Почетна јавна понуда (дефиниција, примери) | Како функционише ИПО процес?

Шта је почетна јавна понуда (ИПО)?

Иницијална јавна понуда (ИПО) је поступак у којем се акције приватних компанија први пут котирају на берзи ради омогућавања трговине својим акцијама јавности, а то омогућава приватној компанији да прикупи капитал за различите инвестиције.

Узмимо пример да бисмо ово разумели.

  • Мицхеле има књижару, што је врло исплативо. Она чува све древне књиге из старих времена и има пристојну количину верних купаца. Сматра да треба да прошири посао како би могла да одлази у различите градове где би више људи волело њену колекцију.
  • Она има профитабилан посао, али нема новца за изградњу више продавница у различитим градовима. А такође не жели да се задужује. Стога, она одлучује да иде на Иницијалну јавну понуду.
  • Она контактира локалну инвестициону банку, а инвестиционе банке цене њену књижару. Инвестициона банка сазнаје да је процена њене књижаре 400.000 америчких долара. И саветовали су Мицхеле да треба да изађе на ИПО од 20.000 акција нудећи сваку деоницу по 20 долара.
  • Мицхеле одлучује да задржи 50% власништва, а остатак акција издаје по цени од 20 долара по акцији. Мицхеле распрода све своје акције и сада има 200 000 УСД за изградњу више продавница у различитим градовима. Мицхеле гради 4 продавнице у 4 града и од тада постаје профитабилнија.

Сврха је стварање средстава продајом акција компаније јавности. То је најбољи излаз за оне који не желе да иду на дугорочне кредите.

Како функционише почетна јавна понуда?

Почетна јавна понуда није само показатељ да приватној компанији треба више капитала да подстакне њен раст; такође је симбол да је посао оставило трага на мапи света.

Не иду сва предузећа за прикупљање капитала. Само неколицина оних који сматрају да су довољно конкурентни да би постали велики, само иде на почетну јавну понуду. Али ИПО није све кревет ружа. Са недавним Сарбанес-Оклеи Ацтом, ИПО је постао напоран процес који не само да кошта посао више новца; али и више регулаторних захтева, које врло мало компанија може да испуни.

Имајући то у виду, следећи кораци које требате предузети ако желите да своју приватну компанију изнесете у јавност -

# 1 - Одлучите зашто идете на ИПО

Знамо да је разлог због којег идете на ИПО прикупљање новца. Али зашто желите да сакупљате новац? Да ли желите да проширите своје пословање? Да ли желите да идете на унапред интегрисану интеграцију? Да ли желите да диверзификујете своје пословање? Без обзира које разлоге имате, пребројте их и пређите на следећи корак.

извор: Алибаба С1 Филингс

# 2 - Унајмите инвестициону банку

Једном када разјасните зашто је то суштинска опција, следећи корак је проналажење инвестиционе банке која може радити као гаранти за ваш ИПО процес. Овај корак је пресудан. Јер много тога зависи од инвестиционе банке. Дакле, пре избора банке, одаберите да ли банка има било какав претходни запис о спровођењу ИПО-а. Искуство у спровођењу ИПО-а скинуће вам пуно терета с рамена.

# 3 - Рад осигураватеља

Једном када је инвестициона банка ангажована, она делује као осигуравач. Заложник одлучује о вредности компаније и о томе колико су инвеститори спремни да плате за акције у компанији. Након тога, планира се понуда и по унапред одлученој цени акције компаније су се нашле на берзи. Тада ће појединачни инвеститори купити акције, а компанија ће добити новинска средства. Комплетну трансакцију прво финансира инвестициона банка, тако да компанија има довољно средстава пре иницијалне јавне понуде.

извор: Алибаба С1 Филингс

# 4 - Мисли на контрасту

Процес ИПО обично траје месецима. А у неким случајевима то није увек успешно. Ко ће онда морати сносити трошкове? Тужан део је чак и ако ИПО постане неуспешан, трошкове мора сносити компанија, а обично их кошта око 300.000 до 500.000 америчких долара. Потребно је сносити трошкове штампања, правних ствари, рачуноводствених накнада итд.

# 5 - Дужна пажња

Ако желите да ваша почетна јавна понуда буде успешна, прво пођите на тржиште и сазнајте да ли је ваша идеја проширења или диверзификације одлична идеја. Питајте своје купце. Сазнајте од конкурената. Примарно истраживање је много важније од секундарног. Зато прво инвестирајте у примарно истраживање и забележите своја открића. Затим упоредите налазе са секундарним истраживањима и погледајте да ли можете уочити неки тренд. Ако је одговор да, пратите. Ако не, уђите дубоко и сазнајте више. Дужна пажња је пресудна за вашу ИПО јер ће на крају одлучити да ли ће почетна јавна понуда бити успешна или не.

# 6 - Јавна места

Након свих ових припрема, време је да знате где ћете изаћи на берзу, тј. На берзе. Постоји неколико опција за вас. Прво је, наравно, НИСЕ (Њујоршка берза). Постоји и АМЕКС (Америчка берза). Можете да изаберете и НАСДАК (Национално удружење аутоматизованих котација дилера хартија од вредности). Остале опције су ОТЦББ (Овер Цоунтер Буллетин Боард) и Пинк Схеетс. У зависности од потребе за сатом, можете одабрати која берза ће вам одговарати. На пример, многе старт-уп компаније бирају Боард Цоунтер Буллетин Боард и Пинк Схеетс, јер не постоји захтев за имовином или приходом. Како расту у приходу и имовини, они расту на лествици и бирају вишу степеницу.

извор: Алибаба С1 Филингс

# 7 - Последња ствар

Док иду на ИПО процес, постоји једна ствар коју већина компанија занемарује, тј. Вођење свог пословања. Почетна јавна понуда је дуготрајна ствар која заузима све време и као резултат, главна ствар се игнорише. Дакле, утврђивање плана за ефикасно пословање вашег предузећа док журите за ИПО је суштинска ствар. У супротном, током процеса можете изгубити пристојан део прихода.

Фактори које треба размотрити пре одласка на ИПО

Постоји неколико фактора које морате узети у обзир пре него што уђете у ИПО процес. Сви ови фактори су важни ако желите да ваш ИПО буде успешан.

  • Историјски записи потписивача: То је од крајње важности. Јер они ће на крају усмерити и обликовати ИПО. Морате да сазнате да ли инвестициона банка има право искуство у спровођењу ИПО-а. За успешан ИПО поступак потребно је много пажње. И први од којих би требало да буде сазнање о инвестиционој банци. Стварање више од 300.000 америчких долара за почетну јавну понуду, плус провизија за преузимање, велика је ствар и ваша банка би требала знати како да спроведе цео поступак без икаквих мука.
  • Производи и услуге које нуди ваша фирма и њихов потенцијал: Ваше пословање било би добро колико и будући потенцијал ваших услуга и производа. Стога је важно да знате какву слику имате на уму својих купаца. Да ли високо мисле о вама када размишљају о вашим производима и услугама? Да ли пружате вредност за нишно тржиште или масовно тржиште? Ко су ваши купци? Како видите своје тржиште за 5-10 година? Ово су питања која бисте требали поставити пре него што икада кажете да за ИПО. То је поступак за улазак новца. Али прво морате да уложите много новца. Морате бити сигурни да су ваши производи и услуге вредни улагања у будуће поврате.
  • Потенцијална вредност пројекта: То има вредност када ће вам донети више приноса него што сте уложили. Дакле, морате узети у обзир колики би био ваш повраћај улагања на крају дана пре него што уђете у овај гломазан процес. Погледајте, за ИПО су потребни месеци, пуно новца и пуно људи. Док и уколико нисте апсолутно уверени у његов повратак, не бисте смели да се залажете за то. Растрошно ИПО нема смисла. Још је горе што је ИПО који вам одузима новац из џепа без да вам заузврат да и новчић!
  • Ублажавање ризика: Састоји се од толико ризика. Пре свега, да ли би био успешан? Да ли би јавност била довољно заинтересована да позајмљује новац уместо ваших акција? И да ли на крају дана ваша сврха спровођења ИПО-а постаје успешна? Разумевање и ублажавање ризика били би од највеће важности. Упознајте ризике, предузмите кораке да их ублажите колико год можете, а затим ускочите. Најбољи начин за ублажавање ризика је истраживање. И уложите више у истраживање него у жаљење.

Пример ИПО процеса

Можемо покупити било коју сјајну компанију и разбити чињенице да видимо шта им је пошло за руком, а шта не. Идемо на Фацебоок и заронимо.

  • Фацебоок почетна јавна понуда једна је од највећих икада. Дана 1. фебруара 2010. године, Фацебоок је поднео захтев за ИПО својим документом С1 код Комисије за хартије од вредности (СЕЦ). Њихов проспект је показао да су у то време имали 845 милиона месечних корисника са преко 2 милијарде свиђања и коментара дневно.
  • Марк Зуцкерберг задржао је 22% власничког удела и 57% акција са правом гласа. У време ИПО-а желели су да прикупе 5 милијарди долара. Процена је понекад изморила, јер су многи стручњаци дали многе процене. На крају су акције Фацебоока коштале 38 долара по акцији, што је више од циљаног опсега. По тој цени, Фацебоок је процењен на 104 милијарде долара. То је била највећа процена до сада у историји нових јавних предузећа.
  • Почетна јавна понуда Фацебоок-а догодила се 14. маја 2012. 16. маја Фацебоок је најавио да ће продати 25% више својих акција због велике потражње. Ово је помогло Фацебоок-у да дебитује са 421 милион дељења.
  • Крајем недеље Фацебоок се затворио на 26,81 УСД по акцији. Његов однос ПЕ био је запањујући, невјероватних 85 упркос смањеном приходу и заради у првом кварталу 2012.

Закључак

Почетна јавна понуда није за све компаније. И нису све понуде успешне. Постоји много случајева када ИПО нису успели или нису то учинили онако добро како се очекивало. Како велике компаније хватају медији, а оне већ имају средстава за спровођење успешне Иницијалне јавне понуде, ангажовање сјајног гаранта и, као резултат тога, обезбеђивање несметаног тока издавања акција. Знамо да су успешни и изгледа да верујемо да су сви успешни. Али истина је мрачнија него што се чини. На пример, ако погледате статистику Апигее Цорпоратион, Беллеропхон Тхерапеутицс ЛЛЦ, Зосано Пхарма Цорпоратион, МакПоинт Интерацтиве Инц. итд., Видећете да је листа неуспелих ИПО много дужа него што се чини.