Банковна меница (значење, примери) | Три најбоље врсте банковних меница

Шта је меница банке?

Банковна меница, такође позната као банкарски чек, је финансијски инструмент који се купује од банке и користи се за накнадну дознаку друге стране. Друга странка, у одређеном времену, може да представи овај нацрт у било којој банци да повуче износ новца наведен у нацрту. То је гаранција која је доступна носиоцу нацрта да ће по предаји истог добити наведени износ.

Нацрт захтева је врло ефикасан / популаран у Азији и Британији. То није врло ефикасно у Сједињеним Државама, али неке банке раде финансијске гаранције својим финансијским инструментима, који се тамо користе. Веома је оригиналан и један од најсигурнијих начина за пренос значајног износа и за неке велике куповине.

Врсте меница банке

Сада разговарамо о разним врстама које су следеће:

# 1 - Новчане налоге

У овом типу, где се наведени износ преноси са једног места на друго. Банке то такође издају у име клијената. Налози се шаљу са једног места на друго. Такође је финансијски инструмент и банка преузима одговорност да исти дозначи на презентацији налога пред њима.

# 2 - Нацрт потражње

Нацрти потражње су једна од врста нацрта. Користи се тамо где платиша и примаоци нису на истом месту. Новац се пребацује на банковне рачуне прималаца полагањем менице. Много дана данас се финансијске трансакције одвијају путем ове методе.

# 3 - Овјерене провјере

Овлашћени чекови су врло типична врста банкарских чекова. Новац се путем банке шаље на банковни рачун примаоца и банка од тога наплаћује одређени износ провизије. То је један од најсигурнијих начина преноса новца.

Примери менице банке

Пример # 1

Схини је намеравала да набави спортски аутомобил за себе. Након пуно истраживања тржишта, одлучује се да купи најновију марку хонда цивиц, која је била доступна. Затим се обратила дилеру да би сазнала цене и друге формалности. Трговци су затражили промају наведене количине аутомобила. Трговци не желе да ризикују исплату. Због тога су тражили нацрт, јер је износ ризика који се укључује у пословање путем промаја много мањи од оног који се обавља кроз провере. Стога је целокупна трансакција извршена путем нацрта захтева. Схини је отишао у банку и купио провизију од око 7.000 америчких долара и обавио све формалности са дилерима.

Пример # 2

Мој Рои је отишао да се упише на банкарски курс у Торонту. Институт га је замолио да плати таксе путем меница захтева када је тражио да их плати чеком. Руководство института одбило је његов захтев тражећи нацрт захтева или оверену проверу.

Предности

Неке од предности су следеће.

  • Корисност: Они су згодан финансијски алат. Једноставан је за употребу и има високу вредност на тржишту за поравнање финансијских трансакција.
  • Повољно за велике трансакције: Овај алат се обично користи у случају значајних трансакција попут куповине аутомобила, куће или било каквих вредних предмета. Могу се извући за било који износ укључене суме и то је загарантовано средство плаћања. Стога помаже странкама да искористе корист од великих количина трансакција.
  • Ризик: Ризик који је укључен у ову врсту банкарских чекова је занемарљив. Због тога се велике трансакције могу поуздано обавити помоћу овог алата. Мере безбедности су врло добро успостављене за ову врсту алата у поређењу са чековима или другим средствима.
  • Аутентичност: То је врло овјерен алат. Није преносив без одговарајућих формалности. Дакле, свака шанса за фалсификовање итд. Нема никакве везе с тим. Банка издаје менице са свим формалностима, а прималац мора само да предочи меницу банци да дозначи износ. Гарантована опција плаћања овом врстом алата такође додаје аутентичност.

Мане

Неки од недостатака су следећи.

  • Мало скупо: Издавање нацрта потражње је мало скупо. Банка наплаћује одређени износ који премашује износ за пренос. Свака банка има различите трошкове, што зависи од броја меница које треба извршити. С друге стране, странама је погодније да потпишу чекове, а не да посете филијалу банке ради издавања меница.
  • Дуготрајан: Процес издавања банковних рачуна је дуготрајан. Начин добијања менице је само преко банака. Особа треба лично да посети филијалу банке да би узела меницу. Такође, прималац мора да банци преда нацрт на дознаку. Стога данас банке прихватају интернетске трансакције које не само да штеде вријеме већ и новац.
  • Рок: Постоје рокови за представљање нацрта пред банком. Ако су менице нешто старије (на пример, две недеље), банка одбија дознаку, а поступак поврата такође захтева време са становишта пошиљаоца. Рокови за рад на нацртима су много мањи у поређењу са проверама. Стога се данас финансијске трансакције решавају чековима или мрежним методама.

Закључак

Због аутентичности и без фактора ризика, банкарски чек је популаран. Сигурносне мере су овде веома виталне. Нико не може злоупотребити овај инструмент због његовог процеса.

Али ограничење овог поступка је да је поступак плаћања преко банкарског чека врло дуготрајан. То није ликвидно средство, тако да има неке формалности које га чине мало гломазним. У овом брзом ритму живота, ако ћемо сачекати таква кашњења, заостајаћемо. Највећи проблем ове врсте инструмената је тај што је веома спор и скупљи је од чекова и плаћања путем Интернета. Упркос загарантованим дознакама, банке понекад могу отказати трансакцију због неких упита.

Стога су данас интернетске трансакције преовлађујуће. Али за неке значајне финансијске трансакције, неки конзервативни или ризични појединци бирају банкарски чек као једну од својих најбољих опција.