Инвестиционо банкарство наспрам приватног капитала | Коју каријеру одабрати?

Разлика између инвестиционог банкарства и приватног капитала

Инвестиционо банкарство се односи на финансијски механизам помоћу којег особа добија финансијске као и саветодавне услуге од инвестиционог банкара у погледу акцијског капитала у тржишним фондовима приватног капитала односи се на инвестиционе фондове који обављају задатак удруживања средстава од различитих инвеститора који имају високу нето вредност с циљем стицања удела у различитим ентитетима.

Огромна је разлика између инвестиционог банкарства и приватног капитала. Овде ћемо уградити митове и покушаћемо да сагледамо из различитих углова како се они међусобно разликују. Многи људи често мисле да међу њима нема велике разлике јер се обоје баве прикупљањем капитала у сврху инвестирања, али потпуно су различити ако их боље погледате.

Инвестиционо банкарство се састоји од проналажења предузећа и тражења начина прикупљања капитала са тржишта капитала. Док се приватни капитал бави проналажењем средстава високе нето вредности, а затим проналажењем могућности за улагање у друга предузећа. Чини се да обоје долазе из супротног смера да би постигли исти циљ.

Истражићемо детаљно и детаљно ћемо видети како су ова два различита пута у каријери на значајан начин утицала на многе младе професионалце. Разговараћемо о индустријама, концептуалним улогама, врстама култура и стилова живота које нуде, хонорарима и разним врстама вештина потребних за напредовање на овим путевима.

Ако желите професионално да стекнете вештине приватног капитала, можете погледати овај курс за приватни капитал

Преглед

Размислите овако. А је приватна капитална компанија. А Б је фирма за инвестиционо банкарство.

Већина људи који имају мало или нимало смисла за овај домен изједначили би их као сличне, али постоји значајна разлика. Фирма А је прикупљени фонд инвеститора који се удружују како би уложили у достојне послове. Како би то учинили? Користили би своја лична средства, пензијске фондове, прикупљали новац од осигуравајућих друштава и богатих појединаца и уложили би тај паушални новац у предузећа за која мисле да би им створио већи повраћај улагања.

Сада је фирма Б потпуно другачија. Оно што фирма Б ради је услуга прикупљања капитала за предузећа. Фирма Б саветује клијенте о различитим трансакцијама попут спајања и преузимања, расподеле имовине, реструктурирања и било које услуге која олакшава прикупљање капитала за своје клијенте.

Па, која је основна индустријска разлика између фирме А и фирме Б? Основна разлика је у томе што је фирма А инвестициони посао; док је фирма Б услуга за прикупљање капитала. Стога се приватни капитал много разликује од инвестиционог банкарства. У инвестиционом банкарству не треба да улажете ништа на свој ризик; ваш посао као инвестиционог банкара је да олакшате и понудите консултантске услуге. Али у приватном власничком капиталу ваш посао је да улажете, а не да саветујете. Ова два пута се често укрштају и често инвестициони банкар треба да изложи идеје како би убедио клијента да се договори, али обе су различите индустрије и различити путеви.

Инвестиционо банкарство насупрот приватном капиталу - Профил посла

Као што смо већ поменули, обе ове ствари су различите, погледајмо које задатке треба да извршите ако треба да будете део сваког од ових путева.

# 1 - Инвестиционо банкарство

Прво разговарајмо о инвестиционом банкарству.

  • У типичном сценарију, аналитичар инвестиционог банкарства мора да обавља ове примарне задатке - стварање књига, моделирање и административни посао.
  • Књига презентација једноставно значи презентацију клијента на страни купца. Као аналитичар, морате да разумете преглед тржишта, а такође морате да водите рачуна и о графичком приказу могућих курсних односа.
  • Осим тога, истовремено морате да обрађујете више послова. Како бисте то урадили? Једноставно ћете припремити модел спајања (или било који други) за више послова и трагаћете за грешкама и грешкама, јер би се на основу ваше припреме модела доносиле одлуке.
  • Морате бити упознати са свим сценаријима, а за то морате бити у стању да рукујете анализом осетљивости на различитим нивоима.
  • Као инвестицијски банкар, ваши административни задаци били би мало или не много, али ту и тамо требате подесити неколико ствари да бисте се могли концентрирати на двије главне ствари - презентацију и моделирање на основу којих се доносе главне одлуке.

# 2 - Приватни капитал

Говорећи о приватном капиталу, у основи постоје четири функције које сарадници приватног капитала морају свакодневно обављати. То су - прикупљање средстава, преглед и инвестирање, управљање инвестицијама и портфолио компанијама и излазна стратегија.

  • Прикупљање средстава обично раде старији професионалци, али често се од сарадника тражи да помогну у презентацији. Све што треба да ураде је да открију прошле перформансе, прошле инвеститоре и какву стратегију су користили за средства. Често сарадници требају извршити кредитну анализу самог фонда.
  • Скрининг је веома важан део приватног капитала. Сарадници у том погледу преузимају кључну улогу. Они разматрају све могућности улагања и користе финансијске моделе (попут дисконтованих новчаних токова, метод нето садашње вредности итд.) Да би разумели да ли је улагање у ове пројекте исплативо или не.

    Постоји значајна разлика у стварању модела за удружена предузећа у приватном капиталу и инвестиционе банкаре. Сарадници у приватном капиталу то раде како би дошли до стварних ствари; док инвестициони банкари граде моделе како би импресионирали клијенте.

  • Док управљају инвестицијама и портфолио компанијама, сарадници помажу у преокретању послова и покушају да повећају оперативну ефикасност (ЕБИТДА, РОЕ, итд.).
  • Они такође раде на излазној стратегији и ово захтева детаљну анализу. У покрету, сарадници у приватном капиталу морају бити опремљени свим алатима, техникама процене и финансијским знањем како би могли разбити код за свој инвестициони портфељ и за своје клијенте.

Култура рада

# 1 - Инвестиционо банкарство

Ако тражите равнотежу између пословног и приватног живота, онда је боље да одаберете било коју другу професију осим инвестиционог банкарства. Инвестиционо банкарство сигурно није за оне који желе да раде 8 сати дневно. Ако сте спремни да дођете у канцеларију у 9 сати ујутру и одлазите већину дана у 2 сата ноћу, онда можете одабрати инвестиционо банкарство. То је посао под великим притиском и људи морају уложити своје срце и душу у договоре да би могли да их пронађу. Наравно, постоје две главне предности рада од 16-20 сати дневно.

Пре свега, не постоји ограничење колико можете зарадити. Можете да зарадите колико год желите, а уз то бисте заједно са платом добили и бонус за сваки посао.

Друго, увек ћете добити прилику да знате најбоље људе у послу. Њихово познавање помоћи ће вам да раскинете више послова и постанете центар привлачења у пословном свету. Али док разговарају о ове две главне користи, већина људи не говори о једној од главних ствари о којима инвестицијски банкари често говоре. И то је пријатељство. Ако питате било ког инвестиционог банкара, рекао би вам да су им након школе или факултета најбољи пријатељи њихове колеге са којима се целу ноћ трпају како би склопили велику ствар. И мислимо да је то једна од главних предности овог посла под великим притиском.

# 2 - Приватни капитал

Сарадници у приватном капиталу проводе здравији живот од аналитичара инвестиционог банкарства. Ако ствари не пођу по злу (не увек), сарадници приватног капитала проводе око 8-12 сати дневно у канцеларији. Викенди су обично за њих да уживају у својим личним хобијима или са породицом. То значи да ако сте приватни капитал, имате много бољу равнотежу између пословног и приватног живота од инвестиционог банкара. Да, понекад треба радити викендом, али то није толико колико инвестицијски банкар треба да ради. Обично је тим мали (око 10-15) и имате прилику да разговарате о разним стварима са старијим људима.

Окружење у канцеларији је врста коцкасте средине у којој сви треба да раде на заједничком циљу да би постигли жељени резултат. У фирмама са приватним власничким капиталом удружени партнери имају већи утицај на продају и трговину јер су ближи у акцијама и улагању; док инвестициони банкари имају мање утицаја на продају и трговину посла.

У одређеном смислу, сарадници приватног капитала уживају бољу равнотежу између пословног и приватног живота него било који инвестициони банкар.

Компензација

Ако упоредите накнаду за обе професије, изненађујуће ћете видети да стручњак за инвестиционо банкарство зарађује мање од сарадника у приватном капиталу. Чудно је, али разлог зашто толико удружени приватни капитал зарађује је тај што се обично већина удружених приватних капиталних предузећа придружи приватним власничким фирмама након што су неко време били инвестициони банкари. Дакле, можете рећи да без обзира на тежак посао који су већ радили у каријери у прошлости, они сада добијају корист као сарадници у приватном капиталу.

Погледајмо компензацију сваког од путева.

# 1 - Инвестиционо банкарство

Као инвестициони банкар, ако се придружите одмах, у првој години бисте добили око 130-140 хиљада америчких долара годишње. У другој години бисте добили око 155 америчких долара = 165 хиљада америчких долара годишње. У другој години је прираштај видљив, али не онолико колико се очекивало. У трећој години можете очекивати око 175 до 195 хиљада америчких долара годишње. Горе наведене статистике су за аналитичаре инвестиционог банкарства. Али ако се придружите као сарадник у инвестиционом банкарству, само у првој години ваша зарада била би много већа од накнаде аналитичара за инвестиционо банкарство у првој години. Ваша надокнада као сарадника у инвестиционом банкарству била би око 150-185 хиљада америчких долара годишње.

# 2 - Приватни капитал

Као удружени у приватни капитал, ваша надокнада је знатно већа, али у фирмама које тек почињу плаћати толико као цењене приватне власничке компаније. Прве године, као сарадник, могли бисте да зарадите око 100.000 до 220.000 америчких долара годишње. У другој години бисте добили око 120 хиљада до 250 хиљада америчких долара годишње. И у трећој години, као сарадник, могли бисте да зарадите око 150 000–300 000 УСД годишње.

Предности и недостаци у каријери

Постоје многе предности и недостаци оба ова пута. Овде ћемо разговарати о њима како бисте могли да стекнете представу шта одабрати и шта пустити.

# 1 - Инвестиционо банкарство

Прос:
  • То је посао који вас припрема за веће могућности и чини центром посла где год да идете.
  • Учи вас лепоти марљивог рада и како фокусирање на једну ствар може дати изванредне резултате.
  • Нуди вам необичан новац. Нећете добити само плату коју врло мало људи може зарадити за две-три године, већ ћете зарадити и бонус који је прилично позамашан.
  • Моћи ћете да направите мрежу коју најутицајнији људи неће имати. И у овом сложеном сценарију пословања знате вредност мреже велике вредности.
  • Створићете изванредно пријатељство са својим колегама са којима ћете се трпати читаве дане и ноћи да договарате посао. Већина људи не види корист, али ако сретнете било ког инвестиционог банкара, питајте га за то.
Против:
  • Каријера инвестиционог банкарства није за оне са слабим срцем. Треба радити најмање 16 сати дневно, па чак и викендом. Неће постојати никаква равнотежа између пословног и приватног живота и ако не знате како да будете здрави за разум, ваше здравље може бити погођено.
  • Каријера инвестиционог банкарства више се односи на пословне договоре него на детаљну анализу модела. Инвестицијски банкар жели да убеди клијенте моделима градње, а не да залазе у дубину било ког моделовања.
  • Инвестиционо банкарство своди се углавном на две ствари које нису увек под контролом - представљање презентација и израда модела. Обе ове ствари су под директном контролом клијената и инвестициони банкари користе улазе након што размисле о томе шта клијенти желе насупрот ономе што могу да изграде.

# 2 - Приватни капитал

Прос:
  • Ако желите да будете део сјајног тима и желите да олакшате пословање да заблиста, били бисте део приватног тима. На површини се може чинити да је то лако постићи, али морате схватити да ако желите да будете сарадник у некој приватној компанији, морате знати много више од инвестиционог банкара.
  • Чак и ако требате да извршите детаљну анализу, ваш однос између пословног и приватног живота не би био проблем. Ако нешто не пође по злу, моћи ћете да уживате у викендима и треба да радите само 10 сати дневно.
  • Такође у монетарном смислу корисно је бити придружен приватни капитал. На крају ћете бити лепо плаћени.
Против:
  • Нема пуно недостатака у томе што је придружен приватни капитал. Једина ствар је да требате знати много више јер требате изградити моделе да бисте ишли у дубину ствари онакве какве сте на страни куповине предузећа. Иако то не можете назвати преваром.
  • Нећете добити толико пажње колико у индустрији инвестиционог банкарства.

Зашто се бавити инвестиционим банкарством или приватним капиталом?

Инвестиционо банкарство је најважније да бисте били у центру пажње и били центар привлачности. Ако сте више заинтересовани за пословну продају, требало би да изаберете инвестиционо банкарство након што сте завршили МБА са познатог универзитета.

Приватни капитал се више односи на страст, јер је више у кући него у излагању и крађи послова. Ако волите да радите детаљну анализу и волите улагања, треба да се одлучите за ово. Али запамтите да већина људи који долазе у овај приватни капитал долази након што су каријеру започели у инвестиционом банкарству.