ЦПА вс ЦМА | Која рачуноводствена сертификација боља?

Разлика између ЦПА и ЦМА

Пуни облик ЦПА је овлашћени јавни рачуновођа а њиме могу да се баве студенти који су заинтересовани за учење вештина које се односе на ревизију, управљачко рачуноводство, вођење рачуна, опорезивање, итд. док пуни облик ЦМА је сертификовани рачуновођа за управљање а могу га наставити студенти који желе да науче буџетирање и управљачко рачуноводство.

Већина ученика је презадовољна ЦПА испитима и ЦМА и теже је изабрати између њих. Али ево договора. Све зависи од тога шта желите да постанете. Неколико ствари морате узети у обзир пре него што преузмете један од ових рачуноводствених сертификата.

Да ли желите да се придружите јавним предузећима након завршетка студија? Знајте да се више од 80% придружује приватним предузећима. Али ако и даље мислите да је ваша опција јавно предузеће, онда дефинитивно требате изаћи за ЦПА. Иначе, ако желите да постанете рачуновођа или финансијски саветник у било којој приватној индустрији, ЦМА би била одлична опција.

Мудра зарада такође има огромну разлику. ЦПА зарађује 15% више од не-ЦПА; док ЦМА зарађује 63% више од не-ЦМА. Али зарада увек није све. Такође морате размишљати о задовољству послом и интересовању за каријеру.

Чак и ако су оба свеобухватна сертификата, ЦПА нуди више опција, док ЦМА нуди бољи практични приступ у рачуноводству.

Штавише, ако један студент може да ради и ЦПА и ЦМА, имаће максималне користи. Сада погледајте друге аспекте које смо артикулисали за вас. Прочитајте, размислите и онда одлучите која вам опција највише одговара.

Шта је овлашћени јавни рачуновођа (ЦПА)?

Једном када зарадите свој ЦПА, моћи ћете да саветујете појединце, предузећа и организације да постигну своје финансијске циљеве. Људи из рачуноводственог порекла или студенти који теже рачуноводству треба да се баве ЦПА.

Према АИЦПА, каже се да ће људи који су ЦПА зарадити најмање 15% више од оних који немају ЦПА у домену рачуноводства и ревизије, а организације такође преферирају ЦПА над не-ЦПА због своје стручности у рачуноводству.

Ако завршите свој ЦПА, имате овлашћење да наплаћујете као рачуновођа. ЦПА се врло добро сналазе у предузећима, али јавна предузећа су најбоље место за рад са ЦПА, јер савладају јавно рачуноводство након што заврше свој ЦПА испит.

Шта је сертификовани рачуновођа за управљање (ЦМА)?

ЦМА је једна од најпознатијих диплома са међународном репутацијом која вам помаже да зарадите много више од неовлашћеног рачуновође (често 1/3 више).

  • ЦМА је највиша квалификација у управљачком рачуноводству у САД-у и присутна је у преко 100 земаља.
  • За разлику од осталих сертификата у финансијским доменима, ЦМА се фокусира како на управљачко рачуноводство, тако и на финансијско управљање. Стога је ЦМА свеобухватнији и уноснији за студенте у поређењу са другим међународним сертификатима. 
  • Испит је компјутеризован и постоји преко 100 светских центара у којима можете полагати испит. Да бисте положили ЦМА, потребно је да положите само два испита, а сваки испит траје 4 сата, што олакшава подносиоцима захтева. 
  • Ако се одлучите за ЦМА, могли бисте да попуните рупу ЦПА. ЦПА је веома ограничен на трговинске вештине које можете покрити проучавањем ЦМА.

ЦПА вс ЦМА Инфограпхицс

Ево главних разлика између ЦПА и ЦМА.

Кључне разлике

  • Препрека улазу: Улазак на ЦМА испит је много лакши од обављања ЦПА. ЦМА не треба 150 сати кредита, а концентрација у рачуноводству је много мања. У случају ЦПА, потребно је да прођете 150 сати да бисте добили сертификат, а такође одмах након чишћења испита нећете добити лиценцу. Морате одвојено водити поступак лиценцирања.
  • Испит: ЦПА има распоред делова испита из четири дела и није увек згодан за студенте. Док ЦМА има распоред делова испита из два дела и погоднији је.
  • Разлике у платама: Ако говорите о свежијим и студентима који немају искуства у тој области, обично остварујте сличну годишњу зараду након што заврше ЦПА и ЦМА сертификат. Али док упоређујемо ове сертификате међу руководиоцима средњег нивоа, разлика у платама је често већа од 10.000 америчких долара. И ЦМА добија опкладу у плати. А ако направимо поређење међу људима који ће се повући из индустрије, готово да нема разлике у плати без обзира на њихове сертификате.
  • Приступ: Такође постоји значајна разлика у њиховом приступу гледању на финансијску професију. ЦМА је практичнији, док је ЦПА свеобухватнији.
  • Међународни углед: Чак и ако је ЦПА најпризнатија потврда свих рачуноводствених професија заједно, најпризнатији је у САД-у. У случају ЦМА, признање није само у САД већ и у осталих 100 земаља које укључују и развијене и земље у развоју.
  • Администрација: Ако упоредите обе веб странице ЦМА и ЦПА, видећете да ИМА има бољу администрацију од АИЦПА. ИМА дели све информације у детаље и такође омогућава студентима да постану ЦМА. Али за ЦПА, процеси су много сложени, па чак и све информације нису доступне на веб локацији. Чак и ИМА има боље услуге након АИЦПА-е.

ЦПА наспрам ЦМА упоредне табеле

ОдељакЦПАЦМА
Сертификација у организацијиЦПА организује Амерички институт за ЦПА. Али они не дају лиценцу студентима који се онесвесте. Орган за издавање дозвола је Одбор за рачуноводство одређене државе из које сте се онесвестили. ЦМА одобрава и спонзорише Институт сертификованих менаџерских рачуновођа (ИЦМА). ИЦМА је повезан са Институтом за менаџерске рачуновође (ИМА). ИЦМА има више од 40 000 чланова у 100 земаља.
Број нивоаЦПА је знатно лакши ако говорите о нивоима. Има само један ниво који треба очистити.ЦМА има само један ниво за брисање. Ниво има два дела. Први део говори о финансијском извештавању, планирању, учинку и контроли, а други део односи се на доношење финансијских одлука.
Начин и трајање испитаДа бисте постали ЦПА, требате задржати живце јер је то мамутски испит. Ако желите да очистите ЦПА, морате положити огромних 14 сати испита. У ЦМА морате да положите два испита. Сваки испит ће се састојати од 4 сата и сваки испит ће садржати 100 питања са вишеструким избором и два есејска питања од 30 минута.
Прозор за испитПрозори за тестирање ЦПА 2017 су:

1. четвртина: јануар - фебруар

2. четвртина: 1. априла до 10. јуна

3. четвртина: 1. јула до 10. августа

4. четвртина: 1. октобра до 10. децембра

Датуми испита за ЦМА 2017

Јануар - фебруар 1. јануара до 28. фебруара

Мај - јун 1. маја до 30. јуна

Септембар - октобар 1. септембра до 31. октобра

ПредметиПогледајмо предмете ЦПА.

1. Ревизија и овјера (АУД)

2. Финансијско рачуноводство и извештавање (ФАР)

3. Уредба (РЕГ),

4. Концепт пословног окружења (БЕЦ)

ЦМА има само један ниво, али ниво се састоји из два дела. Сваки део се састоји од многих предметних области. Погледајмо их.

Први део:

1. Одлука о спољном финансијском извештавању

2. Планирање, буџетирање и предвиђање

3. Управљање учинком

4. Управљање трошковима

5. Унутрашње контроле

Други део:

1. Анализа финансијских извештаја

2. Корпоративне финансије

3. Анализа одлуке

4. Управљање ризиком

5. Одлуке о улагању

6. Професионална етика

Проценат пролазностиЈош увек чекамо пуне резултате за 2016. годину. Укупна стопа положеног испита за ЦПА за 2015. годину износила је 49,9%, мало више од 49,7% у 2014. Дуго година се кретала око 50%.Према новом наставном програму ЦМА, проценат пролазности је много мањи од било ког другог међународног рачуноводственог програма. Као резултат из јуна 2015. године, проценат пролазности за први део ЦМА-а (Интер) износи 14%, а проценат пролазности за други део ЦМА-а (финални) износи 17%.

Положен проценат испита из децембра 2016. године:

ЦМА средњи - 9,09%

ЦМА финале- 12,71%

НакнадеЗбројимо цене ЦПА испита:

Провера ЦПА и пријаве: 1.000 УСД

Цена курса за преглед ЦПА испита (средњи ниво): 1.700 УСД

ЦПА етички испит: 130 УСД (заокружена цифра)

Накнаде за лиценцирање (средњи ниво): 150 УСД

Укупно: $2,980

Након повећања цена у јулу 2015. године, накнада за регистрацију испита сада износи 415 УСД по делу, што значи да ћете морати укупно платити 830 УСД.
Могућности запослења / називи пословаМного је могућности за посао за ЦПА. Можете радити у консултантској фирми или у регионалним или локалним фирмама као рачуновођа или финансијски саветник. Три најбоље могућности ЦПА за посао су јавни рачуновођа, интерни ревизор и рачуноводствени менаџмент.Како је ЦМА један од најбољих програма са међународном репутацијом, он плаћа више и лако вам доноси посао у компанијама Фортуне 500. Компаније попут 3М, Алцоа, АТ&Т, Банк оф Америца, Боеинг, Царгилл, Цатерпиллар итд. Редовно ангажују ЦМА. Најбољи послови за ЦМА су рачуноводство за управљање и трошкове, финансијски рачуновођа, менаџер финансијског ризика, менаџерско саветовање и управљање учинком итд. Људи такође ангажују ЦМА за њихове укупне функције финансијског одлучивања.

Зашто следити ЦПА?

Имати ЦПА диплому има много предности у односу на рачуновође који су тек дипломирали.

  • Једном када стекнете ЦПА диплому, можете добити лиценцу за рад у било којим великим фирмама и било би вам угодније радити у јавним предузећима.
  • Имаћете знање на стручном нивоу из рачуноводства, ревизије и опорезивања и сматраћете се ауторитетом у овим областима.
  • Отвориће вам се многе могућности за посао. Од руковања процесима потраживања и потраживања до вођења рачуноводства у великим фирмама за вас би био колач.
  • Положити ЦПА је много лакше него положити друге сертификоване, међународно признате дипломе. Зашто? Погледајте проценте пролазности! Много је већи од ЦМА.
  • Данас се види да се мање од 20% људи придружује јавним предузећима, што олакшава људима који имају ЦПА диплому. Поседовање ЦПА лиценце омогућава им да се придруже јавним предузећима без икаквих опасности.
  • Веома мали број сертификата нуди вишеструке могућности за каријеру као ЦПА. Ако постанете ЦПА, моћи ћете да се бавите ревизијом, опорезивањем, менаџмент консалтингом, информационом технологијом и финансијским извештавањем.

Зашто се бавити ЦМА-ом?

Преко 40.000 чланова за 40 година не може бити погрешно. Али ево неких ствари због којих бисте требали да се бавите ЦМА-ом.

  • Ако одлучите да се бавите ЦМА-ом, добићете око 63% више на име компензације за све који нису ЦМА који су повезани са рачуноводственом професијом. Потребно је више од 3-5 година да се повећа 63% у рачуноводственим пословима према индустријским стандардима.
  • Чак и ако већина људи никада није чула за то, питајте професионалце у индустрији. У рачуноводственој индустрији ЦМА је врло цењена ознака. ЦМА цертификат филтрира крему из осредњег.
  • Чак и ако то не желите да урадите, поређење између ЦИМА и ЦМА је природно. Да, број чланова ЦМА-а је мањи од ЦИМА-е. Али већина чланова ЦИМА-е су само из Велике Британије. У случају ЦМА, они имају 40.000 чланова у 100 земаља. А 100 земаља не укључује само све развијене земље; а на листи чланова су и земље у развоју попут Индије, Кине и Блиског Истока.
  • Као и у многим индустријским часописима, примећује се да се више од 80% рачуновођа придружује приватним предузећима. Чак и ако је ЦПА веома достојан степен, ЦМА је практичнији у складу са индустријским стандардима и према потреби рачуноводственог домена
  • Постоји врло мало института попут ИМА. ИМА олакшава студентима ВМА. Када се друге дипломе не нуде само полагањем испита, ИМА их је дизајнирао на другачији начин. Студенти се могу концентрисати на полагање испита, а затим се опустити око сертификације.

Закључак

И једно и друго има предности и недостатке. Стога је тешко пронаћи прави одговор за сваког ученика. Као студент, ако сте и даље збуњени око тога шта да радите, најбоља опција је да урадите обоје. Ако урадите обоје, отвориће вам се невероватна прилика.

Бићете спремни и за јавну индустрију и за приватна предузећа. Отвориће вам се могућности попут ревизије, опорезивања, менаџерског консалтинга, управљања и рачуноводства трошкова, финансијског извештавања, доношења финансијских одлука.

Запамтите да је лако положити ЦМА ако напорно радите. Али чак и ако напорно радите за ЦПА, на путу постоје многе препреке. Добивање лиценце је једно од њих и АИЦПА га не издаје. Изаберите према циљевима у каријери. Али ако желите најуноснију опцију, следите и једно и друго.