Средњорочне белешке (дефиниција, примери) | Топ 2 врсте МТН-а

Шта су средњорочне белешке (МТН)?

Средњорочне новчанице су дужничке хартије од вредности које организација издаје у континуираном временском периоду са роковима доспећа који се обично крећу од 5 до 10 година. За разлику од обвезница које се издају једном, МТН издаје и непрестано продаје дилер или разни дилери током одређеног временског периода. МТН-ови се обављају путем средњорочног брокерског посредовања, а не на берзи. Инвестициона банка која делује као дилер продаје ноте инвеститорима по најбољим напорима и нема обавезе код дилера да прода одређени износ или целокупне ноте у име издаваоца.

  • Средњорочне новчанице намењене су великим институционалним инвеститорима и појединцима високе нето вредности, за разлику од обвезница које се издају масама на отвореном тржишту. Средњорочне новчанице могу се позвати, што значи да издавалац може вратити неизмирени износ инвеститорима након одређеног времена као што је поменуто у проспекту и сродним документима објављеним у време издавања.
  • Издавалац треба да генерише јединствене идентификаторе за ноте које се издају у средњорочном програму белешки. Ови идентификатори могу бити Међународни идентификациони број хартија од вредности (ИСИН) или Одбор за јединствене сигурносне процедуре идентификације (ЦУСИП), у зависности од тржишта на којем је издат.

Врсте средњорочних белешки

У зависности од места издавања новчаница, оне се називају и америчким средњорочним новчаницама или евро средњорочним новчаницама.

# 1 - Средњорочне америчке белешке

Средњорочне ноте које се издају инвеститорима у Сједињеним Државама називају се америчким средњорочним нотама. Они се издају и њима се тргује у Сједињеним Државама и потребно их је издати путем америчког средњорочног програма белешки. Издавалац треба да пријави регистар полица од хартија од вредности од 100 до 1 милијарде долара америчкој Комисији за хартије од вредности.

Након што СЕЦ одобри почетну пријаву, издавалац подноси проспект који описује Средњорочну белешку. Проспект садржи све информације на ширем нивоу у вези са издавањем записа. Такође има информације у вези са свим инвестиционим банкама које су укључене у продају ових новчаница. Инвестиционе банке наплаћују накнаду за преузимање за формулисање структурираних производа на основу издавања новчаница.

Пример

Дана 18. јула 2019. године, Федерална корпорација за хипотеку код зајмова (Фреддиц Мац) издала је средњорочну ноту за 50.000.000 УСД. На новчанице се плаћа фиксна камата од 2,25% и доспева у јануару 2022. Номинала за ноте износи 1.000 УСД по ноти и њени прираштаји. Први датум исплате камата је 18. јануара 2020. Потписници забелешки су Јеффериес & Цо. Инц., Веллс Фарго Сецуритиес ЛЛЦ и БНИ Меллон Цапитал Маркетс ЛЛЦ.

Према додатку о ценама напомена, напомене се могу позвати након првог датума исплате камате. На новчаницама се налази фиксни купон који ће се исплаћивати полугодишње сваког 18. јануара и 18. јула.

С обзиром да се ноте издају у Сједињеним Државама за инвеститоре у Сједињеним Државама, ово је америчка средњорочна белешка.

# 2 - Евро средњорочне ноте

Када се новчанице издају и тргују изван Сједињених Држава и Канаде, оне се називају евро средњерочним нотама. Емитентима је олакшан улазак на страна тржишта како би лако стекли капитал издавањем евро-средњорочних записа. Средњорочне новчанице евра омогућавају емитентима приступ широком спектру тржишта и валута. Као и средњорочне америчке ноте, евро средњерочне новчанице издају се континуирано са различитим роковима доспећа.

Пример

Телефоница Емисионес, С.А.У. шпански провајдер телекомуникација издао је новчанице у вредности од 40.000.000.000 евра. Ове белешке требале су се издавати у серијама и свака серија имала би једну или више транши издавања. Каматна стопа на ове новчанице биће или фиксна или променљива, што ће бити даље прецизирано у коначним условима издавања ноте. Напомене се могу позвати након одређеног временског периода, у зависности од издавања документа.

Дилери укључени у издавање записа су БНП Парибас, Банцо Билбао Визцаиа Аргентариа, СА, Банцо Сантандер, СА, Барцлаис Банк ПЛЦ, Меррилл Линцх Интернатионал, БофА Сецуритиес Еуропе СА, Деутсцхе Банк АГ, УБС Еуропе СЕ, Цоммерзбанк Актиенгеселлсцхафт, Цредит Суиссе Сецуритиес (Еуропе) Лимитед, Голдман Сацхс Интернатионал, ХСБЦ Банк плц, ЈП Морган Сецуритиес плц, Цитигроуп Глобал Маркетс Лимитед, Мизухо Интернатионал плц, Морган Станлеи & Цо. Интернатионал плц, НатВест Маркетс НВ, Социете Генерале и УниЦредит Банк АГ, да именују неколико.

Будући да је нота издата ван Сједињених Држава и Канаде, она је евро средњерочна нота.

Предности

  • Стопа поврата на МТН је виша од осталих краткорочних инвестиција.
  • Омогућава инвеститорима да улажу у сигурност између краткорочних и дугорочних опција улагања.
  • Средњорочне ноте су прилагођене хартије од вредности које су скројене да задовоље потребе издаваоца које помажу издавачима да од издавања дуга по нижим трошковима остваре више.
  • Омогућава емитенту да уђе на разноврсна тржишта заједно са мноштвом структурираних производа.
  • МТН тржиште омогућава издаваоцу да прикупља капитал дискретно, јер су издавач, дилер и инвеститор једини учесници који су укључени у примарну трансакцију.

Мане

  • Трошкови сервисирања средњорочних новчаница су инкрементални и стога могу надокнадити уштеду остварену приликом плаћања камата.
  • Будући да америчко средњорочно издавање новчаница има строгу документацију о издавању, издавачи преферирају издавање јавних обвезница уместо више издавања обвезница.

Закључак

  • Средњорочне ноте су дужничке хартије од вредности које продавац продаје у име издаваоца континуирано током одређеног временског периода са роком доспећа од 9 месеци до 30 година.
  • Средњорочне ноте имају камату и могу имати фиксне или променљиве стопе купона повезане са каматном стопом попут Еурибора или ЛИБОР-а.
  • Средњорочне ноте такође могу имати сложене каматне стопе које се могу повезати са свап стопама или другим структурираним производима.