Оцијените функцију у програму Екцел | Како се користи формула за оцену у програму Екцел? (Примери)

ОЦЕНИТЕ Екцел функцију

Функција стопе у екцелу користи се за израчунавање стопе која се наплаћује на период зајма; то је уграђена функција у екцелу, узима број периода плаћања, пмт, садашњу вредност и будућу вредност као улаз, улаз који даје ова формула је у целим бројевима, а излаз у процентима.

РАТЕ Формула у Екцелу

Објашњење

Обавезни параметар:

  • Нпер: Нпер је укупан број периода за који треба платити износ зајма / инвестиције. Пример који узима у обзир петогодишње услове значи 5 * 12 = 60.
  • Пмт: Фиксни износ који се плаћа по периоду и не може се мењати током трајања ануитета.
  • Пв: Пв је укупан износ зајма или садашња вредност.

Опциони параметар:

  • [Фв]: Такође се назива будућа вредност и није обавезна у РАТЕ-у у програму Екцел, а ако се не преда у овој функцији, сматраће се нулом.
  • [Тип]: Може се изоставити из РАТЕ у Екцел-у и користити као 1 у случају да доспевају плаћања на почетку периода и сматрати 0 као случај да исплате доспевају на крају раздобља.
  • [Претпоставка]: Такође је опциони параметар ако се изостави претпоставља се као 10%.

Како се користи функција РАТЕ у програму Екцел?

Функција РАТЕ у програму Екцел је врло једноставна и лака за употребу, а може се користити и као функција радног листа и као ВБА функција. Ова функција се користи као функција радног листа.

Овде можете преузети овај предложак функције за оцењивање у Екцел-у - оцените образац за функције у програму Екцел

Пример # 1

Претпоставимо да је износ инвестиције 25.000, а период 5 година. Овде ће број плаћања нпер бити = 5 * 12 = укупно 60 плаћања, а 500 смо сматрали фиксном месечном уплатом, а затим израчунавамо каматну стопу помоћу функције РАТЕ у програму Екцел.

Излаз ће бити: = СТОПА (Ц5, Ц4, -Ц3) * 12 = 7,4%

Пример # 2

Размотримо још један пример где каматна стопа по периоду плаћања на износ од 5.000 улагања где се месечне исплате од 250 врше током две године, тако да ће период бити = 12 * 2 = 24. Овде смо сматрали да се сва плаћања врше на почетку периода, тако да ће овде бити 1.

Израчун каматне стопе је следећи:

= РАТЕ (Ц13, -Ц12, Ц11 ,, 1) излаз ће бити: 1.655%

Пример # 3

Узмимо још један пример за недељно плаћање. Овај следећи пример враћа каматну стопу на износ зајма од 8.000, где се недељно уплаћују по 700 током 4 године и овде сматрамо да се сва плаћања врше на крају периода, тако да ће овде бити 0.

Излаз ће бити: = РАТЕ (Ц20, -Ц19, Ц18 ,, 0) = 8.750%

Пример # 4

У последњем примеру сматрали смо да ће износ зајма бити 8.000, а годишње се 950 уплата врши за 10 година. Овде смо сматрали да се сва плаћања извршавају на крају периода, онда ће тип овде бити 0.

Излаз ће бити: = РАТЕ (Ц28, -Ц27, Ц26) = 3.253%

РАТЕ у програму Екцел који се користи као ВБА функција.

Дим Рате_валуе као дупло

Рате_валуе = Стопа (10 * 1, -950, 800)

Мсгбок Рате_валуе

А излаз ће бити 0,3253

Ствари које треба запамтити

Испод је неколико детаља о грешкама који могу доћи у РАТЕ у екцелу као резултат ако су погрешни аргументи прослеђени у РАТЕ у Екцелу.

  1. Грешка при руковању #НУМ !: Ако се ОЦЕНА камате не конвергира на 0,0000001 након 20 итерација, тада функција РАТЕ екцел враћа #НУМ! Вредност грешке.

  1. Грешка при руковању #ВАЛУЕ !: ОЦЕНИ екцел функцију кроз #ВАЛУЕ! Грешка када је било која нумеричка вредност прослеђена у формули Рате у Екцел аргументу.

  1. Морате претворити број периода у месец или тромесечје према вашим захтевима.
  2. Ако се излаз ове функције чини 0, тада нема децималне вредности, тада морате форматирати вредност ћелије у процентуални формат.