Прилагођена ЕБИТДА (дефиниција, формула) | Корак по корак израчунавање

Шта је прилагођена ЕБИТДА?

Прилагођени ЕБИТДА је мерење периодичне зараде компаније пре одбитка трошкова камата, трошкова пореза, амортизације и даљег прилагођавања ванредних ставки које се не понављају по висини ЕБИДТА-е попут правних трошкова, добити / губитка од продаје капиталне имовине, умањење вредности имовине итд.

То је вредна финансијска метрика која настаје након уклањања једнократних и непоновљивих ставки са ЕБИТДА (зарада пре камата, пореза, амортизације и амортизације). Такође се назива Нормализована ЕБИТДА. Нормализација је процес систематизације новчаних токова и уклањање аномалија или одступања од финансијске метрике, каже стандардни ЕБИТДА. Јавна предузећа су дужна да пријављују само податке о стандардном ЕБИТДА према ГААП правилима. Овај износ се мора посебно израчунати за процену и аналитичке сврхе.

Прилагођена ЕБИТДА формула

Прилагођена ЕБИТДА = ЕБИТДА +/- подешавања

Где је ЕБИТДА = нето приход + камате + порези + амортизација

Списак ставки изузетих у прилагођеном ЕБИТДА

  • Неоперативни приход
  • Једнократна добит или продаја имовине, посла итд
  • Накнаде за реструктурирање и реорганизацију
  • Нереализовани добици и губици
  • Правни трошкови
  • Умањење добре воље
  • Умањење вредности имовине
  • Форек добици / губици

Како израчунати прилагођени ЕБИТДА?

  • Корак 1: Израчунај стандардни ЕБИТДА прво, користећи нето приход из биланса успеха компаније. Нето приход укључује трошкове камата, пореза и амортизације. Вратите све ове трошкове на вредност нето добити да бисте добили вредност ЕБИТДА.
  • Корак 2: Сада додајте све оне једнократне периодичне трошкове који се не јављају редовно, попут зараде власника вишка, парничних трошкова, посебних донација итд. Такође додајте све оне трошкове који су јединствени за компанију и обично их не врше вршњачке компаније.

Пример прилагођене ЕБИТДА

Савет за инвестирање АБЦ даје задатак господину Унреал-у да пронађе прилагођени ЕБИТ компаније Банана Инц за претходну годину и пружи податке о билансу успеха компаније. Господин Унреал прво израчунава ЕБИТДА, а затим врши неопходна прилагођавања како би дошао до прилагођене ЕБИТДА вредности. Као што следи:

Значај

ЕБИТДА је важан алат за процену јер се користи као замена за оперативне новчане токове за израчунавање вредности предузећа у предузећу. Међутим, не треба занемарити прилагођавање ЕБИТДА, јер то може имати значајан утицај на процену пословања. Нпр., Из горњег примера, након израчуна ЕБИТДА и прилагођеног ЕБИТДА, господин Унреал даље добија задатак да израчуна вредност предузећа. Обезбеђена је индустрија вишеструко пет пута.

Вредност предузећа = ЕБИТДА * Вишеструко

Вредност предузећа са датим вишекратником од 5 постаје 22.750.000 УСД за ЕБИТДА од 4.550.000 УСД. Сада израчунајмо вредност предузећа користећи прилагођени ЕБИТДА од 5.650.000 УСД. Добијамо вредност предузећа од 28.250.000 УСД (5.650.000 УСД * 5).

Вредност предузећа Банана Инц повећана је за огроман износ од 5.500.000 УСД (28.250.000 УСД - 22.750.000 УСД). Стога господин Унреал мора узети у обзир прилагођени ЕБИТДА приликом израчунавања вредности посла.

Белешка: Прилагођавања извршена на ЕБИТДА углавном су једнократни трошкови који неће настати ускоро или након што се посао прода. Стога такви трошкови морају бити истинити и поштени, јер их управа компаније која купује строго надгледа.

Прилагођавања ЕБИТДА-и и њен утицај на вредност предузећа

  • Прекомерне зараде власника: Ако је плата власника, укључујући бонусе и провизије, 500.000 УСД годишње, али тржишна стопа замене власника је 350.000 УСД. тј. Власник прима вишак плате од 150.000 америчких долара. Може се наплатити као прилагођавање. Вредност предузећа порасла је за 750.000 УСД, узимајући у обзир индустрију вишеструко пет пута. тј. (500 000 - 350 000) * 5
  • Трошкови парнице: Трошкови парнице у облику нагодбе, правних и консултантских накнада су сви стални трошкови и могу се наплатити као легитимно прилагођавање.
  • Располагање имовином: Имовина није намењена продаји. Међутим, постоје ситуације попут технолошке надоградње, слабијег учинка постојеће имовине итд. То су једнократни, не понављајући се трошкови или добици који се могу позитивно или негативно прилагодити као легитимно прилагођавање. Нпр., Број добити од продате имовине мора се одбити од ЕБИТДА, док се број губитака од продаје неких старих машина може додати ЕБИТДА као легитимно прилагођавање.
  • Изнајмљивање објеката: Ако су трошкови закупнине изнад фер тржишне вредности, тада би разлика била негативна. Добит од ренте мора се одбити као негативно прилагођавање обрнуто за супротну ситуацију.

Предности и примена

  • Уклања непоновљиве ставке и аномалије које искривљују ЕБИТДА
  • Може се користити за процену укупног прихода предузећа и одређивање годишњег генерисања готовине у предузећу.
  • Обично је потребно када се компанија вреднује због преузимања и спајања (М&А)
  • Може тачније да представи будућу способност зараде компаније коју би инвеститор очекивао.
  • Може се користити за лако и смислено упоређивање између различитих компанија, јер различите компаније наплаћују различите трошкове који су јединствени по природи или их не сносе компаније са сличним предузећима.
  • Прилагођени ЕБИТДА користи се за анализу компанија како би их правилно вредновали за потенцијалне аквизиције.

Мане

Правила ГААП-а не примењују се на прилагођене вредности ЕБИТДА. Компаније тако могу манипулисати овим ЕБИТДА подацима и објавити обмањујуће вредности додавањем разних непотребних трошкова, како би вештачки надувале марже и одвратиле пажњу инвеститора од ружно изгледајућих нето прихода.

Стога би инвеститори и аналитичари требали правилно проучити прилагођавања. Имајте на уму да ће ЕБИТДА марже предузећа увек остати веће од његове нето добити, а прилагођене ЕБИТДА марже су углавном веће од његових стандардних ЕБИТДА маржи.

Закључак

Прилагођени ЕБИТДА тачније нормализује вредност ЕБИТДА која тачније представља финансијско здравље компаније. Углавном се користи за вредновање предузећа током спајања и преузимања. Прилагођавања могу надувати вредност компаније, понекад и драматично. Али прилагођавања се морају извршити с пуном пажњом и дужном пажњом, тако да купац може прихватити та прилагођавања као правична и легитимна.