Инвестиционо банкарство вс управљање инвестицијама (Разликама)

Разлика између инвестиционог банкарства и менаџмента

У случају Инвестиционо банкарство, инвестициони банкари помажу својим клијентима у прикупљању капитала са тржишта, док у случају управљање инвестицијама, менаџери инвестиција помажу својим клијентима у управљању новцем на најефикаснији начин обављањем финансијске анализе, истраживања капитала итд.

Инвестиционо банкарство и менаџмент две су најтраженије каријере за студенте у бизнису и финансијама, обећавајући каријеру високог профила са сјајним погодностима и бонусима. Међутим, не би било могуће доносити информисане одлуке без разумевања за шта се свако од њих залаже и ситнице шта тачно могу да понуде као каријеру.

Шта је инвестиционо банкарство?

Инвестиционе банке су финансијске институције које се баве потписивањем уговора, помажући корпорацијама да издају власничке и дужничке хартије од вредности путем ИПО-а или ФПО-а, олакшавају спајања и преузимања (М&А) како на страни куповине тако и на страни продаје и реструктурирања предузећа, заједно са широким спектром других функција. Укратко, када је корпорацији потребно финансирање, она тражи помоћ инвестиционих банкара да би могла ефикасно извршити ове главне трансакције. То је интензивно конкурентно поље и вероватно са неким од најбољих погодности у индустрији.

Шта је управљање инвестицијама?

Такође познато као управљање имовином / управљање фондовима или управљање портфељем, укључује помагање појединцу или институционалним инвеститорима да пронађу погодне начине инвестирања који ће им помоћи да постигну своје циљеве раста. Појединци који траже помоћ од менаџера инвестиција или менаџера имовине су обично појединци са високом мрежом (Хигх Нетвортх Индивидуалс - ХНИ). Улога менаџера имовине је да помогне у инвестирању у акције, хартије од вредности са фиксним приходом, некретнине и хеџ фондове, између осталих инструмената. Неки то радије називају „куповином“, јер се од менаџера имовине у основи захтева да купују инвестиционе производе у складу са потребама својих клијената за стварањем богатства.

Инвестиционо банкарство вс менаџмент - образовање и вештине

# 1 - Инвестиционо банкарство

У идеалном случају, појединац не би требало да има само стручно знање о финансијама, већ мора да поседује и изврсне пословне вештине и изузетне мрежне способности да би успео на овом пољу. Како се већина сертификата оријентисаних на финансије не фокусира на умрежавање, МБА су, природно, најприкладнији за улогу инвестиционог банкарства, с обзиром на то какве могућности умрежавања имају на располагању.

Додипломски студенти у областима везаним за финансије и инвестиције могу имати већи значај за ову домену, али могу се узети у обзир и студенти других ученика, с обзиром да поседују жељени скуп вештина. Обично су праксе у инвестиционом банкарству много конкурентније од почетних позиција у поређењу са неким почетним позицијама у чистим финансијама. Већина инвестиционих банкара почиње као аналитичар и сарадник у инвестиционом банкарству пре него што дипломирају на позицијама потпредседника, директора и генералног директора.

Неке од кључних вештина које су потребне су:

  • Изврсне аналитичке способности и око за детаље
  • Напредне математичке вештине и стручност у техничким аспектима
  • Вештине управљања клијентима и преговарачке способности пар-екцелленце
  • Екцел, финансијско моделирање, процене, ППТ и још много тога.

# 2 - Управљање инвестицијама

Студенти финансија, економије, пословања и анализе инвестиција били би погоднији за ову област. Данас се много више преферирају технички оспособљени кандидати и релевантни професионални сертификати сигурно могу помоћи у повећању изгледа за каријеру.

Ако имате ознаку ЦФА (овлашћени финансијски аналитичар), то може бити изразита предност у погледу стицања стручног знања о рачуноводству, управљању портфељем и сигурносној анализи, што може бити од велике користи за менаџера имовине. ЦИМА (сертификовани аналитичар за управљање инвестицијама) може бити још једна изузетно релевантна потврда за оне који желе да направе каријеру у управљању имовином.

Вештине неопходне за посао укључују:

  • Одличне математичке вештине и широко знање о инвестиционим инструментима
  • Способност заузимања макро погледа и доношења поједностављених инвестиционих одлука
  • Способност планирања и испуњавања дугорочних финансијских циљева

Оутлоок запошљавања

Обе ове области нуде неке од најбољих стручних перспектива, с тим што се сваке године отвара низ отворених места високог профила, с обзиром да финансијска индустрија наставља да расте мање-више стабилним темпом. У ствари, према процени америчког Бироа за статистику рада, финансијска индустрија ће забележити раст броја запослених од 11% између 2012. и 2022. године.

До пре једне деценије, инвестиционо банкарство је био неспорни избор каријере у финансијама, нудећи ретке могућности за раст и готово гламурозну привлачност с обзиром на врсту врхунских послова које су посредовали инвестициони банкари. С друге стране, управљање имовином очигледно није било толико конкурентно поље, али ствари су се од тада претвориле у значајне промене, а данас се управљање имовином сматра рангом са инвестиционим банкарством у сваком смислу те речи.

Како инвестицијски инструменти постају високо софистицирани, а разноликост инвестиционих опција наставља да се појављује, БНД-има и институционалним инвеститорима постаје све теже да идентификују одговарајуће могућности за инвестирање. Као резултат, дошло је до наглог пораста потражње за професионалцима за управљање имовином са правом врстом стручности и техничке стручности потребне за развој и примену ефикасних стратегија улагања како би се испунили циљеви њихових клијената.

Због све конкурентнијег тржишта, послодавци више воле да ангажују сертификоване и акредитоване професионалце на улогама управљања имовином, у корист додатне кредибилности и стручности у датој области. С друге стране, потражња за професионалцима из инвестиционог банкарства такође је у сталном порасту у последњих неколико година и компаније Фортуне 500 непрекидно настоје да побољшају своју стручност на том пољу.

Плата

Пре скоро деценију, позиције у инвестиционом банкарству нудиле су неке од најбољих компензационих пакета у индустрији, а управљање имовином није било ни близу у смислу ових бројки. Међутим, ствари су се драстично промениле и према студији истраживачког центра Нев Финанциал, просечна зарада по запосленом за инвестиционе банке опала је за око 25 процената од 2006. до 2014. на процењених 288 000 УСД, док је, у истом периоду, порасла за око 22 процента за глобалне менаџере имовине на процењених 263.000 америчких долара. Ово не само да сажима једначину за ова два поља, већ такође показује јасан образац све конкурентнијег платног пакета за менаџере имовине у поређењу са инвестиционим банкарима.

Све речено и урађено, упркос благом паду у ери посткредитне кризе, тржиште рада за инвестиционо банкарство остаје на површини и наставља да нуди неке од најбољих пакета плата са почетних позиција. Да бисмо ствари поставили у перспективу, чак и банкарски приправници могу лако зарадити између 70.000 и 80.000 америчких долара, а након што се придруже као аналитичари, то достигне између 115.000 и 130.000 америчких долара са скоро 30.000 америчких долара као бонус. Једном када стекну око три године искуства као банкарски сарадник, њихов пакет расте у распону од 200.000 УСД више.

Про и контра каријере

Покушали бисмо да проучимо предности и недостатке обе ове каријере како бисмо могли доћи до бољег поређења.

# 1 - Професионални инвестициони банкар

Прос:
  • Они су међу некима од најбоље плаћених професионалаца који се баве посредовањем у сложеним корпоративним пословима. Постоји одређена количина гламура повезана са инвестиционим банкарством као високим профилом и узбудљивим избором каријере.
  • Управо са позиција сарадника или аналитичара на почетном нивоу код главних тржишних играча, они добијају позамашне пакете плаћа и шансе за раст су преобилне. Са неколико година мукотрпног рада могу да се уздигну до места потпредседника или генералног директора у фирми.
  • Већина улога инвестиционог банкарства изостављена је за оне који долазе, јер би требало да буду вани и развију одличне односе с клијентима, помажу у постизању консензуса између обе стране у било којим главним корпоративним пословима и ставе своје преговарачке вештине на посао где год је то потребно. Наравно, има довољно погодности и бонуса да се сав напоран рад исплати.
Против:
  • Подразумијева се да је то интензивно конкурентно подручје са компонентом већег награђивања ризиком од већине осталих финансијских каријера. Нема сумње, погодности су сјајне, али с негативне стране, посредовање у великим корпоративним пословима није никакав задатак и мало је оних који би могли да га реше.
  • Није ни чудо што је то више посао радохоличара него просечне особе. Са скоро 75 до 100 радних сати недељно, остало је мало времена за управљање личним пословима и опуштање. Нови учесници на терену могли би се добро носити са притиском, али неколико година даље, изванредни напоран рад могао би негативно утицати на физичко и ментално благостање појединца.
  • У ери посткредитне кризе, инвестиционо банкарство је доживело својеврсни пад, иако су велике корпорације и даље у потрази за компетентним професионалцима. Међутим, велики пад тржишта могао би им погоршати ситуацију.

# 2 - Професионални менаџмент инвестиција

Прос:
  • Иако се традиционално не сматра врло атрактивном опцијом каријере, све се то променило у последњих неколико година, као што смо дискутовали током овог чланка. Потражња за професионалцима у управљању имовином и даље расте и могла би итекако надмашити инвестиционо банкарство као каријеру по избору како у погледу повластица тако и у погледу могућности раста.
  • За разлику од инвестиционог банкарства, управљање имовином се сматра сигурнијом опцијом јер се од њих захтева да управљају богатством у име појединаца и институција. С обзиром на то да се њихова накнада заснива на броју фондова којима управљају, постоји већи ниво сигурности и мања количина ризика.
  • Радно време је дефинитивно много боље у поређењу са професионалцима из инвестиционог банкарства. Ово је једна од предности рада у улози управљања имовином која чини релативно лакше вођење уравнотеженог живота.
Против:
  • Иако су релативно сигурна опција за каријеру, данас професионални сертификати попут ЦФА и ЦИМА могу учинити свет добрим у погледу каријерног раста. Међутим, већина ових сертификата је свеобухватне природе (посебно ЦФА) и захтева вашу марљиву студију. Нису сви у могућности да стекну ове професионалне називе.
  • То је постало све сложеније подручје последњих година и стручњак за управљање имовином требало би да има напредне математичке вештине и техничку стручност уместо само свеукупног знања о финансијским инструментима и методама улагања. Без техничког знања, могло би бити тешко напредовати у професионалности.

Рад живот баланс

Док одабирете каријеру, осим осталих разлога, укључујући повластице, бонусе и изгледе за раст, увек је важно открити да ли би вам одређена врста улоге понудила идеалну равнотежу између пословног и приватног живота.

Инвестиционо банкарство

Улоге инвестиционог банкарства имају прилично лошу репутацију што се тиче могућности управљања радом против личног живота. Радно време је дуго и интензивно, са мало времена за опуштање за посвећене професионалце. Иако бисте можда сматрали да вас називају радохоличарком као додатни комплимент, можда неће бити лако радити готово 75 до 100 сати недељно годинама.

Сигурно ћете имати данак на свом здрављу, а лични живот би могао да се повуче на мало нездраво. Да бисте избегли ову неуједначену врсту постојања у радном и животном животу, требало би да размислите о неопходним променама животног стила како бисте осигурали здраво постојање, заједно са успешном каријером.

Управљање инвестицијама

Управљање инвестицијама је у овом смислу блаже одабир каријере. Не само да се изгледи настављају побољшавати, већ је и радно време више или мање уравнотежено за већину релевантних радних улога. То га чини јасно бољим избором у поређењу са инвестиционим банкарством што се тиче равнотеже између пословног и приватног живота.

Међутим, у годинама које долазе не постоји гаранција да овај деликатни биланс неће бити угрожен, али ни тада је мало вероватно да ће бити раван инвестицијском банкарству. Стога и даље остаје више уравнотежена опција каријере.

Шта би требало да одаберете?

Упркос свим њиховим исказаним предностима и недостацима, можда вам неће бити лако да направите тај најважнији избор каријере. Наравно, иницијална анализа ових области чини се да сугерише да је инвестиционо банкарство намењено динамичним и брзим појединцима који могу бити изузетно добри у не само крчењу бројева, већ и развоју и управљању вредним односима са клијентима. То је више улога која захтева да се потрудите да обавите посао и сигурно се исплати ако завршите на правој страни.

За појединце са великим интересом и способношћу за финансије, али не толико одлазним приступом, управљање имовином могло би се појавити као бољи избор. Развој краткорочних и дугорочних инвестиционих стратегија и њихова примена ради постизања финансијских циљева богатих клијената можда неће бити свачија чаја чаја, али сигурно не звучи лоше. Иако неки сматрају да је то донекле угодан избор у поређењу са инвестиционим банкарством, то је више тачка гледишта него чињеница. Наравно, нуди бољу равнотежу између пословног и приватног живота са једнаким изгледима за каријеру и погодностима, али то није све што треба тражити у каријери.

Морате да идентификујете свој позив док га покушавате измерити са више или мање објективним критеријумом како бисте били сигурни да вам дугорочно делује. Најважније је да бисте требали бити у могућности да се повежете са врстом улоге посла којој желите да бисте дугорочно могли да је успијете. Како кажу, глава је с разлогом изнад срца, али шта смо ми без мало емоција.