?Не.Да. Ако се фирма не задужи, не би постојао финансијски ризик.
ТрајањеПословни ризик ће постојати све док компанија послује.Финансијски ризик би постојао док се капитално финансирање драстично не повећа.
Зашто?Свако предузеће жели да се овековечи и прошири, а са наставком долази и ризик да то не буде могуће.Да би генерисала боље приносе и искористила мамац за финансијску полугу, компанија се задужује и преузима финансијски ризик.
Како се носити са тим?Системизацијом процеса производње и рада и минимизирањем трошкова производње / рада.Смањењем финансирања дуга и повећањем сопственог финансирања;
МерењеКада постоји варијабилност у ЕБИТ-у;Можемо погледати однос дуга и активе и мултипликатор финансијске полуге.

Закључак

Пословни ризик и финансијски ризик могу се догодити заједно, али из различитих разлога.

Пословни ризик, као што сте већ схватили, не може се уклонити; још увек постоји посао. Али финансијски ризик може се у потпуности уклонити ако предузеће не преузме било какав дуг током конструисања своје структуре капитала.

Најмудрија одлука је да се процес систематизује тако да се пословни ризик може умањити. А структуру капитала такође треба конструисати на такав начин да је део дуга довољан да омогући финансијску полугу, али не толико да повећа финансијски ризик.