Врсте финансијске имовине | Списак топ 13 врста финансијске имовине

Врсте финансијске имовине

Финансијска имовина се може дефинисати као инвестициона имовина чија се вредност изводи из уговорног потраживања онога што представљају. Испод је листа типова финансијске имовине -

  • Готовина и готовински еквиваленти
  • Потраживања / Потраживања од купаца
  • Фиксни депозити
  • Удели у капиталу
  • Обвезнице / Обвезнице
  • Приоритетне акције
  • Заједничка средства
  • Удео у зависним, придруженим и заједничким предузећима
  • Уговори о осигурању
  • Права и обавезе по закупу
  • Исплате на основу деоница
  • Деривати
  • Планови примања запослених

Финансијска имовина је у основи ликвидна имовина која своју вредност изводи из било ког уговорног потраживања, а главне врсте укључују потврду о депозиту, обвезнице, акције, готовину или готовински еквивалент, зајмове и потраживања, банкарске депозите и деривате итд.

Врсте финансијске имовине детаљно објашњене

У овом чланку детаљно сазнајемо о различитим врстама финансијске имовине.

# 1 - Готовина и готовински еквиваленти

Новац и новчани еквиваленти су врста финансијске имовине која укључује готовински новац, чекове и новац доступан на банковним рачунима и инвестиционе хартије од вредности, који су краткорочни и лако се могу конвертовати у готовину са вишим кредитним квалитетом. Новчани еквиваленти су високо ликвидна имовина, док у кратком року стварају приход. Државни записи САД, висококвалитетни комерцијални записи, тржишне хартије од вредности, фондови на новчаном тржишту и краткорочне комерцијалне обвезнице високо су ликвидна средства.

# 2 - Потраживања / Потраживања од купаца

Предузећа се придржавају концепта обрачунског обрачуна и често продају својим купцима на кредит. Износ који треба примити од купаца назива се потраживањима, умањен за исправку за лоше дугове. Такође генерише камату ако се плаћање не изврши у року кредита.

# 3 - Фиксни депозити

Могућност фиксног депозита је услуга која се даје депоненту да би се заинтересовао заједно са главницом на датум доспећа. Пример: Депонент зарађује девизни износ од 100.000 америчких долара код банке са једноставном каматом од 8% током једне године. На датум доспећа, депонент ће добити камате од 100.000 и 8000 америчких долара.

# 4 - Акције

Акцијски деоничар је делимични власник који преузима максималан ризик повезан са пословним подухватом у који је уложено. Акцијски удели су врста финансијске имовине која власницима даје право гласа, право на примање дивиденде, право на повећање вредности капитала деоница које се држе итд. Међутим, у случају ликвидације, акционари имају последње потраживање над имовином и могу / не морају ништа добити.

# 5 - Обвезнице / обвезнице

Задужнице / обвезнице су врста финансијске имовине коју издаје компанија која имаоци има право да примају редовне исплате камата одређеног датума, заједно са отплатом главнице на доспећу. За разлику од дивиденде на удео у капиталу, исплате камата на задужнице су обавезне чак и ако компанија направи губитак. Током ликвидације, ови власници инструмената добијају предност над акционарима и преференцијалним акционарима.

# 6 - Преференцијалне акције

Преференцијални акционари су имаоци преференцијалних акција, који власницима дају право на примање дивиденде; међутим, они немају никаква гласачка права. Слично задужници, ови власници добијају фиксну стопу дивиденде, без обзира да ли организација остварује добит или прави губитак. У случају ликвидације, приоритетни акционари имају потраживања на имовини раније од акционара, али касније на задужнице и власнике обвезница.

# 7 - Узајамни фондови

Узајамни фондови прикупљају новац од малих инвеститора и инвестирају сакупљени новац на финансијска тржишта, укључујући тржиште капитала, робе и тржишта дуга. Власник узајамног фонда прима уделе у замену за своју инвестицију која се купује и продаје на тржишту на основу тржишне цене. Поврат инвестиције је једноставно збир повећања њеног капитала и било ког прихода оствареног на првобитном износу инвестиције. У исто време, фер вредност јединица може се смањити, што је губитак за власника јединице.

# 8 - Интереси у зависним, придруженим и заједничким предузећима

Предузеће чији је удео већи од 50% у власништву другог предузећа (матичног предузећа) је зависно предузеће. Матично предузеће ће консолидовати финансијске извештаје из сопственог пословања, укључујући и пословање својих зависних предузећа, и пренети их у своје консолидоване финансијске извештаје. Подружница обезбеђује родитељу дивиденде и удео у добити.

Заједничко улагање је аранжман којим странке које имају заједничку контролу над правима на нето имовину аранжмана. Придружено друштво је ентитет над којим инвеститор има (20%) или више гласачке моћи (значајан утицај). За разлику од зависног предузећа, предузеће инвеститор не консолидује финансије придруженог предузећа, већ вредност придруженог предузећа евидентира као инвестицију у свом билансу стања. Удео у добити оствареном од придруженог / заједничког улагања дели се и евидентира у књигама инвеститора.

# 9 - Уговори о осигурању

На основу МСФИ 17, уговори према којима странка (издавалац) прихвата значајан ризик осигурања и пристаје да надокнади штету другој страни (уговарачу осигурања) ако одређени неизвесни будући догађај који је такође осигурани случај, који негативно утиче на уговарача осигурања, представљају уговоре о осигурању. Стога је вредност уговора изведена из ризика које политика покрива.

Полисе животног осигурања исплаћују носиоца осигурања на доспелост и представљају финансијску имовину у време доспећа; ове полисе плаћају износ доспећа полисе.

# 10 - Права и обавезе под закупом

Закуп је уговор према којем једна странка дозвољава другој страни да користи имовину одређено време у замену за периодично плаћање. Таква потраживања су финансијска имовина јер она генерише имовину предузећа за имовину коју користи друга страна.

# 11 - Исплате засноване на деоницама

Аранжмани плаћања засновани на акцијама су између ентитета и друге стране која другој страни даје право да прима готовину на основу вредности капиталних инструмената ентитета, укључујући акције и опције дељења. Пример: ентитет стиче одређену имовину у замену за капиталне инструменте тог ентитета

# 12 - Деривати

Деривати су уговори чија је вредност изведена из основне имовине која се користи за заштиту, шпекулације, могућности арбитраже, итд. Међутим, за разлику од дужничких инструмената, из таквог уговора не проистиче главница или приход од улагања. Уобичајени деривати укључују терминске уговоре, опције и свопове.

# 13 - Планови накнада за запослене

План дефинисаних примања је план накнада након престанка радног односа дефинисан према МРС 19, при чему ентитет користи актуарску технику, тј. Методу пројектоване јединице кредита за процену укупних трошкова ентитета за бенефиције које су запослени стекли за узврат за своју услугу у текућем и претходним периодима. Даље, метода дисконтира израчунате користи на њихову садашњу вредност, одузима фер вредност средстава плана од вредности дефинисаних примања, утврђује дефицит или суфицит и на крају одређује износ који ће се признати у билансу успеха и осталом свеобухватном приходу.