Означи тржишним рачуноводством (дефиниција, примери) | Чланци у часопису

Шта је ознака тржишног рачуноводства?

Означи тржишним рачуноводством означава евидентирање вредности билансне активе или пасиве по тренутној тржишној вредности са циљем да се пружи поштена процена финансијских средстава предузећа. Разлог за маркирање одређених хартија од вредности је давање праве слике и вредност је релевантнија у поређењу са историјском вредношћу.

Примери

# 1 - Пример хартија од вредности доступних за продају

Хартије од вредности доступне за продају најчешћи су пример тржишног рачуноводства. Средство расположиво за продају је финансијско обезбеђење које може бити у облику дуга или капитала купљеног за продају хартија од вредности пре него што достигне своју доспелост. У случају хартија од вредности које немају рок доспећа, те хартије од вредности ће се продати пре дужег периода за који се те хартије од вредности углавном држе.

Свака добит или губитак услед колебања тржишне вредности имовине класификоване као расположиве за продају биће пријављени на другом рачуну свеобухватне добити у одељку капитала биланса стања.

# 2 - Пример за трговање

Још један типичан пример тржишног рачуноводства; Имовина која се држи ради трговања је финансијска хартија од вредности која може бити у облику дуга или капитала и купује се ради продаје хартије од вредности у кратком периоду, који је обично краћи од годину дана.

Добици и губици услед колебања тржишне вредности имовине класификоване као расположиве за трговање биће приказани као нереализовани добици или губици у билансу успеха.

Чланци у часопису

# 1 - Доступне хартије од вредности за продају

У овом случају, вредност средства се записује или повећава према тржишној вредности, а добитак / губитак се књижи; на пример. Власничке акције у вредности од 10.000 америчких долара купују се 1. септембра 2016. године. Од 31. децембра 2016. године (тј. На крају финансијске године 2016) вредност ових капиталних акција износи 8.000 америчких долара.

Под претпоставком да су ове власничке акције доступне за продају, хартије од вредности треба да се евидентирају по тржишној вредности. Ознака за књижење књиговодствених дневника биће следећа:

Губитак по основу хартија од вредности расположивих за продају климаДр.$ 2,000
До инвестиција расположивих за продају климаЦр.$ 2,000

У билансу стања, улагања ће бити приказана у новом износу од 8.000 УСД (10.000 - 2.000 УСД), а губитак ће бити евидентиран у осталом свеобухватном приходу.

Сада, под претпоставком да је на крају следеће обрачунске године, тј. 31. децембра 2017. године, тржишна вредност ових капиталних акција износила 11.000 УСД. У поређењу са претходном годином, добитак је 3.000 УСД.

Ознака за књижење рачуноводственог записа за исти биће следећа:

Инвестиције доступне за продајуДр.$ 3,000
Да бисте добили на хартијама од вредности расположивим за продају климаЦр.$ 1,000
Губитак по основу хартија од вредности расположивих за продају климаЦр.$ 2,000

Губитак из претходне године отписује се из прве расположиве добити, а ако постоји вишак добитка изнад и изнад губитка, онда се у књигама евидентира као добитак од хартија од вредности.

У овогодишњем билансу стања инвестиције ће бити приказане у новом износу од 11.000 УСД (8.000 + 3.000 УСД), а нето добитак од 1.000 УСД биће забележен у осталом свеобухватном приходу, а истовремено ће губитак износити 0 УСД .

# 2 - Задржано за трговање

Отвара се посебан рачун познат као „Исправљање фер вредности хартија од вредности“, који ће бити приказан на лицу биланса стања заједно са рачуном хартија од вредности. Свако повећање или смањење фер вредности треба прилагодити на овом рачуну. нпр. Власничке акције у вредности од 10.000 УСД купују се 1. септембра 2016. године. Од 31. децембра 2016. године (тј. на крају финансијске године 2016) вредност ових капиталних акција износи 12.000 УСД.

Разлика од 2.000 америчких долара је добит на основу обележавања ових хартија од вредности на тржишту. Ознака за тржишно рачуноводство Унос дневника за исти биће следећи:

Прилагођавање фер вредности хартија од вредности А / цДр.$ 2,000
До неоствареног добитка / губитка А / цЦр.$ 2,000

У билансу стања, имовина ће се приказати под текућим улагањима на следећи начин:

Средства доступна за трговање$ 10,000
Додај: Прилагођавање фер вредности хартија од вредности$ 2,000$ 12,000

Сада је у другој обрачунској години која се завршава 31. децембра 2017. вредност ових капиталних акција 9.000 УСД. У другој години губитак који треба признати је 3.000 УСД. Књиговодствене евиденције за исте биће следеће:

Нереализовани добитак / губитак климаДр.$ 3,000
Прилагођавању фер вредности хартија од вредности А / цЦр.$ 3,000

У билансу стања, имовина ће се приказати под текућим улагањима на следећи начин:

Средства доступна за трговање$ 12,000
Мање: Прилагођавање фер вредности хартија од вредности$ 3,000$ 9,000

Напомена: Ако постоји било каква дивиденда зарађена продајом ових хартија од вредности, она ће се исказати као други приход у билансу успеха, без обзира на врсту класификације имовине.

Означите тржишним рачуноводством наспрам историјског рачуноводства

  • Рачуноводствени подаци су историјски. Ако се средство купи, трошак који се плаћа за стицање средства, заједно са свим повезаним трошковима за довођење средства на његово место у потребном стању, такође се може додати трошку куповине. Овај трошак се затим амортизује из године у годину, а нето вредност се одражава у билансу стања предузећа.
  • Ова вредност је независна од тржишне вредности. Тржишна вредност може бити већа од, једнака или чак нижа од нето вредности амортизоване имовине евидентиране у пословним књигама. Рачуноводство не узима у обзир тржишну вредност.
  • Евидентирано се врши у историји због једног од основних рачуноводствених принципа обазривости. Према овом принципу, од рачуновођа се очекује да буду опрезни док препознају добитке.
  • Ако тежимо да своју имовину проценимо на тржишну вредност, препознаћемо нереализоване добитке у књигама. Даље, у већини случајева не постоји одређена основа за достизање тржишне вредности.
  • Дакле, књижење имовине по књиговодственој вредности може на крају пружити врло нереалну слику корисницима финансијских извештаја.
  • Постоје одређени изузеци од горњег правила о приказивању имовине по историјској вредности на лицу биланса стања. Према рачуноводственим стандардима, одређена имовина се приказује експлицитно по тржишној вредности на крају обрачунског периода. Ово правило је специфичније дизајнирано за финансијске инструменте, а не за дугорочну физичку имовину попут земљишта, зграде, рачунара итд.
  • Разлог за означавање ових хартија од вредности на тржишној вредности даје тачну слику, а вредност је релевантнија у поређењу са историјском вредношћу. Финансијске хартије од вредности су генерално нестабилне, а тржишна вредност је једина стварна вредност ових хартија од вредности, углавном ако је та имовина класификована као расположива за продају или трговање.