РОИЦ вс РОЦЕ | Топ 5 најбољих разлика (са инфографиком)

Разлика између РОИЦ и РОЦЕ

Поврат на уложени капитал (РОЦЕ) је мера која подразумева дугорочну профитабилност и израчунава се поделом добити пре камата и пореза (ЕБИТ) на уложени капитал, упослени капитал је укупна имовина предузећа умањена за све обавезе, док је повраћај уложеног Капитал (РОИЦ) мери поврат који компанија зарађује на укупном уложеном капиталу и помаже у одређивању ефикасности у којој компанија користи средства инвеститора за остваривање додатног прихода.

Повраћај уложеног капитала (РОИЦ) и повраћај уложеног капитала (РОЦЕ) подлежу коефицијентима профитабилности који превазилазе одређивање само профитабилности предузећа. Ови показатељи такође помажу у разумевању учинка предузећа и помажу у процени колика се зарада враћа инвеститорима. Оба ова показатеља посебно испитују како компанија користи свој капитал за улагање и даљи раст. РОИЦ, заједно са РОЦЕ и другим показатељима, корисни су аналитичарима у процени финансијског стања компаније и предвиђању будуће способности генерисања профита.

Оба ова показатеља помажу у одређивању колико ефикасно компанија користи уложени капитал и врло су слична и имају мало разлика, углавном у начину на који се ови показатељи израчунавају.

РОИЦ вс. РОЦЕ Инфограпхицс

Кључне разлике

  • Што су односи већи, то је боље и за РОЦЕ и за РОИЦ. То значи да компанија боље користи капитал. Указује на то да компанија алоцира капитал у профитабилне инвестиције.
  • Оба ова односа су значајна само у поређењу са ВАЦЦ (пондерисани просечни трошак капитала). Ако су РОИЦ и РОЦЕ виши од ВАЦЦ, то је показатељ да је компанија остварила вредност у финансијској години.
  • Ако су ови показатељи нижи од трошкова капитала, то значи да је предузеће у слабом финансијском здрављу.
  • Иако је израчунавање РОИЦ концептуално једноставно, постоје практична питања која такође морају бити узета у обзир. На пример, уложени капитал не узима у обзир нематеријалну имовину и износ уложен у људски капитал и добру вољу. Ова инвестиција помаже у повећању профита, а огледа се и у новчаном току; не одражавају се у РОИЦ-у.
  • Недостатак РОЦЕ-а је тај што мери принос према књиговодственој вредности, а не према тржишној вредности, што значи да ће се, како се имовина амортизује, РОЦЕ повећавати иако новчани токови остају исти. То значи да ће старија предузећа имати високу вредност у поређењу са новим, што можда нужно није случај. На новчани ток утиче и инфлација. Такође је важно напоменути да ће се приходи такође повећавати са порастом инфлације, док упослени капитал не, јер на књиговодствену вредност имовине инфлација не утиче.

РОИЦ наспрам РОЦЕ упоредна табела

РОИЦРОЦЕ
РОИЦ помаже у одређивању ефикасности укупног уложеног капитала. То је мера која помаже у утврђивању да ли компанија додељује капитал у профитабилне инвестиције.РОЦЕ се може сматрати мером за инспекцију ефикасности пословања предузећа и мери профит који компанија остварује уложеним капиталом
РОИЦ формула - Зарада пре камата и пореза (ЕБИТ) * (1-пореска стопа) / уложени капиталРОЦЕ формула - (Зарада пре камата и пореза (ЕБИТ) / Запослени капитал). Да би били доследни, бројник и називник узимају се пре камата и пореза.
Уложени капитал је подскуп ангажованог капитала и представља део капитала који се активно користи у послу. Уложени капитал може се израчунати као = Основна средства + Нематеријална улагања + Обртна средства - Краткорочне обавезе - Готовина.Капитал запослен у називнику израчунава се као (Дуг + Капитал - текуће обавезе). Подразумева сав капитал који је део посла.
Овај однос је битан из перспективе инвеститора.Овај однос је битан из перспективе Компаније.
РОИЦ помаже у процени учинка предузећа у његовом сектору. Међусекторска поређења која користе РОИЦ можда неће имати смисла. На пример, упоређивање енергетске компаније са ИТ. Поређује продуктивност својих оперативних средстава.РОЦЕ гледа на дугорочни поглед на компанију и процењује способност менаџера. Кажњава управу ако РОЦЕ предуго држи превише готовине. Тренд РОЦЕ је значајан.

Закључак

РОИЦ и РОЦЕ су слични само са малим разликама. То су витални показатељи који помажу у поређењу између компанија и помажу у одређивању графикона предузећа користећи показатеље из прошле године. Оба односа могу бити корисна у поређењу компанија које су капитално интензивне, на пример - енергетске, телекомуникационе и ауто компаније. Ове мере имају ограничену употребу када су у питању компаније са седиштем у услугама.