Графикон нормалне дистрибуције у Екцелу (звонаста крива) | Водич корак по корак

Графикон нормалне дистрибуције у екцелу користи се за представљање феномена нормалне дистрибуције датих података, овај графикон је направљен након израчунавања средње вредности и стандардне девијације за податке, а затим израчунавања нормалног одступања над њим, од верзија Екцел 2013 било је лако нацртати графикон нормалне расподеле јер има уграђену функцију за израчунавање нормалне расподеле и стандардне девијације, графикон је врло сличан звонокривој.

Графикон нормалне дистрибуције у програму Екцел (звонаста крива)

Граф нормалне расподеле је континуирана функција вероватноће. Сви знамо шта је вероватноћа, то је техника за израчунавање појаве појаве или променљиве. Расподела вероватноће је функција која се користи за израчунавање појаве променљиве. Постоје две врсте расподеле вероватноће, Дискретна и континуирана.

Основна идеја шта је нормална дистрибуција објашњена је у горњем прегледу. ПО дефиницији, нормална дистрибуција значи колико се подаци равномерно распоређују. Континуирана расподела вероватноће користи се за израчунавање појава било ког феномена у реалном времену. У математици је једначина за расподелу вероватноће следећа:

Изгледа тако сложено, зар не? али екцел нам је олакшао израчунавање нормалне расподеле јер има уграђену функцију у екцелу нормалне расподеле. У било којој ћелији унесите следећу формулу,

Има три основна фактора за израчунавање нормалне расподеле у екцелу:

 1. ИКС: Кс је наведена вредност за коју желимо да израчунамо нормалну расподелу.
 2. Значити: Просек је док је просек података.
 3. Стандард_Дев: Стандардно одступање је функција за проналажење одступања података. (То мора бити позитиван број)

Графикон који цртамо на овим подацима назива се граф нормалне расподеле. Такође је позната и као крива звона. Шта је крива звона? Крива звона је уобичајена расподела променљиве, тј. Како се равномерно распоређују подаци. Има неких. Графикон који цртамо може бити линијски графикон или дијаграм расејања са заглађеним линијама.

Како направити графикон нормалне дистрибуције у програму Екцел?

Испод су примери графикона нормалне дистрибуције у екцелу (Белл Цурве)

Овај образац Екцел нормалног графикона дистрибуције можете преузети овде - Екцел предложак графикона нормалне дистрибуције

Графикон нормалне дистрибуције Пример # 1

Прво ћемо узети случајне податке. Узмимо вредности од -3 до 3 у колони А. Сада морамо израчунати средњу и стандардну девијацију у екцелу пре израчуна нормалне расподеле, а затим можемо направити екцел нормални графикон расподеле.

Дакле, погледајте податке у наставку

 • Прво израчунајте средњу вредност података, тј. Просек података, у ћелију Д1 напишите следећу формулу.

Притисните ентер да бисте добили резултат.

 • Сада ћемо израчунати стандардну девијацију за дате податке, па у ћелију Д2 напиши следећу формулу.

Притисните ентер да бисте добили резултат.

 • Сада ћемо у ћелији Б2 израчунати нормалну расподелу према уграђеној формули за екцел. У ћелију Б2 запишите следећу формулу.

 • Формула даје резултат као што је приказано доле:

 • Сада превуците формулу у ћелију Б7.

 • У ћелији Б2 имамо нормалну дистрибуцију података које смо изабрали. Да бисте направили нормалан графикон расподјеле, идите на картицу Уметање и у Графикони одаберите дијаграм расејања са заглађеним линијама и маркерима.

 • Када уметнемо графикон, можемо видети да је креирана наша крива звона или нормалан распоред дистрибуције.

Горњи графикон је нормалан графикон дистрибуције случајних података које смо узели. Сада прво морамо нешто да схватимо пре него што пређемо на стварни пример података. Стандардно одступање С значи узорак стандардног одступања, јер у стварној анализи података имамо огроман део података и одабиремо узорак података за анализу.

Графикон нормалне дистрибуције Пример # 2

Прелазак на пример из стварног живота. Што више података имамо, добићемо глаткију линију за нашу кривуљу звона или бољи графикон нормалне дистрибуције. Да бих доказао да ћу узети пример запослених и њихових подстицаја остварених за текући месец. Узмимо пример за 25 запослених.

Узмите у обзир податке у наставку.

 • Сада је први корак израчунавање средње вредности која је просек за податке у екцелу. Унесите следећу формулу за средњу вредност.

Средња вредност података је 13.000.

 • Сада ћемо наћи стандардно одступање за податке. Укуцајте следећу формулу.

Стандардно одступање за податке је 7359.801.

 • Како смо израчунали и средњу и стандардну девијацију, сада можемо да израчунамо нормалну расподелу података. Укуцајте следећу формулу.

 • Функција нормалне дистрибуције враћа резултат као што је приказано доле:

 • Превуците формулу у ћелију Б26.

 • Сада када смо израчунали нашу нормалну расподелу, можемо наставити и створити звонасту криву нормалног графикона расподеле података. На картици Уметање испод графикона, одељак кликните на расејани графикон са заглађеним линијама и маркерима.

 • Када кликнемо у реду, видећемо следећи графикон,

Узели смо 25 запослених као узорак података можемо видети да се у хоризонталној оси крива зауставља на 25.

Горњи графикон је био нормалан графикон дистрибуције или крива звона за податке о запосленима и подстицаје које су постигли за текући месец.

Уобичајена дистрибуција у Екцелу је у основи поступак анализе података који захтева мало функција као што су средња вредност и стандардна девијација података. Графикон направљен на постигнутој нормалној расподели познат је као граф нормалне расподеле или крива звона.

Ствари које треба запамтити о графикону нормалне дистрибуције у програму Екцел

 1. Средња вредност је просек података.
 2. Стандардно одступање треба да буде позитивно.
 3. Хоризонтална ос представља број узорака који смо изабрали за наше податке.
 4. Нормална дистрибуција је такође позната као крива звона у програму Екцел.