Метода амортизације праве линије (дефиниција, примери)

Шта је метода директне амортизације?

Метода директне амортизације је једна од најпопуларнијих метода амортизације где се средство равномерно амортизује током корисног века трајања, а трошкови средства равномерно се распоређују током корисног и функционалног века трајања. Дакле, трошак амортизације у билансу успеха остаје исти за одређено средство током периода. Као такав, биланс успеха се троши равномерно, као и вредност средства у билансу стања. Књиговодствени износ средства у билансу стања смањује се за исти износ.

Цолгате-ов правилан метод амортизације

извор: Цолгате СЕЦ Филингс

  • Цолгате следи линеарну методу амортизације. Његова имовина укључује земљиште, зграду, машине и опрему; сви се пријављују по трошковима.
  • Корисни век машина и опреме креће се од 3 до 15 година
  • Корисни век зграде је нешто дужи од 40 година.
  • Такође, имајте на уму да се амортизација не извештава одвојено у Цолгате-у. Укључени су у трошкове продаје или продају, опште и административне трошкове.

Формула

Метода директне амортизације може се израчунати помоћу следеће формуле:

или

Линеарни метод израчунавања линеарне амортизације има следеће кораке:

  1. Утврдите почетни трошак средства у тренутку куповине.
  2. Одредите спасоносну вредност средства, тј. Вредност по којој се средство може продати или отудити након истека корисног века трајања.
  3. Одредите корисни или функционални век трајања средства
  4. Израчунајте стопу амортизације, тј. 1 / век употребе
  5. Помножите стопу амортизације са трошковима средства умањеним за трошкове спашавања

Вредност коју добијамо након праћења горе наведених линеарних метода корака амортизације је трошак амортизације који се сваке године одузима у билансу успеха до корисног века употребе средства.

Примери метода директне амортизације

Претпоставимо да је предузеће купило машину за 10.000 долара. Проценили су да је век употребе машине 8 година, а вредност опоравка од 2.000 долара.

Сада, према линеарној методи амортизације:

  • Цена средства = 10.000 УСД
  • Вредност спашавања = 2000 УСД
  • Укупни трошкови амортизације = Трошак имовине - Вредност спашавања = 10000 - 2000 = 8000 УСД
  • Корисни век употребе имовине = 8 година

Дакле, годишњи трошак амортизације = (Трошак средства - Трошак спашавања) / Корисни век = 8000/8 = 1000 УСД

Отуда ће компанија амортизовати машину за 1000 долара сваке године током 8 година.

  • Такође можемо израчунати стопу амортизације с обзиром на годишњи износ амортизације и укупан износ амортизације који је годишњи износ амортизације / укупан износ амортизације
  • Дакле, стопа амортизације = (годишњи износ амортизације / укупан износ амортизације) * 100 = (1000/8000) * 100 = 12,5%

Рачун амортизације биланса стања ће изгледати доле током 8 година живота машине:

Рачуноводство

Како прилагодити трошкове амортизације у билансу стања, билансу успеха и извештају о новчаном току?

Као што се може видети из горње табеле - На крају 8 година, тј. По истеку корисног века употребе, машина је амортизовала на вредност спашавања.

Сада ћемо детаљно испитати како се овај трошак терети у билансу стања, билансу успеха и извештају о новчаном току. Узмимо горњи пример машине:

  1. Када се машина купи за 10000 УСД, готовина и готовински еквиваленти се смањују за 10000 УСД и премештају у линију некретнина, постројења и опреме биланса стања.
  2. Истовремено, одлив од 10000 долара приказан је у извештају о новчаном току.
  3. Сада ће 1000 долара бити наплаћено у биланс успеха као трошак амортизације током 8 непрекидних година. Иако се сав износ плаћа за машину у тренутку куповине, међутим, трошак се наплаћује током одређеног временског периода.
  4. Сваке године 1000 долара се додаје на контни рачун биланса стања, тј. На некретнине, постројења и опрему. То се назива акумулирана амортизација. Ово служи за смањење било које књиговодствене вредности средства. Тако ће након 1. године акумулирана амортизација износити 1000 УСД, након 2. године 2000 УСД и тако даље ... до краја 8. године биће 8000 УСД.
  5. Након завршетка корисног века употребе машине, књиговодствена вредност имовине износиће само 2000 америчких долара. Управа ће продати имовину, а ако се прода изнад вредности спашавања, добит ће бити евидентирана у билансу успеха или у супротном губитак ако се прода испод вредности спашавања. Износ зарађен након продаје средства биће приказан као прилив готовине у извештају о новчаним токовима, а исти ће се унети у ред готовине и новчаних еквивалената биланса стања.

Предности

  • То је најједноставнији начин амортизације имовине.
  • То је најчешће коришћена и лако разумљива метода.
  • Не укључује сложене прорачуне; стога су шансе за грешке мање.
  • Будући да је средство једнообразно амортизовано, то не узрокује промене у добити или губитку услед трошкова амортизације. Супротно томе, друге методе амортизације могу имати утицаја на варијације биланса успеха.

Последње мисли

У чланку смо видели како се метода линеарне амортизације може користити за амортизацију вредности средства током корисног века трајања средства. То је најједноставнији и најједноставнији начин амортизације где се трошкови средства амортизују једнолико током његовог корисног века трајања.