Потпуни образац НЕФТ (значење, поступак) | Комплетан водич за НЕФТ

Потпуни образац НЕФТ (Национални електронски трансфер средстава)

Потпуни облик НЕФТ-а је Национални електронски трансфер средстава и он је мрежни систем за пренос средстава са једног рачуна у једној банци на други рачун у другој банци. Покренут је 2005. године, постао је обавезан за све банке на СЕФТ (систем преноса посебног економског фонда) који прелазе на систем НЕФТ. НЕФТ систем делује на одложеном нето поравнању. Пренос трансакција фонда обрађује се у пакетима уместо у континуирано појединачно поравнање, што се дешава у РТГС-у (бруто поравнање у реалном времену).

НЕФТ ради на инфраструктури јавних кључева (ПКИ) како би се осигурао сигуран крај и индијска финансијска мрежа (ИНФИНЕТ) на повезивању филијала банака за електронски трансфер средстава.

Објашњење

Успех банкарског система у великој мери зависи од развоја у областима информационе технологије и комуникација. Режим електронског трансфера сада је сигуран, сигуран и једноставан начин за пренос новца. У електронском трансферу, износ се одузима са рачуна и у року од неколико тренутака приписује другом рачуну, што помаже у уштеди времена и нема напора у стварном физичком трансферу. У Индији постоје два система за електронски пренос средстава - НЕФТ и РТГС који углавном одржава Индијска резервна банка.

Значај НЕФТ-а

  • Процес у потпуности зависи од електронског преноса средстава у односу на пренос физичког фонда, што захтева време и много више напора.
  • Накнаде за обраду применљиве у НЕФТ трансакцијама су веома мање.
  • НЕФТ метода је изузетно поуздана за плаћање или примање средстава путем Интернета. Будући да банке морају да поштују норме које поставља ИРБ.
  • Уштеда времена: За разлику од осталих начина плаћања, НЕФТ помаже у брзом поравнању рачуна, што помаже ефикасности како за појединце, тако и за многа предузећа.

Предуслови за употребу НЕФТ-а

Најважнији услов за коришћење НЕФТ-а је банковни рачун и активна могућност Интернет банкарства на вашем рачуну. Појединац или предузеће које намерава да изврши пренос средстава путем НЕФТ-а мора да попуни детаље корисника у обрасцу за пријаву.

Образац за пријаву углавном се састоји од следећих детаља: -

  • Име рачуна: појединачно / пословно име како је регистровано у њиховој банци.
  • Назив банке: Назив банке (за међубанкарски трансфер)
  • Филијала банке: Град и област у којој се налази филијала банке.
  • ИФСЦ код: Индијски кодекс финансијског система је алфанумерички код који се додељује свакој филијали сваке банке потребној за онлајн пренос средстава.
  • Тип рачуна.
  • Број рачуна корисника.

Процес

  • Ремиттер овлашћује филијалу банке да задужи износ са његовог рачуна и кредита на рачуну корисника.
  • Порука се шаље банци пошиљаоца у центар за удруживање (НЕФТ Сервице Центер).
  • Центар за удруживање поруку прослеђује НЕФТ клириншком центру (одржава га Национална клириншка ћелија, ИРБ) како би пренос био доступан у следећој серији.
  • Клиринг центар прилагођава трансфер средстава према свакој банци, уноси потребне рачуноводствене евиденције у свој систем и поклапа са књиговодственим књигама банака, тј. Прима новац од банке дознаке и преноси у одредишну банку.
  • Порука се шаље банкама које су укључене у ову трансакцију из центра за удруживање.
  • Банка корисница прима износ и књижи га на рачун корисника.
  • Алтернативни метод је доступан физичким лицима или предузећима која немају рачун у банци путем готовинског полога у банци и попуњавања обрасца за пријаву за НЕФТ трансакцију.
  • Да би се избегли случајеви прања новца, важно је да банке потврде корисника.

НЕФТ Тиминг

НЕФТ трансакције се намирују у 11 серија од 8:00. до 7 по подне од понедељка до петка и у 6 серија у суботу 8. А.М. до 13:00 (не друге и четврте суботе). Ниједна трансакција се не подмирује недељом и празницима. Трансакције извршене после 19:00 намирују се наредних радних дана. Појединац може извршити трансакције након радног времена или празницима, али ће се поравнати следећег радног дана.

НЕФТ ограничења

Доступно минимално ограничење за пренос НЕФТ је ₹ 1. Не постоји максимално ограничење које се додељује НЕФТ трансакцијама од ИРБ-а. Међутим, свака банка може поставити ограничење за НЕФТ трансакције, нпр. ИЦИЦИ банка има максимално ограничење до ₹ 10 лакхс. Ограничење готовинских трансакција поставља се максимално до 50000 ЈПИ за сваку трансакцију, али не постоји ограничење преноса укупног износа.

НЕФТ накнаде

ГСТ применљив приказан у горњој табели израчунава се на основу накнада. На пример, ако сте извршили трансфер преко НЕФТ од 15.000, тада се примењују накнаде у износу од ₹ 5 плус 18% пореза на додату вредност на ₹ 5, тј. ₹ 0,9 (90 паиса). Стога укупни трошкови који се примењују на овај трансфер износе ₹ 5 + ₹ 0,9 = ₹ 5,9.

Поређење других алтернатива за пренос средстава

Закључак

  • Развој информационе технологије и инфраструктуре су кључне компоненте модерних банкарских услуга. За сваког купца важни фактори који стварају вредност су квалитет услуге, поверење праћено технологијом, локацијом и врстом банке.
  • Услуге попут НЕФТ, РТГС и ИМПС пружају комфор за клијенте на једноставан, једноставан и начин уштеде времена за пренос износа са једног рачуна на други, укључујући међубанкарски трансфер који повећава транспарентност процеса и користан за појединце и предузећа да намире плаћања.
  • Изазови пред ИРБ-ом чине доступност 24/7 свим купцима; смањити плаћања на папиру, надгледајући трансакције како би се спречило прање новца.
  • Индијска резервна банка одлучила је да покрене Централни регистар за преваре у платном промету, РБИ-јева визија платног система 2021 има за основни циљ „Оснаживање изузетног (Е) искуства са плаћањем“ како би се осигурало да сваки Индијац има систем плаћања који је сигуран, сигуран, погодан, брз и приступачне.
  • ИРБ континуирано прикупља податке о преварама у системима платног промета на мрежи како би формирао детаљан оквир. Чак и са датим изазовима са одговарајућим образовањем и свешћу код људи, системи електронског преноса средстава попут НЕФТ-а помоћи ће у расту, транспарентности и пословној структури у Индији.