Фонд који тоне (одредбе, примери) | Како тонујући фондови раде у обвезницама?

Шта је Синкинг Фунд?

Тонећи фондови нису ништа друго доли фонд или само део префериране акције или обвезнице коју компаније у периодичним интервалима издвајају за постепено враћање дуга или накнадну замену расипне имовине и ово делује као одлично средство које омогућава организација за постизање својих унапред утврђених циљева.

Објашњење

Ако сте икада видели компанију која издаје обвезнице, можда сте знали за пружање фондова који тоне. Да бисмо то разумели, узмимо једноставан пример фонда који тоне како планирамо да купимо нешто на крају године.

  • Рецимо да Том жели да купи телевизор на крају године. Након разговора са супругом Терри, одлучује да отвори засебан штедни рачун и сваког месеца одваја одређени износ како би новац био уштеђен за његову велику куповину на крају године.
  • На крају године, Том сазнаје да је штедећи новац сваког месеца прикупио довољно новца да купи свој ТВ из снова.

Ради на сличан начин. Компанија може имати сврху да откупи део издатих обвезница како би смањила преостали износ или ће можда морати да купи нове машине које би произвеле више производа за компанију. Због тога компанија ствара посебан фонд и сваког месеца одваја одређени износ да би постигла свој циљ. И они то називају „методом тонућег фонда“.

Зашто компаније креирају резерве за тоне фонд?

Ево најважнијих разлога због којих компанија ствара овај фонд -

1. - Поседовање фонда који тоне и издавање обвезница чине обвезнице атрактивнијим:

Купци обвезнице желе једно - да им се исплати главница плус камате на обвезнице. И ако компанија може да смањи ризик од инвестиције, шта више купци обвезница могу да траже. Стварајући засебну одредбу о тоне фондова, компанија осигурава да компанија неће извршити неизмиривање обавеза у време доспећа и као резултат тога, купци обвезница би свој новац вратили са каматама.

# 2 - Стварање резервата за тоне фондова смањује терет компаније у тренутку доспелости:

Компанију не брину камате које треба да плаћају сваког периода, јер је износ прилично оскудан у поређењу са главницом. Стварна емисија је паушални износ главнице. По било коју цену, компанија жели да смањи главницу. Стварањем овог фонда, компанија може откупити одређени део издатих обвезница у сваком периоду, а током доспећа може смањити главницу за половину или више.

# 3 - Стварање резервата за тоне фонда може помоћи компанији да смањи фиксну каматну стопу:

Будући да компанија преузима одговорност за стварање овог фонда за отплату дуга и смањење кредитних ризика за купце обвезница, компанија долази у позицију да у одређеној мери преговара о каматној стопи. Као резултат, компанија такође може да смањи трошкове камата које морају да плате заједно са смањењем износа главнице.

# 4 - Позивна карактеристика фонда који тоне у прилогу издате обвезнице:

Када обвезница смањи кредитни ризик купаца обвезница, тржишни интерес може се смањити. Као резултат, вредност обвезнице би се повећала. Будући да је износ плаћања фиксан за купце обвезница, смањење тржишне каматне стопе може повећати вредност обвезнице. У том сценарију, позивна карактеристика резервисања за фонд за потапање помаже компанији да заузме возачко место. Функција позива омогућава компанији да откупи обвезницу по номиналној вредности или по номиналној вредности. Као резултат, компанија може откупити обвезнице по цени коју желе, чак и ако постоји факторска промена на тржишту.

# 5 - Куповина нових машина без пробијања трошкова:

Компанија такође може створити овај фонд за велике будуће трошкове попут куповине машина. Компанија може створити засебни фонд и ставити одређени износ сваког месеца или године, а затим на крају одређеног периода може купити машине које су предузећу потребне.

Како Синкинг Фунд ради у обвезницама?

Узмимо једноставан пример фонда који тоне да бисмо видели како то функционише.

Рецимо да је компанија П&Р издавала 100 потврда о обвезницама по цени од 1000 долара по обвезници уз плаћање фиксних камата од 5% сваке године у наредних 10 година. Такође су напоменули да би креирали овај фонд како би осигурали да се кредитни ризик у одређеној мери смањи. Такође су напоменули да цертификате обвезница могу откупити по номиналној вредности пре доспећа.

  • Компанију П&Р не брину исплате камата, јер она износи 5.000 УСД сваке године. Оно око чега се брину је пре свега главница.
  • Стога, као што је поменуто, компанија П&Р одлучује да створи резерву за фонд који тоне у износу од 5.000 УСД сваке године, а такође одлучује да откупи 5 сертификата о обвезницама сваке године по номиналној вредности.
  • Као резултат тога, у време доспећа (после 10 година), компанија П&Р би могла откупити 50.000 УСД вредних сертификата, а главница би била само = (100.000 - 50.000 УСД) = 50.000 УСД.

Упозорење за купце обвезница

  • Увек је препоручљиво да предузмете сопствену пажњу пре него што икада купите обвезнице које је издала компанија. Требали бисте размотрити различите аспекте и да ли је било која одредба о тоне који је приложен издатим обвезницама.
  • Будући да ова функција фонда и позива даје предност компанији, боље је прочитати услове и одредбе пре куповине сертификата о обвезницама.

Закључак

Ово је добра опција за компанију када желе да осигурају да се износ главнице знатно смањи. Такође се може чинити да би се кредитни ризик за купце обвезница драстично смањио. Међутим, купци би увек требало да провере да ли постоје неки услови за експлоатацију и ако постоје, на сваки начин избегавајте ту одређену везу.

Потврде о обвезницама треба да буду транспарентне и да буду обострано корисне за обе стране. Ако је створен само у корист компаније, купци обвезница би требало да се одлуче за нешто друго. На крају, на тржишту не недостаје добрих прилика за инвестирање.