Ризик од догађаја (дефиниција) | 4 најбоље врсте ризика од догађаја са примерима

Шта је ризик од догађаја?

Ризик од догађаја је вероватноћа неочекиваног догађаја који може имати негативан утицај на организацију, сектор или акције. Ризик од догађаја може настати услед било које промене тржишних трендова која може утицати на тренутно стање организације или сектора. Ризик од догађаја може бити било који догађај или ситуација која има могући утицај на несметано функционисање организације. Организације се могу одлучити да се осигурају од било каквих ризика који су предвиђени или непредвиђени. Осигуравајућа друштва пружају осигурање од низа ризика од догађаја који имају директан утицај на организацију.

Врсте ризика од догађаја

Ризик од догађаја може настати из различитих разлога, укључујући непредвиђене еколошке или природне катастрофе, смрт извршног директора, пропуст да се идентификује и искористи прилика или догађаји попут пожара или поплаве. На основу ризика могу се класификовати у четири главне категорије:

  • Ризик од могућности
  • Ризик од неизвесности
  • Ризик од опасности
  • Оперативни ризик

Хајде да детаљно погледамо сваку од њих.

# 1 - Ризик од могућности

Ово је врло слично опортунитетним трошковима, али у овом случају се реферирамо на ризик. Када организација одлучи да ангажује своје ресурсе за одређену прилику, она има шансе или да изгуби бољу прилику или би на крају пропустила да је испоручи или можда чак неће бити у могућности да генерише приносе како се очекивало током почетка могућности.

Пример ризика од могућих догађаја

Рицк тражи акције за инвестирање на тржишту, али има ограничена средства и одлучује да инвестира у акције у центима. Разматра улагање у било коју од акција Зинга Инц или Амарин Плц. Гледајући претходни тренд и сектор у коме оба посла послују, Рицк се сужава да би инвестирао у Амраин Плц. Тржиште се померило и Зинга Инц, програмер друштвених игара, повукао је позитиван потез, док је Амарин Плц пао даље од тачке у коју је Рицк инвестирао.

Ризик опортунитета са становишта Рика је био улагање у акције компаније и очекивање да ће она порасти, међутим, од залиха које је одлучио да уложи, Зинга Инц је боље пословала на тржишту, али Рицк није могао да искористи прилику пошто све своје ресурсе уложио је у Амарин Плц.

# 2 - Ризик од неизвесности

Баш као што реч сугерише, ови ризици се односе на ризик од неизвесних догађаја који могу утицати на несметано функционисање организације. Ризик од несигурности произлази из несигурности догађаја који могу интервенисати у уобичајеним свакодневним активностима. Штавише, ови ризици се не могу контролисати због његове несигурности, међутим, они се могу осигурати тако да се штета надокнади. Природне катастрофе, пожар, пад тржишта, смањење тржишног удела услед нових конкурената на тржишту, правне радње, политички немири који укључују терористичке нападе итд. Најбољи су примери ризика од неизвесности.

Пример

Стеве Јобс, суоснивач и извршни директор компаније Аппле Инц., отворио је пут Аппле-у да достигне позицију на којој је данас. Његова идеологија иновација помогла је у стварању премиум бренда Аппле. О главним одлукама попут лансирања производа и спецификације производа све је одлучивао Стеве сам. 2011. године Стеве је подлегао раку панкреаса остављајући за собом мамутско царство које је створио током година. Ово је ризик од неизвесности догађаја који су непредвиђени и могу бити главни ризик за организацију.

# 3 - Ризик од опасности

Ризик од опасности може се односити на опасности које могу настати неправилним руковањем или лошим дизајном радног места, што може довести до опасних догађаја који могу довести до озбиљне штете за људе који су укључени у поступак. Може се догодити због биолошких, психолошких, хемијских опасности или неправилне расподјеле дужности у зависности од вјештина.

Пример

Чернобилска катастрофа 1986. године једна је од најгорих нуклеарних катастрофа која је потресла свет и која има трајне последице до данас. Догађај је покренут услед неуспеха квалификованих радника који су били присутни у право време, што је довело до компромитовања процедура.

# 4 - Оперативни ризик

Оперативни ризик је ризик који је укључен у свакодневне пословне активности. Може настати услед неуспелих процедура, система или смерница. То је један од најопаснијих ризика јер се може појавити услед активности или операција потребних за функционисање пословања.

Пример оперативног догађаја

Између две уговорне стране, уговорне стране А и друге уговорне стране Б, договорена је трговина за 10 милиона америчких долара, међутим, у време резервације система за трговину, друга уговорна страна је закључила трговину са 10 милиона ЦАД. Ово би створило погрешну добит и губитак за трговца и приказало би нетачан положај. У време поравнања, догодио би се велики инцидент повезан са истим, јер би друга Б тражила УСД, док би друга А плаћала у ЦАД. Оперативна активност регистровања трговине системом није обављена тачно, што резултира губицима и прерадама, што на крају резултира репутацијским и економским губицима.

Колико је разумевање ризика од догађаја корисно?

  • Проучавање ризика од догађаја који је укључен у пословну активност помаже у предузимању одговарајућих мера или за сузбијање ефеката ризика или за потпуно уклањање ризика.
  • Ризик од догађаја помаже у бољем разумевању ризика и раду на побољшању тренутних процедура.

Закључак

  • Ризик од догађаја односи се на ризик који може проузроковати репутацијску или економску штету организацији или сектору.
  • Постоје четири главне класификације ризика од догађаја засноване на понашању ризика, а то су Ризик од прилика, Ризик од неизвесности, Ризик од опасности и Оперативни ризик.
  • Организације и појединци могу се осигурати од ризика попут природних несрећа, пожара или било ког другог таквог непредвиђеног ризика.
  • Ризици догађаја уколико се појаве могу проузроковати економску и репутацијску штету организацији, што на крају може довести до губитка посла.