Ризик од поновног улагања (дефиниција, пример) | Управљање ризиком поновног улагања у обвезнице

Шта је ризик од поновног улагања?

Ризик поновног улагања је врста финансијског ризика која је повезана са могућношћу инвестирања новчаних токова обвезнице по стопи нижој од очекиване стопе приноса претпостављене у тренутку куповине обвезнице. Ризик од поновног улагања висок је за обвезнице са дугим роком доспећа и високим купонима.

Како се разликује од ризика каматних стопа?

Свака неповољна или неповољна промена у статистици тржишта обвезница која настане услед промена у преовлађујућим каматним стопама колективно се групише под каматним ризиком. Ризик од каматних стопа састоји се од ризика поновног улагања и ризика цена. Цене обвезница су у обрнутој вези са тржишним каматним стопама. Дакле, када стопе расту, цене опадају. Ово се често назива ценовним ризиком на тржишту обвезница.

Ризик поновног улагања у обвезнице

# 1 - Ризик поновног улагања у обвезнице које се могу позвати

Обвезница која се може позвати је врста обвезнице код које компанија издавалац задржава право да је откупи било када пре доспећа. Отписиве обвезнице носе високе купоне како би надокнадиле фактор позивања. Такви издаваоци обвезница увек настоје да искористе сваку прилику за рефинансирање дуга у случају пада стопа, остављајући инвеститорима дилему да приход инвестирају по нижим стопама, што доводи до ризика од поновног улагања.

# 2 - Ризик од поновног улагања у повлашћене приоритетне акције

Преференцијалне акције које се могу искористити су врста деоница код којих издавалац може да их откупи по одређеној цени. По откупу, инвеститору остаје приход да се реинвестира ради доброг приноса, што можда неће бити баш повољна идеја када каматне стопе падну.

# 3 - Ризик поновног улагања у обвезнице са нула-купоном

Ово није толико изражено код обвезница са нула-купонима као код горе наведених. У недостатку прихода од купона, инвеститори се једноставно морају позабавити поновним улагањем износа доспећа.

Примери ризика од поновног улагања

Пример # 1 - Благајнички запис и ризик поновног улагања

Инвеститор купује осмогодишњу државну меницу од 100.000 америчких долара, дајући купон од 6 процената (6000 америчких долара годишње). Током наредних 8 година стопе падају на 3 процента. Инвеститор добија годишњи купон од 6000 долара за шест година и номиналну вредност на доспећу. Сад се неко може запитати, где лежи ризик од реинвестирања?

Ризик од поновног улагања манифестује се када инвеститор покуша да уложи приход од записа Трезора по претежној стопи од 3 процента. Више нема право на 6-годишњи повратак.

Пример # 2 - Позиви обвезнице и ризик поновног улагања

АБЦ Инц је издао обвезницу која се може позвати са заштитом позива на годину дана и даје купон од 7 процената. После годину дана каматне стопе падају и достижу 4 процента. Гледајући прилику да рефинансира свој дуг по нижој стопи, АБЦ Инц одлучује да повуче обвезницу. До тада би инвеститор добио купон од 7 процената на годину дана и главницу заједно са уговореном премијом за позив. Овај новчани ток би се тада реинвестирао на 4 процента, а не на ранијих 7 процената, излажући инвеститора ризику поновног инвестирања.

Мане ризика поновног улагања

  1. Остварени принос је нижи од очекиване стопе приноса, тј. ИТМ или приноса до доспећа.
  2. Нико није у потпуности имун на овај ризик, јер га има готово свуда, на сваком тржишту.
  3. Инвеститори који умеју да инвестирају у краткорочне обвезнице често постају жртве ове врсте ризика.

Управљање ризиком поновног улагања

  1. Улагање у обвезнице са нула-купонима - То не подразумева периодична плаћања, стога је ризик ублажен јер инвеститори морају само да размишљају о улагању вредности доспећа (у овом случају номиналне вредности). Ове обвезнице се плаћају с попустом на њихову номиналну вредност.
  2. Улагање у непозиве обвезнице - Ово помаже у смањењу ризика одлагањем коначне исплате до доспећа, док до тада наставља да зарађује купон. Инвеститор се још увек мора суочити са ризиком доспећа.
  3. Стварање лествице обвезница - Лествица обвезница може се дефинисати као добро диверзификован портфолио обвезница где би губитак једне хартије од вредности могао да се надокнади добицима у другој.
  4. Одабир обвезница које пружају могућност кумулативне опције инвеститорима, где се приход од обвезнице реинвестира у исту обвезницу.
  5. Ангажовање искусног менаџера фондова.

Ограничење

Изведено је неколико студија о квантификацији ризика поновног улагања од којих су модел дискретног времена и метода опште добити добили одређену релевантност, али ниједно од њих не може дати тачну процену, јер би предвиђање будућег правца каматних стопа увек било зависно од низа неизвесних фактора.

Закључак

Нечији прорачун цене обвезница као садашње вредности свих будућих новчаних токова заснован је на претпоставци да се сви будући новчани токови реинвестирају по ИТМ или очекиваној стопи приноса. Чак и најмања промена тржишних стопа утиче на тај прорачун и на крају утиче на наше финансије. Изградња добро осмишљеног и истраженог портфеља обвезница донекле помаже у смањењу ризика, међутим потпуно уклањање није могуће.