Садашња вредност ануитета (дефиниција, тумачење)

Садашња вредност ренте

Садашња вредност ануитета је садашња вредност будућих новчаних токова прилагођених временској вредности новца узимајући у обзир све релевантне факторе попут дисконтне стопе (специфичне стопе). Откривање садашње вредности будућих новчаних токова помаже инвеститорима да схвате колико ће новца добити током одређеног временског периода у данашњем року и доносе утемељене инвестиционе одлуке.

Због инфлације, куповна моћ новца се смањује, па због временске концепције новца новац примљен данас има већу вредност од новца који ће бити примљен сутра. Једноставно речено, можемо рећи да ако неко сада има новац, тај новац може уложити и уживати у повраћају тог новца, тако да се вредност новца аутоматски процењује. По истој логици, новац од 10.000 долара примљен данас вреднији је од 10,000 долара примљеног сутра.

Формула

Ево,

  • п1, п2 - ануитетне исплате,
  • р - Дисконтна стопа
  • н - Временски период у годинама

Након поједностављивања ове садашње вредности формуле ануитета, можемо добити

Ево,

  • п - Изједначене годишње исплате
  • р - Дисконтна стопа
  • н - временски период у годинама

Пример # 1

Господин АБЦ је 60-годишњи пензионисани владин службеник. Последњих 30 година месечно је уплаћивао на свој пензиони рачун и сада, након пензионисања, може почети да подиже средства са пензијског рачуна. Према споразуму, компанија за пензионере му даје да плати 30.000 америчких долара 1. сваке године у наредних 25 година, или је друга опција једнократна уплата од 500.000 америчких долара. Сада господин АБЦ жели да зна колика је вредност његових годишњих уплата од 30.000 америчких долара у поређењу са једнократним плаћањем. Има могућност избора и жели да бира што му даје више новца.

Користећи горњу садашњу вредност израчунавања формуле ануитета коју сада можемо видети, ануитарне исплате данас вреде око 400.000 америчких долара под претпоставком камате или дисконтне стопе од 6%. Дакле, господин АБЦ би данас требао скинути 500 000 америчких долара и сам уложити да би добио бољи принос.

Користећи горњу формулу садашње вредности, можемо да видимо да ануитет данас вреди око 400.000 америчких долара под претпоставком просечне каматне стопе од 6 процената. Стога је господину Јохнсону боље да данас узима паушални износ и улаже у себе.

Овде, ако променимо дисконтну стопу, садашња вредност се драстично мења. Фактор попуста се може узети на основу каматних стопа или трошкова средстава за компанију, зависи од употребе дисконтног фактора. Дакле, што је нижа дисконтна стопа, то је већа садашња вредност.

Пример # 2

Откријте ануитет од 500 УСД плаћен на крају сваког месеца календарске године за једну годину. Годишња каматна стопа је 12%.

Ево,

и - Учесталост појављивања

Садашња вредност ануитетног фактора

Ево,

  • р - Дисконтна стопа
  • н - временски период у годинама

Ради једноставности и лакоће употребе у финансијским моделима, професионалци обично израчунавају ануитетне факторе садашње вредности што им помаже да пазе на дисконтне стопе као и на укупне ануитетне факторе.

Овај фактор се одржава у табеларним облицима како би се сазнала садашња вредност по долару новчаног тока на основу периода и периода дисконтне стопе. Једном када се сазна вредност доларских новчаних токова, стварни период новчаних токова се множи са фактором ануитета да би се утврдила садашња вредност ануитета.

Израчунајте садашњу вредност доспећа ренте

До сада смо видели да се исплата ануитета вршила на крају сваког периода. Шта ако се уплата изврши на почетку периода, горња формула ће нас погрешно водити. Формула доспелости ануитета може нам помоћи да сазнамо садашњу вредност ануитета чија се исплата врши на датум почетка периода.

Ево,

  • п - Изједначене годишње исплате
  • р - Дисконтна стопа
  • н - временски период у годинама

Закључак

Садашња вредност ануитета један је од врло важних концепата за утврђивање стварне вредности будућих новчаних токова. Иста формула се може користити за приливе готовине, као и за одливе готовине. За приливе готовине можете користити израз дисконтна стопа, док за одливе готовине можете користити израз каматна стопа. Користећи исти концепт, можете сазнати садашњу вредност будућих новчаних токова, било долазних или одлазних. Нормална формула може нам помоћи да пронађемо садашњу вредност ануитета ако су новчани токови на крају периода. Али ако су новчани токови на почетку периода, тада ће вам помоћи формула доспећа ануитета.