Мешовита референца у програму Екцел | Примери (са детаљним објашњењем)

Комбиноване референце у програму Екцел

Мешовита референца у екцелу је врста референце на ћелију која се разликује од друге две апсолутне и релативне, у мешовитој референци на ћелију упућујемо само на колону ћелије или на ред ћелије, на пример у ћелију А1 ако желимо да упућујемо само на А колона помешана референца би била $ А1, да бисмо то урадили потребно је два пута притиснути Ф4 на ћелији.

Објашњење

Мешовите референце су незгодне референце. Знак долара користи се пре реда или колоне за мешовиту референцу. Мешовита референца Екцел закључава колону или ред иза кога се примењује знак долара. Мешовита референца закључава само једну од ћелија, али не и обе.

Другим речима, део референце у мешовитом референцирању је релативан, а део апсолутни. Могу се користити за копирање формуле у редове колона и редова елиминишући ручну потребу за уређивањем. Тешко их је упоредити, али олакшава унос Екцел формула. Значајно смањују грешку јер се иста формула копира. Знак долара када се стави испред слова онда значи да је закључао ред. Слично томе, када се знак долара постави испред абецеде, то значи да је закључао колону.

Ударање тастера Ф4 више пута помаже у промени положаја знака долара. Такође треба приметити да је мешовито

референца се не може залепити у табелу. У табели можемо створити само апсолутну или релативну референцу. За уметање знака долара у Екцел можемо користити Екцел пречицу АЛТ + 36 или Схифт + 4.

Како се користи мешовита референца у програму Екцел? (са примерима)

Овде можете преузети овај Екцел предложак мешовитих референци - Екцел предложак мешовитих референци

Пример # 1

Најлакши и најједноставнији начин разумевања мешовитих референци је помоћу табеле множења у програму Екцел.

Корак 1: Запишимо таблицу множења као што је приказано доле.

Редови и колоне садрже исте бројеве које ћемо помножити.

Корак 2: Убацили смо формулу за множење заједно са знаком долара.

Корак 3: Формула је убачена и сада смо копирали исту формулу у све ћелије. Формулу можете лако копирати повлачењем ручице за попуњавање преко ћелија које морамо копирати. Двапут можемо кликнути на ћелију да бисмо проверили тачност формуле.

Формулу можете погледати кликом на команду прикажи формуле на траци Формуле.

Ако пажљивије погледамо формуле, можемо приметити да се колона „Б“ и ред „2“ никада не мењају. Тако је лако разумљиво где треба да ставимо знак долара.

Резултат табеле множења приказан је доле.

Пример # 2

Погледајмо сада сложенији пример. Табела у наставку приказује прорачун смањења

Каблови у електроенергетском систему. Колоне пружају информације о пољима на следећи начин

  • Врсте каблова
  • Израчуната струја у амперима
  • Детаљи о врстама каблова као
    1. Оцена у Ампереу
    2. Температура околине
    3. Топлотна изолација
    4. Израчуната струја у Амперу
  • Број кабловских кола који раде заједно
  • Дубина укопа кабла
  • Влага тла

Корак 1: Помоћу ових података израчунаћемо истинску оцену кабла у амперима. Ови подаци се прикупљају од Националног удружења за заштиту од пожара у САД, у зависности од кабла који ћемо користити. Прво се ови подаци ручно уносе у ћелије.

Корак 2: За унос формуле у ћелије од Д5 до Д9 и Д10 до Д14 користимо мешовиту референцу на ћелију, као што је приказано на снимку.

Користимо ручицу за повлачење да бисмо копирали формуле у ћелије.

Морамо израчунати истинску оцену (ампере) из датог коефицијента температуре околине, топлотне изолације и израчунатих струја. Овде морамо схватити да их не можемо израчунати релативним или апсолутним референцирањем, јер ће то довести до погрешних израчунавања због неуједначене дистрибуције података. Стога да бисмо то решили, морамо да користимо мешовито референцирање, јер закључава одређене редове и колоне у складу са нашим потребама.

Корак 3: Добили смо израчунате вредности стварне оцене кабла у амперима без грешака или грешака.

Као што видимо из горњег снимка, ред број 17, 19, 21 закључава се помоћу симбола „$“. Ако их не користимо симбол долара, формула ће се променити ако га копирамо у другу ћелију јер ћелије нису закључане, што ће променити редове и колоне коришћене у формули.

Примене мешовитих референци у Екцелу

  • Мешовито референцирање можемо користити за ефикасно руковање подацима за наше релевантне пројекте, као што је објашњено у горњим примерима у којима релативно или апсолутно референцирање чини немогућим коришћење података.
  • Помаже нам у управљању руковањем подацима у окружењу са више променљивих, где подаци за дистрибуцију нису уједначени.