Формула опортунитетних трошкова | Корак по корак израчунавање

Формула за израчунавање опортунитетних трошкова

Опортунитетни трошак је трошак следеће опроштене најбоље алтернативе. Када предузеће мора да се одлучи међу алтернативним опцијама, изабраће ону која му пружа највећи повраћај. Искрено говорећи, не постоји тако посебно договорено или дефинисано на математичкој формули за израчунавање опортунитетних трошкова, али постоје одређени начини да се о тим опортунитетним трошковима размишља на математички начин и формула у наставку је један од њих.

Међутим, ова вредност се може или не мора увек мерити у новцу. Вредност се такође може мерити другим техникама, на пример задовољством или временом.

Једна релативна формула за израчунавање опортунитетних трошкова може бити -

Ако размишљамо о цени оваквих прилика, онда је једначину врло лако разумети и она је једноставна.

Примери

Овде можете преузети овај образац Екцел формуле опортунитетне цене - Предложак Екцел формуле опортунитетне цене

Пример # 1 - Релианце ЈИО

Релианце Јио Инфоцомм Лтд (познат и као Јио), оператер мобилне мреже у Индији у власништву компаније Релианце Индустриес са седиштем у Мумбаију.

Услуга која је за све кориснике покренута 5. септембра 2016. године са „понудом добродошлице“ првобитно је уведена у бета верзији за запослене у компанији Релианце тек 27. децембра 2015. године, поводом обележавања осамдесет и треће годишњице рођења Дхирубхаи Амбанија, који је био оснивач компаније Релианце Индустриес.

Уводна понуда намамила је многе индијске купце и успела је да добије 72 милиона главних купаца у прва три месеца од лансирања, али касније је компанија одлучила да продужи своје бесплатне додатке за још три месеца када је имала другу могућност да стварно наплати купцу и зарадити приход и стога је изабрао да опрости, то је још једна најбоља алтернатива за то што својим купцима нису одлучили да наплаћују услуге.

Релианце Јио Инфоцомм је у ствари пропустио прилику за приход од 800 милиона долара (што је 5.400 цроре), као што је горе поменуто, нудећи додатних три месеца бесплатних бесплатних услуга, односно бесплатних услуга за својих 72 милиона Приме купаца који су били спремни да им плате од 1. априла.

Пример # 2 - Паитм Инвестмент Опп

Паитм је индијска компанија за дигитални новчаник и платни промет за е-трговину, са седиштем из НОИДА С.Е.З у Индији. Паитм је доступан на десет индијских језика и нуди случајеве коришћења на мрежи попут плаћања комуналних рачуна, путовања, филмове, допуне путем мобилних уређаја и резервације догађаја, као и плаћања у продавницама у продавницама прехрамбених производа, поврћу и воћу, ресторанима, апотекама, паркингу, путарине и образовне институције са КР кодом компаније Паитм Паитм, која је тренутно такође компанија која доноси губитке и која тек треба да се докаже када је реч о пословном моделу и пружању дугорочних одрживих производа.

Берксхире, светски позната фирма која има тржишну капитализацију од око 500 милијарди долара. На основу својих прошлих рекорда, познат је и по једном од најоштријих и најоштријих инвеститора на свету. Берксхире је одлучио да преузме удео од 3 до 4% у главном платном промету са 2.500 круна (око 356 милиона долара).

Сад се поставља питање зашто и шта је Берксхире навело да инвестира у Паитм чији су губици износили 900 круна, док је приход долазио око 829 круна, а у претходној години његов губитак је износио 1,497 круна? Каква су његова очекивања од те инвестиције?

Берксхире је био свестан финансијске могућности коју је на индијском тржишту могао да пружи. Не бих волео да то пропустим. Дакле, овде ће опортунитетни трошак за Берксхире износити 2500 круна, онолико лако колико је могао изабрати било коју другу компанију која котира на берзи са компанијом која доноси профит.

Калкулатор опортунитетних трошкова

Можете да користите следећи калкулатор опортунитетних трошкова.

Повратак следеће најбоље одабране алтернативе није изабрана
Повратак изабране опције
Формула опортунитетних трошкова
 

Формула опортунитетних трошкова =Повратак следеће најбоље одабране алтернативе - Повратак одабране опције
0 – 0 = 0

Тумачење

  • Опортунитетни трошак је вредност нечега када се одабере одређени начин деловања. Благодати или вредности од којих сте се одрекли могу се односити на одлуке у вашем личном животу, у организацији, земљи или привреди, у животној средини или на владином нивоу.
  • Овакве одлуке обично укључују ограничења попут времена, социјалних норми, ресурса, правила и физичке стварности.
  • Инвеститор у потпуности уновчава када одлучи да је тржиште прецењено. Ово ће драматично смањити њихов ризик по цену могућности потенцијалног приноса који се улаже.
  • Још један пример где студент узима у обзир трошкове четворогодишњег универзитетског образовања израчунавањем укупних трошкова хостела, школарине и осталих трошкова за тај период. Такође би у своје калкулације могли да урачунају трошкове могућности пропуштања четворогодишње плате.
  • Произвођач слушалица суочен је са здравом конкуренцијом јефтиних производа са сличним дизајном. Могу да одлуче да повећају квалитет израде (на пример, Аппле) како би конкуренција изгледала и осећала се релативно јефтино. Опортунитетни трошак новог дизајна производа биће повећани трошкови и његова неспособност да се надмеће по цени.
  • Опортунитетни трошкови су заиста свуда и јављају се приликом сваке наше одлуке било да смо велики или мали.

Израчун опортунитетних трошкова у програму Екцел

Урадимо сада исти пример трошкова трошкова у програму Екцел. Ово је врло једноставно. Морате навести два улаза за повратак следеће најбоље одабране алтернативе и повратак изабране опције. Можете лако израчунати однос у приложеном предлошку.

Опортунитетни трошак биће -