Однос струје (Значење) | Анализа и тумачење у рачуноводству

Тренутни однос Значење

Текући однос је однос којим се мери способност предузећа да отплати краткорочне дугове који доспевају у наредних годину дана и израчунава се дељењем укупне обртне имовине предузећа са укупним текућим обавезама.

Одговара на питање: „Колико долара текуће имовине има да покрије сваки долар текућих обавеза?“ Да ли компанија има довољно ресурса да отплати своје краткорочне обавезе и остане на површини најмање годину дана?

Акције Сеарс Холдинга пале су за 9,8% због континуираних губитака и лоших кварталних резултата. Ни Сеарсова равнотежа не изгледа превише добро. Монеиморнинг је прогласио Сеарс Холдинг једном од пет компанија које би ускоро могле банкротирати. У том контексту, аналитичар може брзо извршити анализу финансијских показатеља како би проверио да ли је то можда тачно. Један такав однос је провера тренутне коефицијента за проверу ликвидности компаније. Као што видите одозго, овај однос Сеарс-а непрекидно опада током последњих 10 година. Сада је испод 1,0к и не приказује праву слику.

Формула

Тренутна формула односа није ништа друго до краткотрајна имовина подељена са краткорочном пасивом. Ако су за предузеће обртна средства 200 милиона долара, а текућа обавеза 100 милиона долара, онда ће однос бити = 200 долара / 100 долара = 2,0.

Тренутна имовинаТекуће обавезе
Новац и новчани еквивалентиИзнос обавеза
ИнвестицијеОдложени приходи
Потраживања и потраживањаОбрачуната накнада
Потраживања са доспећем у року од једне годинеОстали обрачунати трошкови
Остала потраживањаОбрачунати порези на доходак
Попис сировина, ВИП, готових производаКраткорочне белешке
Канцеларијски материјалТренутни део дугорочног дуга
Унапред плаћени трошкови
Аконтације

Тумачење тренутних односа

 • Ако Обртна средства> Краткорочне обавезе, онда је Ратио већи од 1,0 -> пожељна ситуација у којој треба бити.
 • Ако Обртна имовина = Краткорочне обавезе, онда је коефицијент једнак 1,0 -> Обртна имовина је довољна за подмиривање краткорочних обавеза.
 • Ако Обртна имовина <Краткорочне обавезе, онда је Ратио мањи од 1,0 -> проблематична тренутна ситуација јер компанија нема довољно да плати своје краткорочне обавезе.

Пример

Која је од следећих компанија у бољој позицији да плати свој краткорочни дуг?

Из горње табеле је прилично јасно да компанија Ц има 2,22 УСД текуће имовине за сваких 1,0 УСД својих обавеза. Компанија Ц је ликвиднија и очигледно је у бољој позицији да отплати своје обавезе.

Међутим, имајте на уму да морамо даље истражити да ли је наш закључак заиста тачан.

Дозволите ми да вам дам даљње распадање обртних средстава и покушаћемо поново да одговоримо на исто питање.

Прихватите - Ђаво је у детаљима :-)

Компанија Ц има сву своју обртну имовину као залиху. За плаћање краткорочног дуга, компанија Ц мораће да залихе премести у продају и од купаца добије готовину. Потребно је време да се залиха претвори у готовину. Уобичајени ток биће инвентар сировина -> ВИП инвентар -> инвентар готове робе -> Процес продаје се одвија -> Готовина се прима. Овај циклус може потрајати дуже. Како је залиха мања од потраживања или готовине, тренутни однос од 2,22 пута овог пута не изгледа превише сјајно.

Компанија А, међутим, има сву своју текућу имовину као потраживања. За отплату краткорочног дуга, компанија А мораће да поврати овај износ од својих купаца. Постоји одређени ризик повезан са неплаћањем потраживања.

Међутим, ако сада погледате компанију Б, она има сву готовину у својој текућој активи. Иако је коефицијент 1,45к, стриктно из перспективе краткорочног отплате дуга, то је најбоље јер они могу одмах да врате краткорочни дуг.

Пример Цолгате-а

Текући показатељ се израчунава као обртна имовина Цолгате-а подељена са текућом пасивом Цолгате-а. На пример, у 2011. години обртна средства износила су 4.402 милиона долара, а текућа пасива 3.716 милиона долара.

= 4.402 / 3.716 = 1,18к

Исто тако, израчунавамо тренутни однос за све остале године.

Следећа запажања могу се изнети у вези са односима Цолгате -

Овај однос се повећао са 1,00к 2010. године на 1,22к 2012.

 • Примарни разлог овог повећања је накупљање готовине и готовинских еквивалената и друге имовине од 2010. до 2012. Поред тога, видели смо да су текуће обавезе мање или више стагнирале на око 3.700 милиона долара за ове три године.
 • Такође примећујемо да је његов однос у 2013. опао на 1,08 пута. Примарни разлог овог пада је повећање тренутног дела дугорочног дуга на 895 милиона долара, чиме се повећавају текуће обавезе.

Сезоналност и тренутни однос

Не би га требало анализирати изоловано у одређеном периоду. Морали бисмо пажљиво да посматрамо овај однос током одређеног временског периода - без обзира да ли тај однос показује стално повећање или смањење. Међутим, у многим случајевима ћете приметити да такав образац не постоји. Уместо тога, у тренутним односима постоји јасан образац сезоналности. Узмимо за пример Томаса Кука.

Испод сам саставио укупну текућу имовину и укупне текуће обавезе Томаса Кука. Можда ћете приметити да се овај однос Тхомас Цоок-а тендира ка порасту у месецу септембру.

Сезоналност у тренутном омјеру обично се види код сезонских робно повезаних предузећа гдје су потребне сировине попут шећера, пшенице итд. Такве куповине се обављају годишње, у зависности од доступности, и троше се током целе године. За такве куповине потребна су већа улагања (која се углавном финансирају дугом), а самим тим и повећање тренутне стране имовине.

Примери тренутног односа у аутомобилском сектору

Како бих вам дао идеју о односима сектора, изабрао сам амерички аутомобилски сектор.

Испод је листа аутомобилских компанија са високим односима које котирају САД.

С. брназив фирмеОднос
1Феррари4.659
2Супреме Индустриес3.587
3Форд Мотор3.149
4СОРЛ Ауто делови3.006
5Фуји Хеави Индустриес1.802
6Симе Дарби1.71
7Исузу Моторс1.603
8Ниссан Мотор1.588
9Митсубисхи Моторс1.569
10Тоиота Индустриес1.548

Имајте на уму да већи однос не мора нужно значити да су у бољем положају. То може бити и због -

 • споро крећуће се акције или
 • недостатак могућности за инвестирање.
 • Такође, наплата потраживања такође може бити спора.

Испод је листа аутомобилских компанија са ниским односима које котирају САД.

С. брназив фирме Однос
1Салеен Аутомобилска индустрија0.0377
2БИД Цо0.763
3Греенкрафт0.7684
4БМВ0.935

Ако је однос низак из следећих разлога, опет је непожељно:

 1. Недостатак довољно средстава за подмиривање текућих обавеза и
 2. Трговински ниво који превазилази пословне капацитете.

Ограничења

 • Није усредсређен на распадање имовине или квалитет имовине. Примери које смо видели раније, Компанија А (сва потраживања), Б (сва готовина) и Ц (сва залиха), пружају различита тумачења.
 • Овај однос изоловано не значи ништа. Не пружа увид у профитабилност производа итд.
 • Овим односом може управљати менаџмент. Једнако повећање и обртне имовине и текућих обавеза смањило би однос, а једнако би и подједнако смањење обртне имовине и текућих обавеза повећало однос.