Комерцијални радови (дефиниција, типови) | Преглед, примери, предности

Дефиниција комерцијалног папира

Комерцијални запис је дефинисан као инструмент тржишта новца који се користи за добијање краткорочних средстава и обично је у облику менице коју издају банке и корпорације инвестиционе класе. Већина комерцијалних записа лако се преврће плаћањем старих издавања од поступка нових издавања, па то постаје континуирани извор финансирања.

  • Инвестиције у такве хартије од вредности врше институционални инвеститори и појединци високе нето вредности (ХНИ) директно, а други преко узајамних фондова или фондова којима се тргује на берзи (ЕТФ).
  • Није намењен широј јавности, па стога постоји ограничење у огласу за пласман хартија од вредности. Секундарно тржиште такође постоји за комерцијалне записе, али тржишни играчи су углавном финансијске институције.
  • Издаје се с попустом на номиналну вредност, а по доспећу номинална вредност постаје откупна вредност. Издаје се у великим апоенима, за нпр. 100.000 долара.
  • Зрелост комерцијалних записа креће се од 1 до 270 дана (9 месеци), али обично се издаје на 30 дана или мање. Неке земље такође имају максимално трајање од 364 дана (1 година). Што је дуже трајање, већа је ефективна каматна стопа на ове папире.
  • Нема потребе да региструјете папире код Комисије за размену хартија од вредности (СЕЦ), а тиме помаже у уштеди административних трошкова и резултира мањим бројем пријава.

Врсте комерцијалних записа (Јединствени комерцијални законик - УКЦ)

Према Јединственом комерцијалном законику (УЦЦ), комерцијални записи су четири врсте:

  1. Нацрт - Нацрт је писмено упутство некога особи да трећем лицу плати наведени износ. У нацрту су 3 странке. Особа која даје упутства назива се „фиока“. Особа која је упућена назива се „трасат“. Особа која мора да прими уплату назива се „прималац уплате“.
  2. Проверавати - Ово је посебан облик менице где је трасат банка. Постоје нека посебна правила која се примењују на чек, па се стога сматра да је ово другачији инструмент.
  3. Белешка - У овом инструменту једна особа обећава да ће другој платити одређену суму новца другој. У белешци су 2 странке. Особа која даје обећање и пише инструмент назива се „фиока“ или „израђивач“. Особа којој је дато обећање и којој треба извршити плаћање назива се „трасат“ или „прималац уплате“. Такође је позната и као „задужница“. У већини случајева комерцијални запис је у облику менице.
  4. Потврда о положеном депозиту (ЦД) - ЦД је инструмент у којем банка потврђује пријем депозита. Даље, садржи и детаље о вредности доспећа, каматној стопи и датуму доспећа. Банка га издаје депоненту. То је посебан облик менице. Постоје одређена посебна правила која се примењују на ЦД, стога се ово сматра различитим инструментом.

Врсте комерцијалних радова (на основу безбедности)

На основу сигурности постоје две врсте комерцијалних записа:

  1. Неосигурани комерцијални радови - Они су такође познати као традиционални комерцијални листови. Већина ових папира издаје се без икаквих колатерала и стога нису осигурани. Оцена емисије зависи од квалитета имовине и свих осталих аспеката који се односе на ту организацију. Рејтинг се врши на исти начин као и за обвезнице. Они нису покривени осигурањем депозита, јер нпр. Осигурање Федералне корпорације за осигурање депозита (ФДИЦ) у САД-у, па стога инвеститори осигуравају осигурање са тржишта одвојено, као резервну копију.
  2. Осигурани комерцијални радови - Они су такође познати као комерцијални записи подржани имовином (АБЦП). Они су осигурани другом финансијском имовином. Они се обично издају стварањем механизма структурираног улагања који успоставља спонзорска организација преношењем одређене финансијске имовине. Ови папири се издају ради спречавања коришћења инструмената из финансијских извештаја спонзорске организације. Даље, агенције за рејтинг оцењују емисију на основу имовине која се чува у структурном инвестиционом возилу, игноришући квалитет имовине спонзора. Током финансијске кризе, власници АБЦП били су један од највећих губиташа.

Израчунајте принос комерцијалног папира

Формула за принос комерцијалних листова:

Пример

Израчунајте каматни принос следећег комерцијалног записа:

Решење:

  • Посредовање = 3% од 500.000 УСД = 15.000 УСД
  • Нето продајна цена = 495.000 - 15.000 америчких долара = $475,000

Израчун приноса је следећи -

  • Принос = [(номинална вредност - продајна цена) / продајна цена] * (360 / период доспећа) * 100
  • = (500,000 – 475,000)/475,000 * (360/100) * 100
  • = 18.95%

Цене комерцијалних папира

Формула за одређивање цена комерцијалног папира:

Пример комерцијалног папира

Израчунајте тржишну цену следећег примера комерцијалних записа:

Решење:

Израчун цене је следећи -

  • Цена = номинална вредност / [1 + {(Принос / 100) * (Период доспећа / 360)}]
  • = 600,000 / [1+(20/360)]
  • = $568,421

Предности

  1. Није потребно обезбеђење.
  2. Нижи трошкови финансирања.
  3. Мања документација и усклађеност.
  4. Високо течна.
  5. Омогућава диверзификацију средстава у краткорочним инструментима.
  6. Високо оцењени инструменти, отуда и мање шанси за неизвршење обавеза.
  7. За инвеститоре је принос већи у поређењу са банкарским депозитима.
  8. Нема ограничења за крајњу употребу средстава.

Мане

  1. Комерцијалне записе могу издавати само инвестиционе банке и велике корпорације, па стога он није извор средстава који је доступан свима.
  2. Мали инвеститори не могу директно улагати у комерцијалне записе.
  3. Секундарно тржиште комерцијалних записа је мање ликвидно.

Најновији трендови

  • Тржиште комерцијалних папира износило је 7,2 милијарде долара за финансијски сектор и 23 милијарде долара за нефинансијски сектор, на крају месеца месеца 2019. године, према Федовој резерви.
  • Већина издавања врши се у року од 1-4 дана према Федовој резерви. У априлу 2019. урађено је укупно 112 издања, а од тога 47 издања односило се на период од 1 до 4 дана.
  • Каматне стопе током априла 2019. кретале су се од 2,39% до 2,47% за институције са рејтингом АА и 2,46% до 2,56% за остале према Федовој резерви.
  • Тржиште комерцијалних хартија расте и већина улагања се врши путем примарних фондова тржишта новца (ММФ).

Закључак

Комерцијални запис је инструмент о коме се може преговарати и који се издаје за добијање краткорочног кредита. Постоје одређена правила и ограничења за емисије, издаваоце и инвеститоре. Обично није осигуран, али повремено поткрепљен финансијском имовином. Попуст при којем се инструмент издаје резултира стопом поврата на комерцијалне записе.

Након кризе 2008. године, инвеститори су изгубили поверење у овај инструмент, посебно онај који има имовину, али исти је сада враћен. Као резултат, ови радови се издају и у њих се улаже.