Однос ПЕ (Значење, формула) | Израчунајте зараду вишеструко

Шта је однос ПЕ?

Однос цене и зараде (П / Е) је један од најважнијих показатеља финансијске анализе који аналитичари користе за одређивање како компанија напредује у поређењу са другим компанијама у истом домену и како компанија напредује у поређењу са прошлим перформансама компаније.

ПЕ формула

Однос ПЕ (цена и зарада) превасходно је изведен из вишеструког повраћаја средстава, што значи колико ће година требати да вратите новац. Исто тако, замислите ПЕ као колико година ће требати инвеститору да поврати цену плаћену за удео. На пример, ако је ПЕ вишеструки 10к. То у основи подразумева да је за сваки долар од 1 долара инвеститор платио 10 долара. Отуда ће бити потребно десет година зараде да инвеститор поврати плаћену цену.

Формула односа ЈП = цена по акцији / зарада по акцији

Гоогле је 2. фебруара прогласио Аппле као највреднију компанију - Гоогле Маркет Цапитализатион надмашио је Аппле Маркет Цап. Како се то догодило? Погледајмо изблиза овај пример односа зараде цена - Гоогле ПЕ однос тргује на 30,58к; Међутим, Рацио зараде Аппле цена био је око 10.20к.

извор: ицхартс

Упркос нижем ПЕ вишеструком износу од Аппле-а, Аппле акције су и даље побиједиле. Аппле се вратио -25,8% (негативно) у протеклих 1 годину; међутим, Гоогле је вратио око 30% (позитивно) у одговарајућем периоду.

извор: ицхартс

Неколико брзих питања о овоме за вас?

  • Да ли је Аппле КУПИ?
  • Да ли је Гоогле ПРОДАЈА?
  • Да ли је Аппле сада јефтинији од Гоогле-а?
  • О ком ПЕ говоримо - о напредном омјеру ПЕ или о задњем омјеру ПЕ?
  • Зашто се цене Аппле-а смањују иако има нижи однос ПЕ?

Да бисмо разумели одговор на сва горња питања, важно нам је да разумемо основни и вероватно најважнији параметар процене, тј. ПЕ вишеструки или однос зараде цене.

Такође, проверите зашто се цена за књиговодствену вредност користи за процене банака.

Овај водич за цену зараде усредсређен је на матице и вијке вишеструког ПЕ и покрива следеће теме.

    Калкулација односа зараде цене

    Узмимо брзи пример односа ПЕ са Цолгате-ом и израчунајмо његов вишеструки ПЕ.

    Од 22. фебруара 2016. цена Цолгате по акцији износи 67,6 УСД

    Зарада компаније Цолгате по акцији (заосталих дванаест месеци) износи 1,509

    Однос цене или формула односа односа = 67,61 $ / 1,509 = 44,8к

    Једноставно, као што сте видели да уопште није тешко израчунати однос ПЕ :-)

    Примери ПЕ односа

    Метод # 1Упоредите историјски однос зараде компаније

    Графичко тумачење ПЕ Мултипла није никаква ракетна наука. Ако се питате како да направите овај графикон односа односа зараде, можете погледати графиконе инвестиционог банкарства.

    Графикон односа зараде цена помаже инвеститорима да визуализују процењивач вишекратник деоница или индекса током одређеног временског периода. У овом примеру примера графикона односа зараде цена приказан је компанија која се зове Фоодланд Фарси током периода марта’02 до марта’07.

    Горњи графикон упоређује тренутни вишеструки ПЕ вишеструки однос са историјским односима зараде цена. Примећујемо да горњи графикон означава да је залиха прецењен у поређењу са историјским вишеструким ПЕ.

    Исто тако, из горњег односа зараде цена Банд Цхарт, примећујемо да се деоница тргује по опсегу горње цене зараде од 20,2к, што подразумева веће процене у поређењу са историјским односима.

    Можете припремити исте графиконе за однос цене и готовинског тока, ЕВ према ЕБИТ формули итд.

    Метод 2 - Упоредите однос зараде компаније са осталим компанијама у сектору.

    Погледајмо ПЕ вишекратника Цолгате-а и његово поређење са индустријом. Шта запажате?

    Извор - Ројтерс

    Примећујемо да је Цолгате-ов однос зараде цена 44,55к; међутим, однос зараде у индустрији је 61,99к. То подразумева да са једне стране Цолгате тргује на приближно 44 пута већа од зараде, индустрија тргује на отприлике 62 пута већа од његове зараде. Ово је безвезе; желели бисте да платите 44 УСД по зарадама за Цолгате, уместо да се одлучите за 62 УСД по зарадама за индустрију.

    Метод # 3 - Тумачење употребом упоредивог комп

    Горња табела није ништа друго него упоредни комп. Упоредни пример садржи све релевантне индустријске конкуренте, његове финансијске прогнозе и важне параметре процене. У овој табели смо узели у обзир само ПЕ вишеструко (јер је ово вишеструка расправа о ПЕ).

    Неколико питања у вези са горе датом табелом -

    • Која је најјефтинија залиха?
    • Који је најскупљи?

    Надам се да сте пронашли одговоре; претпоставити не би требало да буде превише тешко. Заронимо у образложење истог.

    Која је најјефтинија залиха?
    1. Просечни однос зараде крајње цене је 19,2к. Постоји само једна акција која је нижа од овог просечног односа зараде по почетној цени, тј. Компанија БББ.
    2. Слично томе, ако погледате просечни прослеђени вишеструки ПЕ, компанија БББ има нижи однос зараде по терминској цени од одговарајућих просека.
    3. Строго из ове Цомп табеле примећујемо да је компанија БББ најјефтинија акција.
    Која је најскупља залиха?
    1. Постоје 3 залихе чији је однос задњег ПЕ већи од просечног задњег односа ПЕ. Компанија ААА, ЦЦЦ и ДДД
    2. Од ове 3, тешко је пронаћи најскупље залихе стриктно на основу односа задњег ПЕ (сви су ближи пратећем ПЕ од 23к
    3. Упоредимо сада однос ПЕ за ове 3 акције. Примећујемо да за 2016. годину Стоцк ДДД има највећи однос ПЕ према напред (28,7к у 2016Е и 38,3к у 2017Е)
    4. То имплицира да је ДДД дионица најскупља дионица из горње табеле.

    Иако је формулу односа зараде цене лако израчунати, треба имати на уму следеће важне тачке у вези са ПЕ вишеструким.

    • Две компаније могу имати различите изгледе за раст.
    • Квалитет зараде може се разликовати - тј. Зарада једне компаније може бити нестабилнија од зараде друге
    • Снага биланса стања две компаније може бити различита.

    Понекад се као разлог због којег се не купује акција наводи висок мултипликатор ПЕ. Међутим, брзорастућа предузећа су обично повезана са високим ПЕ. Очигледно је да улагање у компаније које брзо расту може бити исплативо. Због тога вишеструки ПЕ вишеструко не би требало спречавати инвеститоре да улажу у акције.

    Како пронаћи циљану цену помоћу односа зараде цена?

    Не само да нам је важно да схватимо да ли је акција КУПОВИНА или ПРОДАЈА, већ је подједнако важно разумети и циљну цену акције која се разматра.

    Шта је циљна цена? - није ништа друго до оно што очекујете да буде цена акције, рецимо на крају 2016. или 2017. итд.

    Погледајмо следећи пример односа ЈП ПЕ.

    Претпоставимо то ВаллСтреетМојопослује у сектору услуга заједно са својим вршњацима - ААА, БББ, ЦЦЦ, ДДД, ЕЕЕ, ФФФ, ГГГ, ХХХ.

    Да би се пронашла циљна цена од ВаллСтреетМојо, требало би да пронађемо просечно заостало ПЕ и напредне ПЕ. Примећујемо да је просечни однос ПЕ иза 56,5к, а предњи ПЕ однос 47,9к и 43,2к.

    ВаллСтреетМојо’с Циљна цена = ЕПС (ВаллСтреетМојо) к Однос ПЕ према напред

    Претпоставимо тоВаллСтреетМојо 2016Е и 2017Е ЕПС је 4 УСД, односно 5 УСД.

    С обзиром на горе наведену вишеструку формулу ПЕ,

    ВаллСтреетМојо 2016Е Циљна цена = 4 к 47,9 УСД = 191,6 УСД

    ВаллСтреетМојо 2016Е Циљна цена = 5 УСД к 43,2 = 216 УСД

    Теоретски, циљне цене изгледају добро. Практично циљне цене изгледају погрешно!

    Зашто?

    Циљне цене изгледају погрешно због присуства одступања у упоредној табели коју смо припремили. Имајте на уму да ХХХ има однос зараде цена ближи 200к. Могу бити разни разлози за висок омјер зараде цена од ХХХ; међутим, овде смо да пронађемо одговарајућу циљну цену за ВаллСтреетМојо.

    Да бисмо пронашли тачну циљну цену, морамо уклонити одступања попут ХХХ, ревидирати упоредиву табелу и пронаћи нови просечни вишеструки ПЕ. Користећи ове модификоване ПЕ вишеструке, можемо поново израчунати циљну цену.

    Ревидирано ВаллСтреетМојо 2016Е Циљна цена = 4 к 17,2 = 68,8 УСД

    Ревидирано ВаллСтреетМојо 2016Е Циљна цена = 5 к 18,2 = 91 УСД

    Однос зараде у индустрији и земљи

    Ако немате приступ плаћеним базама података као што су Блоомберг, Фацтсет, Фацтива, онда можете погледати неке бесплатне ресурсе за такве податке -

    • Веб локација Дамодарана
    • Иахоо Ратиос

    Поред тога, ако желите да погледате различите ПЕ вишеструке земље, можете погледати следеће ресурсе -

    • Иардени Ресеарцх

    Образложење коришћења ПЕ односа

    • ПЕ вишеструки је најчешће коришћени вишеструки капитал. Разлог томе је његова доступност података. Можете лако пронаћи и историјску зараду, као и предвиђену зараду. Неке веб странице на које можете да се обратите су Иахоо Финанце или Реутерс
    • Ако ово упоредите са техником вредновања дисконтованог новчаног тока, овај приступ процене вишеструког заснован на ПЕ није осетљив на претпоставке. У ДЦФ, промена у претпоставкама ВАЦЦ или стопе раста може драматично променити процене.
    • Може се користити за упоређивање компанија унутар сектора и тржишта која имају сличне рачуноводствене политике.
    • Потребан напор је релативно мањи. Типични ДЦФ модел може потрајати 10-15 дана од времена аналитичара. Међутим, упоредни ПЕ комп може се припремити за неколико сати.

    Ограничења

    • Ризик биланса стања се не узима у обзир. То имплицира да се основни положај компаније не одражава тачно у ПЕ Мултипле. На пример, однос готовине, тренутни однос и однос киселинских тестова итд. Нису узети у обзир
    • Новчани токови се не узимају у обзир. Новчани токови из пословања, новчани ток од инвестиција и новчани ток од финансирања нису приказани у овом односу зараде цена.
    • Различита структура дуга према капиталу може имати значајан утицај на зараду компаније. Зарада може да варира у великој мери за компаније које имају дуг због компоненте плаћања камата која утиче на зараду по акцији.
    • Не може се користити када је зарада негативна. Нпр. Бок Инц. Не можете једноставно пронаћи ПЕ Мултипле за такве непрофитабилне компаније. У таквим случајевима се мора користити нормализована зарада или вишеструки прослеђивач.
    • Зарада подлеже различитим рачуноводственим политикама. Управа може лако њиме манипулисати. Кратко ћемо погледати овај пример односа ПЕ у наставку.

    Претпоставимо да постоје две компаније - компанија АА и ББ. Замислите ове компаније као једнојајчане близанце (знам да то није могуће за компаније :-), али на тренутак у сценарију плавог неба, претпоставимо да је то тако). Идентична продаја, трошкови, клијенти и готово све што је могуће.

    У таквом случају не бисте требали да преферирате куповину одређене акције, јер би процене обе компаније требало да буду исте.

    Представљамо вам мали преокрет сада. Под претпоставком да АА следи Страигхт Лине амортизацију, а ББ следи убрзану политику амортизације. Ово је једина промена између две компаније. Равне линије једнаке су амортизацији током корисног века трајања. Политика убрзаног умањења рачуна наплаћује већу амортизацију у почетним годинама и нижу амортизацију у последњим годинама.

    Да видимо шта ће се догодити са њиховим проценама?

    Као што је горе напоменуто, ПЕ вишекратник АА износи 22,9к, док ПЕ ПЕ вишекратник ББ износи 38,1к. Па који ћете купити? С обзиром на ове информације, склони смо фаворизирању АА јер је његов ПЕ вишеструки нижи. Међутим, оспорава се сама наша претпоставка да су ове две компаније једнојајчани близанци и да треба да врше исте процене јер смо користили ПЕ Мултипле. За решавање таквих проблема можемо користити друге омјере попут ЕВ / ЕБИТДА; међутим, на ту расправу доћи ћемо у другом посту. Тренутно имајте на уму да ПЕ односи имају озбиљна ограничења у својој универзалној примени.

    Из горе наведеног разлога препоручује се и коришћење зараде као зараде пре изузетних предмета.

    Закључак

    Односи ПЕ остају једна од широко коришћених методологија вредновања. Са једне стране, однос зараде цена је врло лако израчунати и разумети; међутим, његова примена може бити врло сложена и најзахтевнија. Будите пажљиви приликом разматрања односа зараде цена и узмите у обзир не само однос задњег ПЕ, већ и просли однос ПЕ да бисте пронашли одговарајућу циљну цену.

    ПЕ Ратио Видео

    Надам се да вам се свидео овај чланак. Срећно!

    Корисни постови

    • Формула односа киселинског теста
    • Раст цене која зарађује
    • Однос П / БВ
    • Однос вредности предузећа и вредности капитала
    • <