Порез на добит вс Порез на зараду | Топ 5 разлика (са инфографиком)

Разлика између пореза на доходак и пореза на зараде

Порез на доходак да ли је порез наметнут од државних органа на нето приход који остварују појединци или пословни субјекти, а који је прогресивне природе када лице које остварује већи доходак мора да плаћа порез на доходак по вишој каматној стопи и обрнуто, док, Порез на плате односи се на порез који укључује порез на социјално осигурање, порез на здравствену заштиту и порез на незапосленост итд., где такав порез доприносе и послодавац и запослени.

Послодавци су одговорни за држање дела зарада које се запосленима дају као порез на запослење. Порез на запослење одбија се од бруто зараде запосленог и они су две врсте.

  • Порез на доходак састоји се од локалних, државних и савезних пореза. Порез се разликује од места до места, јер нека места наплаћују додатни локални порез на доходак. Већина држава има свој порез на доходак и порез на зараде. Савезни порез на доходак може се ослободити подношењем захтева на обрасцу В-4. Послодавац задржава део дохотка. Овај део пореза треба да се плати локалном, државном или савезном одељењу. Једном када порез буде плаћен, послодавци запосленицима враћају овај задржани приход.
  • Порези на плате састоје се од пореза на незапосленост и пореза на социјално осигурање. То је врста пореза у којој јој доприносе и послодавац и запослени. Порези на медицинску заштиту и порези на социјално осигурање познати су и као порез ФИЦА (Савезни закон о доприносима за осигурање). Порез на социјално осигурање који запослени плаћа одређује месечне исплате које добија након пензионисања. Савезни закон о порезу на незапосленост (ФУТА) предвиђа осигурање ако је претходни запосленик незапослен, а порез Медицаре покрива трошкове медицинских трошкова након што се запосленик повуче у доби од 65 година.

Порез на доходак насупрот порезу на зараде Инфографика

Погледајмо главне разлике између пореза на доходак и пореза на зараде.

Кључне разлике

  • Једна од главних разлика је особа која им доприноси. Када погледамо порез на доходак, цео износ пореза плаћа запослени. Док гледате порез на зараде, послодавац и запослени међусобно подједнако деле порез.
  • Порез на доходак састоји се од пореза који запослени плаћају за локацију (попут локалног пореза који се плаћа за локалитет у којем боравите), државног пореза који плаћате за државу у којој живите и савезног пореза за владу. Порез на зараде састоји се од пореза попут пореза на здравствену заштиту, пореза за незапослене и пореза на социјално осигурање.
  • Порез на доходак су порези на различите дохотке које особа прима. Осим зарада, то може бити путем кирије у сопственој кући или путем улагања у акције или путем камата од банака итд. Порез на зараде се обично обрачунава само кроз зараде запосленог који су приходи које особа прима путем посла /радни однос. Овај приход се може исплаћивати недељно или месечно или чак свакодневно.
  • Порез на доходак је више прогресиван порез, јер како се зарада запосленог повећава, порез на доходак се такође повећава за ниво доходовних плоча који су унапред утврђени. У поређењу са тим, порез на зараде је регресиван порез јер су плоче фиксне тако да људи са високим приходима плаћају исто колико и људи са ниским примањима.
  • Порези на доходак се углавном плаћају да би владе функционисале. Порез на зараде углавном користи пореским обвезницима директно јер ће им ти порези помоћи у Медицаре и пензионим фондовима. Иако порез на доходак на неки начин индиректно помаже пореским обвезницима, порез на зараде је тај који пореским обвезницима помаже директно.

Порезна табела пореза на доходак насупрот порезу на зараде

Основа за упоређивањеПорез на доходакПорез на плате
СараднициСамо запослени.И послодавац и запослени.
Састоји се од Савезни, државни и локални порез;Порез на медицаре, порез на незапосленост и порез на социјално осигурање;
Извор Приходи из различитих извора узимају се у обзир током године.Приход од зарада може се узети у обзир само.
Природа порезаПрогресивни порез.Регресивни порез.
СврхаВише за допринос влади, друштву у целини;Више за будуће бенефиције запосленог;

Последње мисли 

Знамо да оба пореза имају разлике, али послодавци задржавају оба износа пореза док дају зараде. Оба пореза морају се плаћати из различитих разлога и морамо знати колико пореза плаћамо и како су подељени. Разумевање разлика помоћи ће нам да утврдимо сваку врсту пореза и начин на који они функционишу.